- advertentie -

Recensie: The OA (Netflix)

De trailer van de Netflix-serie The OA maakte mij direct nieuwsgierig, misschien ook omdat deze en beschrijving niet direct duidelijk maken waar de serie precies over gaat.

Wanneer Prairie Johnson (Brit Marling) terugkomt naar het stadje waaruit ze jaren daarvoor verdween, is de hechte gemeenschap in shock als blijkt dat het voormalig blinde meisje haar zicht terug heeft. Sommigen schrijven het af als een prachtige wonder, anderen als een gevaarlijk mysterie, maar Prairie weigert te spreken tegen haar ouders of de FBI over wat er met haar is gebeurd in de zeven jaar dat zij vermist was.

Die onduidelijkheid is gedeeltelijk de kracht en tevens de zwakte van de gehele serie. De serie, die is bedacht door hoofdrolspeelster Brit Marling en regisseur Zal Batmanglij, laat maar mondjesmaat informatie los over de vermissing van Prairie Johnson. Nu terugkijkend waren er stiekem al hints. In de tweede aflevering schiet de serie vooral terug naar het verleden, om vanuit daar naar de ontknoping in de finaleaflevering 8 toe te werken.

The OA zweeft tussen diverse genres; drama neemt de hoofdrol, sciencefiction en thriller wisselen zich af met een vleugje horror. Acteur Jason Isaacs heeft hier een belangrijke rol, tijdens de Dutch Xmas Con vertelde hij het (vooral in Harry Potter-geinteresseerde) publiek: “I do some questionable things in The OA”. De rol van Brit Marling is natuurlijk het middelpunt van de serie. Waarom Prairie Johnson niet praat met ouders of de FBI over haar verdwijnen, maar een paar buitenbeentjes uitzoekt om haar boodschap over de brengen, zul je langzaam gaan begrijpen. \

Vooral langzaam. Misschien is The OA ook wel geen echte bingewatch-serie, misschien moet je meer tijd nemen en alles rustig tot je nemen. Dit vergt geduld en er zijn momenten dat je over de nieuwsgierigheid van alle antwoorden heen bent. Hier schuilt het nadeel van de serie, het werkt toe naar een antwoord waarvan je eigenlijk de vraag niet heel duidelijk weet.

Waardering: 3 / 5 sterren      
Het resultaat is nog voldoende en bevat tegelijkertijd ook een kritische boodschap aan de Amerikaanse samenleving. De vraag “Wat is the OA?” zal ik niet voor je beantwoorden, daarvoor moet je zelf de 8 afleveringen (van wisselende lengte) kijken. De serie staat nu op Netflix.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Trailer voor storytelling horrorgame ‘Beyond The Veil’

Beyond The Veil is een game gebaseerd op storytelling. Beyond the Veil is a text-based narrative horror game, with…

Koppen rollen in ‘The Head Hunter’

Koppen rollen letterlijk in de middeleeuwse horrorfilm The Head Hunter.In  een tijd waarin monsters en het occulte de boventoon voeren, volgen we een  vader in rouw (Christopher Rygh), die jacht maakt op monsters en hun afgehakte hoofd…

Akelige boekverfilmingen

In 'The Entity' viert een vreemde entiteit zijn lust uit op willekeurige vrouwen. In 'The Incubus' zijn meerdere vrouwen het slachtoffer van een demon, maar worden zij na de daad ook nog eens gruwelijk vermoord.

Een vergeten stukje Franse horror

egenwoordig kan menig horrorfan wel een Franse horrorfilm opnoemen. Films als Martyrs, À l’intérieur, Haute Tension, en recentelijk Grave (Raw), waren hier ook ontzettend populair. Regisseur Jean Rollin wist als een behoorlijke reputatie op…

5 Horrorfilms met een geniale soundtrack

De films met een soundtrack als je maar een seconde van hoort, je weet gelijk de film en de scène waar het bij hoort. Sommige deuntjes kunnen zo eng zijn dat je er misschien wel kippenvel van krijgt. Hier de Top 5: Films met een geniale…