Het laatste station; de waarde van horror volgens auteur Anthonie Holslag

horror1Anno 2016 ligt het horrorgenre [en ook het fantasygenre, red.] nog steeds onder vuur. Men beweert dat de enige echte literatuur, de Nederlandse literatuur is, en dat alles wat daarbuiten valt, niet ‘literair’ is. Is dit idee inmiddels niet achterhaald?  Horroraspecten in boeken, films en televisieserie zijn immens populair, denk hierbij aan de ‘The Walking Dead’. Steeds meer auteurs en producers voegen horrorelementen toe aan hun producties. Hierbij vragen wij ons af of het niet eens tijd wordt, dat het horrorgenre op waarde geschat wordt.

Wij spraken hierover met horrorauteur Anthonie Holslag, die onder andere bekend is van zijn werken ‘Zwarte Muren’ en ‘Een bloedovergoten dageraad’. Hij zegt hierover het volgende:
Als schrijver van donkere fictie wordt je vaak gevraagd waarom je duistere verhalen schrijft in plaats van literaire verhalen of literaire thrillers. De vooronderstelling hierin is, is dat literatuur de wereld in proza verbeelden of zoals, de encyclopedie in Nederland het aangeeft: ‘literaire werken vallen terug op universele waarden en normen’. Als schrijver probeer ik dan aan te voeren dat griezel, in deze betekenis van het woord, uitermate literair is – zij het niet in de klassieke zin – en dat ze werkelijk “het laatste station” in het spectrum van literaire werken vormen, zoals Stephen King al aangaf.

horror2Het is waar dat sommige verhalen onder “pulp” vallen. Maar dit zijn verhalen met rondvliegende ledematen waarin het credo is: Hoe bloederiger, hoe beter. Dit is slechte griezel, zoals er ook slechte literaire werken bestaan. Goede griezel gaat een laag dieper en probeert dezelfde universele waarden aan te boren, die literaire werken ook doen. Waar literaire werken zich echter beroepen op de (grauwe) werkelijkheid, beroepen griezel of horror (wat slechts een verzamelnaam is) op andere elementen. Door het bovennatuurlijke (soms, maar niet altijd) als een hulpmiddel te gebruiken, is een griezelverhaal in staat om universele angsten aan te tonen, bijna primordiale angsten, om de menselijke psyche op een specifieke manier te ontbloten. Angsten die van belang zijn; ze zeggen iets over ons gedrag. Dingen die we liever niet willen weten. Of met andere woorden: griezel kan iets wat sommige literaire werken niet kunnen; ze kunnen die delen van het menselijke gedrag aantonen, op een uitermate schrikbarende manier, die door conventies van de literatuur onmogelijk zijn.

Griezel geeft je de mogelijkheid niet alleen de duistere kanten te analyseren, maar ook te voelen. Het is een spiegel waar je liever niet inkijkt.

horror3En dit is niet alleen voor Anglo-Saksische schrijvers. (Waar deze kunstvorm een veel hogere status heeft.) Maar er zijn voldoende Nederlandse schrijvers die deze kunstvorm in de puntjes beheersen. Denk bijvoorbeeld aan Rianne Lampers die in haar boek ‘Bizarre Verhalen’ de duistere verlangens van mensen blootlegt of Tom Thys – de meest Lovecraftiaanse schrijver in ons midden – die de wereld weet te verdraaien zodat je continu vraagstellingen formuleert of onze zienswijze op deze wereld, precies niet dat is: een subjectieve beleving en interpretatie die niets zegt hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt. Of Tisa Piscar die de complexiteit van relaties in haar verhalen centraal stelt. Mijn verhalen zijn meer psychologisch van aard. Ik probeer de lagen van de donkere kant van onze psyche te ontpellen en te zien wat er achter schuilt.

En zo zijn er nog vele schrijvers. Schrijvers van Nederlandse bodem die het verdienen om gelezen te worden.

We zijn niet alleen het laatste station. We zijn misschien tevens wel één van de belangrijkste stations. Wij durven over dingen te schrijven waar de reguliere literatuur liever zijn vingers niet aan brandt. Toch zien we het overal ons om heen. Het jaar 2015 had meer oorlogen en brandhaarden dan alle jaren daarvoor. Dit ligt uiteraard aan de geopolitiek en nationale belangen. Maar het ligt ook aan iets anders, en dit is de spiegel: de ego’s, de innerlijke strijd waarmee we worstelen, hetgeen wat soms een breuk in ons veroorzaakt. En precies hier, in de breuk, is waar de literatuur van het horror genre begint.

Zie de website www.anthonieholslag.com voor meer informatie over Anthonie Holslag en zijn boeken. Op deze website bespreekt hij ook regelmatig werken van collega (horror)auteurs.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Anwar zegt

  Serieus? Als iets goed geschreven is, is het goed geschreven ongeacht gerne. “Men beweert dat de enige echte literatuur, de Nederlandse literatuur is, en dat alles wat daarbuiten valt, niet ‘literair’ is.” wie zijn deze men als ik vragen mag? En sinds wanneer is de Nederlandse literatuur wereld zo groot dat deze een mening kan vellen over dit soort dingen? Kijk, schrijvers schrijven en lezers lezen. We leven in 2016, als ik iets zoek om te lezen vind ik het en lees ik het. Als Nederlandse “horror” schrijvers niet gelezen worden komt dat omdat lezers het niet boeiend vinden of omdat de schrijvers niks boeiends te zeggen hebben…. Heeft echt niets maar dan ook totaal niets met het gerne te maken.

 2. Robbert zegt

  Horror is een emotie. Iedereen die in horror en literatuur geïnteresseerd is zou het werk van Franz Kafka, Cormac McCarthy en Paul Bowles moeten lezen. En genre-purisme is stom.

  1. Frank Mulder zegt

   Fijne tips inderdaad!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...