Recensie: IT ( Andrés Muschietti 2017)

Toen er een remake van het beroemde Stephen King verhaal werd aangekondigd, wisten de horrorfans niet helemaal wat ze ervan moesten denken. De mini-serie uit 1990, die later veelal werd vertoond als een lange film, wakkert bij velen nostalgische gevoelens aan. Maar als we eerlijk zijn, dat komt niet omdat de film zo goed is. Nee, het was Tim Curry’s vertolking van Pennywise the Dancing Clown, die een lach op ons gezicht toverde, maar er ook voor zorgde dat clowns definitief hun onschuld verloren. Buiten Tim Curry blijft er van It uit 1990 niet veel over. Zo gek was het dan ook niet om een aan een remake te beginnen. Maar dat betekent dat? Een nieuwe Pennywise was wel duidelijk, maar krijgt Pennywise ook meer historie zoals dat in het boek wordt aangetoond? De mensen die onlangs The Dark Tower in de bioscoop zullen hebben gezien, zagen daar ook een verlaten pretpark met de naam Pennywise. Dat was niet zomaar een referentie.. Maar in de mini-serie van 1990 was daar niets van terug te vinden. Het is ook wel moeilijk. Het boek telt zo’n 1000 pagina’s. Dat was lastig te vertolken in de drie uur en zoveel minuten van de mini-serie en dat valt moeilijk te proppen in twee films. Want deze film is het eerste van een tweeluik. Aan regisseur Andrés Muschietti, regisseur van het heel vermakelijke Mama uit 2013, dus de eer om alle fouten uit de mini-serie te herstellen en aan Bill Skarsgård de uiterst moeilijke taak om Tim Curry als Pennywise te doen vergeten

‘Wanneer in 1989 de schoolvakantie begint, neemt Bill met zijn vriendjes voor om zoveel mogelijk plezier te beleven. Bill doet zijn best, maar kan de verdwijning van zijn jongere broertje Georgie maar niet loslaten. Hij verzamelt zoveel mogelijk aanwijzingen en onderzoekt alle theorieën, maar tot een duidelijke conclusie kan hij maar niet komen. Terwijl vrijwel iedereen Georgie al dood heeft opgegeven. Wanneer hij en zijn vriendjes vreemde verschijningen zien, die samengaan met dat van een clown, gaan ze op onderzoek uit. De verschijningen staan niet op zich. Na enig speurwerk komen zij erachter dat elke 27 jaar Derry het slachtoffer wordt van dood en verderf. De verantwoordelijke daarvoor is een entiteit die de vorm aanneemt van Pennywise the Dancing Clown. Bill wilt weten wat er met zijn broertje is gebeurd en gaat samen met zijn vriendjes de confrontatie met Pennywise aan. Maar dat blijkt makkelijk gezegd dan gedaan…’

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: It van Andrés Muschietti is echt beter dan de mini-serie. Al gelijk in de eerste scene, waarin wij dit keer expliciet zien wat er daadwerkelijk met Georgie gebeurt, zit je gelijk op het puntje van je stoel. De vertolking van Bill Skarsgård als Pennywise doet niet die van Tim Curry verbleken maar is wel echt top. Zet daarnaast de duistere cameravoering waar Muschietti zo van houd en je begrijpt dat dit niet zomaar een remake is. Het volgt dezelfde lijn als de miniserie, maar durft wel echt zijn eigen draai daaraan te geven. Wat je dan krijgt? Een huiveringwekkend verhaal dat je bijna geen ruimte krijgt om weg te zakken. Beide duimen omhoog voor de casting trouwens. Vrijwel alle kinderen, en dat zijn er best wat, zijn bijna perfect gecast. Er zijn een paar die er uit springen zoals Sophia Lillis als Beverly en Jaeden Lieberher als Bill maar om de rest niet op te noemen zou hen te kort doen. Wat vooral zo mooi is is dat de kinderen hier ‘echt’ voelen. En hoe vaak gaat het daarin wel niet mis in andere films? Van ieder wordt een achtergrondverhaal verkend. Niet te lang maar net genoeg om voldoende ruimte te geven aan hun personages en zo ook hun angsten. En dat laatste is belangrijk omdat Pennywise zich daarmee voedt. Wanneer bij Beverly duidelijk wordt dat zij wordt opgevoed door haar alleenstaande vader, die op een heel verkeerde manier interesse heeft in zijn dochter, schuwt Muschietti het niet om daar veel aandacht aan te geven en om dit ook als voer voor Pennywise op te dienen. Deze versie van It zoekt de randjes op van wat acceptabel is en wat je kan hebben als kijker. Want hoewel de verschrikkingen van Pennywise duidelijk mogen zijn, zonder die, afkomstig uit de werkelijke wereld, bestond hij niet. Het is een lijn die direct komt uit de boeken van King en die in de betere verfilmingen ook tot uitdrukking komen zoals bijvoorbeeld The Mist uit 2007 dat voortreffelijk deed. Horror is eng bedoeld maar de werkelijke wereld is vele malen enger.

Muschietti weet op vele vlakken de mini-serie te verbeteren en geeft ook veel meer weer wat King in het boek aangaf. Toch blijft hij achter met het hele verhaal omtrent Pennywise, maar dat is hem vergeven. Zoveel informatie is moeilijk te plaatsen in één film. Wellicht dat er meer gaat worden gebruikt in de volgende? Die waarin onze hoofdpersonages 27 jaar ouder zijn en opnieuw zullen worden geconfronteerd met de sadistische clown. Hopelijk verbetert hij in het volgende deel ook zichzelf door de vaak misplaatste verschijningen van Pennywise. Less is more tenslotte en dat is ook het geval met Pennywise. We zien hem in deze film wat te vaak. Skarsgård is echt wel goed als de moorddadige clown en is ook anders dan Curry’s creatie. Maar als we hem wat minder hadden gezien, was hij wel wat angstaanjagender geweest. Daarnaast komen sommige angstmomenten van de kinderen iets te lukraak over. Ik denk dat wanneer het wat ingetogener wordt verbeeld, je veel meer bereikt dan dat nu het geval is.

Waardering: 4 / 5 sterren      
Al met al is It echt aan te raden. Hoewel de verwachtingen die de film met een voortreffelijke marketingcampagne niet helemaal weet waar te maken, is het een film geworden die ik meerdere malen wil kijken. Om het te analyseren (want ik ben een groot fan van het boek) maar ook om weer eens heerlijk te griezelen. Ik kan niet wachten tot het volgende deel!
Gaat dat zien!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Zenny parkes zegt

  Goeie recensie! Met veel plezier gelezen. Inderdaad heeft Muschietti de miniserie op heel wat fronten verbetert.

 2. Rob zegt

  Goede verfilming, zonder meer. Niet super eng, vond ik tenminste, maar goed verteld.
  Waar ik vooral blij mee was, is dat Pennywise min of meer een clown blijft en geen vaag groot insect met enorme koplampen zoals in de miniserie. Hoewel ik de miniserie fantastisch vond (en vind) was dat een beetje een afknapper voor mij.
  Skarsgård doet het goed als Pennywise, maar ik ben het met de recensent eens dat hij net wat te veel is te zien. Gelukkig is er ook nog een cameo van de Curry clown in de “clownkamer” scene van Richie 🙂

  Jammer dat we twee jaar (!) moeten wachten op het vervolg.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...