Recensie ‘A Quiet Place’ – Stilte is zelden zo oorverdovend geweest

Dat complete stilte een zeldzaam goed is in een wereld die gedomineerd wordt door het minste of geringste geluid, wordt op originele wijze duidelijk gemaakt in de nieuwe horror-thriller A Quiet Place van John Krasinksi. Het is zijn eerste werk waarin hij zowel fungeert als regisseur als acteur. In deze film volgen we een vierkoppig gezin (de ´Abbotts´) dat moet overleven in een post-apocalyptische wereld waarin complete de stilte de primaire overlevingsstrategie is. ´If they hear you, they hunt you.´


Zoals met de meeste horrorfilms, begint A Quiet Place vanuit een setting die je in je ergste nachtmerries nog niet wil tegenkomen. De verlaten en grotendeels vernielde supermarkt die het decor van de openingsscène vormt, doet denken aan de verwilderde taferelen uit The Walking Dead en The Book of Eli. Het is een wereld waarin de mensheid haar eigen bestaan lijkt te zijn ontvlucht, en waarin overleven slechts uitstel vormt voor een pijnlijk einde wat om iedere hoek kan liggen wachten. De toon wordt direct gezet: het geluk lijkt uit de wereld te zijn verdwenen zoals bomen hun bladeren laten vallen bij het aantreden van de herfst.

En alsof dat nog niet genoeg is om de aandacht van de kijker te trekken, voltrekt zich in de eerste minuten een dramatische gebeurtenis die zich als een rode lijn door de hele film zal bewegen. Een vliegtuigje met werkende batterijen leidt tot het eerste slachtoffer in de film; een dood gehuld in kinderlijke onschuld. Het slachtoffer is het jongste familielid van de Abbotts: Beau (Cade Woodward). Zijn dood is tevens ook de eerste kennismaking met de monsters (in de film aan gerefereerd als Creatures), alhoewel je niet meer waar kan nemen dan een vlugge schim die zich meester maakt over het leven van een jonge ziel. Goedenavond, de film is begonnen.

Vanaf dit moment vormt een boerderij de locatie waar de film zich afspeelt. Dit is prettig, gezien het de film compact houdt en hierdoor makkelijker te volgen is. De boerderij vormt een tijdloze en ingenieuze plek waar de Abbotts proberen te overleven. Vooral het tijdloze geeft de boerderij een realistische dimensie waardoor de kijker de situatie al snel op diens eigen betrekt – in zoverre dat de rillingen je over je rug lopen. Licht cliché is een whiteboard waar de cinematografie de camera lang genoeg op de tekst laat fixeren zodat de kijker zelf kan lezen wat er staat. Dit zijn voornamelijk basale vragen die iedere weldenkende kijker zich ook zou stellen tijdens het kijken van deze film: ´wat zijn de Creatures? Wat zijn hun zwakke punten? Stilte is de sleutel tot overleven!´ Lichtelijk dubbelop dus, maar wel zo duidelijk.


We volgen dus het verhaal van een vierkoppig gezin, bestaande uit vader Lee (John Krasinski), moeder Evelyn (Emily Blunt), zoon Marcus (Noah Jupe) en dove – goh, origineel – dochter Regan (Millicent Simmonds). Op het eerste opzicht lijkt dit een normaal gezin – of wat je ook maar als normaal kunt bestempelen in een wereld waarin griezelige monsters je komen verslinden als je een keer moet niezen – maar er speelt meer onder het oppervlak. De oplettende kijker, en zij die de werkelijke aard van de film doorgronden, zien datgene waar Krasinski het publiek mee probeert te geselen: de flinterdunne scheidslijn tussen angst en liefde, onder druk gezet door een continu dreigend gevaar. Hoe communiceer je zonder geluid te maken? Of nog belangrijker: hoe voed je je kinderen op in een wereld waarin de menselijke verbeelding uiteengereten is? Met de dood van Beau wordt dit element met het effect van een sloopkogel in de film gesmeten, en dit gevoel laat de kijker niet meer los tot de aftiteling begonnen is.

Om de film een nog beklemmender toon te geven, heeft Krasinski gekozen voor datgene wat liefde en angst tegelijk kan vangen: Evelyn is zwanger. Alhoewel de metafoor hierin erg sterk is, wordt de bevalling uitgewerkt in een haastige scène waarin Creatures in de boerderij rondzwerven en Evelyn moet bevallen in een badkuip, maar op miraculeuze wijze aan de tanden van de Creatures ontkomt door haarzelf – met baby – drie meter te verplaatsen naar de douche. Geloofwaardigheid is nooit een sterk punt van horrorfilms geweest, en ook hier laat het helaas te wensen over.


Desalniettemin is de grondtoon en het acteerwerk van hoog niveau. Krasinski laat niet alleen de actoren, maar ook het publiek worstelen met vragen over opvoeding en bescherming. De film is hierom ook niet zozeer eng door de horrorelementen – her en der een jump scare is het enige wat ik er echt uit kon halen – maar door de structurele verbintenis met de menselijke cognitie over vragen en kwesties waar soms bijna geen antwoord op geven is – waar je helemaal geen antwoord op wil geven. Het is hierom ook niet zo gek dat de grondtoon van de film voornamelijk van dramatische aard is – wat al begint bij de dood van Beau – maar hiermee het horror-aspect wel grotendeels laat verdwijnen. Het is ook om deze reden dat ik de titel A Quiet Place zie als een titel die met ingenomen sarcasme geïnterpreteerd moet worden: op het eerste gezicht lijkt het gezin een goed bestaan te hebben, maar wanneer gekeken wordt naar de diepere lagen komt men tot de conclusie dat die vredigheid een zeer duistere oorsprong kent.

Zowel Emily Blunt als John Krasinski schitteren in de rollen die voor hun lijken gemaakt. Emily speelt de extraverte Evelyn, die haar kinderen meer wil bijbrengen dan alleen overleven. Hierom onderwijst ze hen uit stoffige, vergeelde boekjes – het soort dat je hedendaags bij je opa en oma op de zolder vindt. Dat Blunt op gevoel kan inspelen heeft ze al eerder laten zien in o.a. Edge of Tomorrow en Into the Woods, waarbij ze voor de laatste een Golden Globe-nominatie kreeg toegekend. John Krasinksi speelt de contrasterende Lee, een introverte man met een groot hart die de het accent op overleven legt. Krasinski heeft met zijn recente acteerwerk (Detroit en 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi) laten zien dat hij ook gevoelige snaren kan raken. In werkelijkheid zijn Blunt en Krasinski wettelijk man en vrouw, dus een risicovolle verdeling is dit wel. Dit risico verdwijnt echter als sneeuw voor de zon wanneer de onderlinge chemie van het beeldscherm afspat. Ook de rollen van Marcus en Regan komen goed uit de verf. Alhoewel de doofheid van Regan in eerste instantie ietwat ironisch overkomt – de gehele film draait om stilte, dus waarom niet een personage wat alles te maken heeft met stilte – wordt haar perspectief in cinematografisch opzicht goed uitgelicht. Wanneer zij centraal staat verstomd al het geluid (het publiek ‘hoort’ als het ware wat zij hoort), wat de film een kille inslag geeft.


Het is bij elk van dit soort films altijd de vraag of het goed komt of niet. Horrorfilms in de meest enge zin van het woord kennen vaak een grillig en ogenschijnlijk goed einde, tot er in de laatste seconden – als het ware de epiloog van de film – er toch nog een twist aan het verhaal wordt gegeven die het hele script weer open gooit. Bij A Quiet Place blijft deze twist redelijk uit, alhoewel de ‘oplossing’ – ik zal u spoilers besparen – creatief gevonden is en ook goed verwerkt is door de hele film. Het einde insinueert een zekere afloop, maar verder houdt de film zich netjes aan de horror-ethiek: geen gesloten einde.

De chronologische opzet van de film is voor mij een overbodige luxe. Het verstrijken van de tijd wordt de kijker duidelijk gemaakt door het tonen van ‘dagnummers’, bijv. ‘dag 73’, of ‘dag 453’. Wat dit ons voornamelijk leert is dat de dood van Beau een geïsoleerd moment is (een soort proloog), waarna de film het verhaal na plusminus een jaar weer oppakt om zich vervolgens te fixeren binnen een tijdsbestek van nog geen 72 uur.

Ik moet de die-hard horrorfilms helaas teleurstellen. De film kent zeker een bepaalde spanningsgraad die ook standvastig gehandhaafd blijft, zij het dat de echte horror achterwege gelaten wordt. Het lijkt alsof A Quiet Place zich op het snijvlak van twee genres begeeft: drama en horror. De interactie van deze twee stijlen combineert echter een fascinerende film met origineel script en sterke verhaallijn. Voornamelijk het experimenteren met een origineel concept – stilte als basisbehoefte voor overleving – verheft de film als pionier op een snijvlak waar zeker nog meer films dit voorbeeld zullen volgen.

Waardering: 4 / 5 sterren      
A Quiet Place draait nu in de bioscoop middels enkele voorpremières, volgende week in veel meer zalen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Rob zegt

  Hoewel ik het volledig eens ben met de eindscore, ik geef hem ook 4 uit 5, ben ik het volstrekt oneens met een hoop andere meningen in deze recensie.
  Wat moet ik nou bijvoorbeeld met een hoogdravende pretentieuze zin als dit: “maar door de structurele verbintenis met de menselijke cognitie over vragen en kwesties waar soms bijna geen antwoord op geven is”. Wat een kaka. Ik kan hier niets mee.

  En dan de bewering dat het een drama is en geen horror elementen bevat. Volgens mij heeft deze recensent naar een andere film zitten kijken dan ik. Wat te zeggen van de spijker scene, de doodsangst in de badkuip, het feit dat het enige dat ze niet in de hand hebben, of een baby geluid maakt of niet, terwijl er een monster rondwaart dat op geluid afgaat. En er zijn zeker een paar jumpscares die vooral impact hebben door de stilte van de film. En dan de monsters zelf. Pure horror creaturen. Geen horror film? Kom op zeg.
  Ja, daarnaast zitten er ook zeker sterke drama elementen in, maar die versterken juist vaak de horror en zijn gewoon een belangrijk onderdeel van de film.
  De doofheid van de dochter, overigens gespeeld door een echte dove actrice, is geen gimmick (“goh, origineel”) maar juist zeer belangrijk voor het verhaal en de uiteindelijke finale.

  Dus, beste Nachtvlinders, gaat deze film zien. Hij is echt de moeite waard. Maar ik ben benieuwd of jullie er dezelfde bs uit halen als hierboven staat vermeld 🙂

  1. Jelmer Buit zegt

   Hi Rob,

   het is denk ik hier voornamelijk een begripskwestie over wat ieder tot ´horror´ vindt horen. In een horrorfilm verwacht ik een bepaalde constante van spanning; in deze film was deze spanning gewoon niet altijd even consistent aanwezig. De horrorcreaturen vind ik daarvoor niet opwegen. Ik zie dit meer als een sciencefiction-element (al heb ik dat niet echt toegelicht); er zijn daarnaast ook een aantal andere films met monsters die niet tot horror worden bestempeld (o.a. ´War of the Worlds´, ), waarom zou deze film dat dan opeens wel moeten? De scheidslijn tussen deze genres is ook een grijs gebied, dus ik vind het zelf ook lastig om hier grenzen in te trekken (en zodoende dat we dus allebei op een andere mening uitkomen).

   De doofheid van de dochter is inderdaad (indirect, want hoortoestel) van belang voor de finale, maar ik vond het wat te dubbelop om een doof persoon in een film te doen die draait om stilte – alsof je het even nogmaals wil benadrukken. Maar goed, dat is mijn mening.

   Wat betreft mijn schrijfstijl: ik ben iemand die nogal strikt is op taalgebruik en graag wat ´andere´ bewoordingen gebruikt. Zodoende dat er mogelijk wat ´pretentieuze zinnen´’uit zijn gerold; het kan zeker wat aangepast worden her en der (dus bedankt voor de feedback).

   Groetjes,
   Jelmer

   1. Rob zegt

    Hi Jelmer,

    Ik denk dat er een verschil is of iemand geen spanningsboog voelt of dat hij er niet is. Ik geef toe, het is lastig om een continue sfeer van spanning te creëren of te voelen als er vrijwel geen muzikale score onder een film hangt. Dan moet je het zelf halen uit de acteerprestaties (goed) en de omstandigheden (creepy). Wellicht is het daar mis gegaan?
    Enfin, ik blijf er bij dat dit wel degelijk een horrorfilm is, dus let’s agree to disagree in dit kader 🙂
    Uiteindelijk zijn we het beiden wel eens over de eindwaardering.

    Groet,
    Rob

 2. Stefan zegt

  Veel te lange recensie! Wat een lap tekst! Dat ga ik niet allemaal lezen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...