Recensie (DVD): Road to Red (Tito da Costa, 2016)

Films over skateboarden of surfen roepen vaak een bepaalde associatie op. Spierballen, stoere taal, coole trucjes en een cast die zo uit een modellenblad lijkt te komen. Skaten en surfboarden kennen in de filmwereld dusdanig veel overeenkomsten, dat een huwelijk tussen de twee niet lang kon uitblijven. In 2016 werd dit huwelijk voltrokken, met de productie van de film Road to Red. Een surf-skate actiefilm, vermengd met een flinke portie horror. Althans, zo profileert zij zichzelf. De film is nu, twee jaar later, uit op DVD.

Eén ding valt direct op tijdens het kijken van de film: het is geen kwalitatief hoogstaande film. Als Road to Red überhaupt gepubliceerd is in Hollywood, dan is dit in haar achterafbuurt gebeurt. De techniek getuigt niet van een professioneel niveau. De kleur lijkt af en toe uit het beeldscherm te verdwijnen, zwoegend onder een te hoog contrast. Ook zijn een aantal scènes rommelig geschoten. Bij scènes op het water hoor je continu het klotsende water krakend door je speakers. Alsof je naar je eigen gemaakte vakantiefilm zit te kijken. Of een soort studentenproject. Afijn, laat ik de film op haar merites beoordelen, en niet direct afkraken om haar technische aspecten.

Surfboards on asphalt’

Er vallen immers altijd nog veel punten te halen op de verhaallijn en de structuur van een film. Road to Red draait om een groepje van vijf goede vrienden. Eén van deze vrienden, is Bruce (Sean Gray). Zijn broer, Paul, is onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen. In de media wordt al snel gespeculeerd over zelfmoord, maar Bruce vreest dat hij zelf verantwoordelijk is voor de dood van Paul. Naast zijn broer, is hij namelijk ook zijn manager. Bruce is bang dat zijn continue streven naar verbetering Paul (letterlijk) naar de afgrond heeft gedreven. Om het nalatenschap van zijn broer te eren, maakt hij samen met zijn vier beste vrienden een ‘epische’ rondreis.

De narratieve stem van Bruce neemt ons mee door de eerste scènes van de film, die echter op elkaar aangesloten worden als puzzelstukjes van compleet verschillende puzzels. Van een nietszeggende uiteenzetting over de Californian Dream tot een caféruzie tussen Bruce en Paul, en van Paul’s mysterieuze dood tot de verkoop van drugs. Een handjevol momenten die de koers van de film moet bepalen, strooit daarentegen juist onduidelijkheid over de focus en verhaallijn van de film. Pas na een halfuur komt het onderwerp van surfen en skaten aan bod. Alles wat zich hiervoor afspeelt, lijkt meer op een budget-variant van American Gangster.

120 minuten

De film beslaat een volle twee uur. Na de chaotische opening, lijkt de film een ander probleemveld op te zoeken, door zich vast te draaien in een vicieuze cirkel. Een viertal scènes volgt elkaar continu op. Een rijdende auto, skate-scènes, een emotioneel kampvuur, de maan, repeat. Dit gaat het hele eerste uur door. De regie lijkt compleet te zijn vergeten ze ook gaat over surfen en – bovenal – horror. In het eerste uur lijkt Road to Red meer op de vakantiefilm van een stel nomadische hippies, dan op een gedegen, stoere actie-horrorfilm.

Vooral het niveau van geprovoceerd drama is in dit stadium bijna onwerkelijk. Waar je de ene minuut om de oren geslagen wordt met skate-kunstjes begeleid door willekeurige hard-rockmuziek, klinken luttele minuten later  zoetgevooisde pianotonen tezamen met een emotioneel mémoire aan Paul rond een kampvuur. Het snel schakelen tussen emoties kan een versterkend effect teweeg brengen, maar het kan een film ook breken. U mag raden wat hier het geval is.

Na dik zestig minuten is Road to Red niet veel meer dan een repeterende fragment-molen, een promofilm voor skateboarden en een snelle schakelbak tussen emoties. Vooral de skatescènes zijn frustrerend voor de kijker die zit te wachten op de horror. Als de film bij de kern van haar synopsis was gebleven, was dit allemaal niet nodig geweest. Nog steeds weten we niet wat Paul is overkomen, alhoewel ik na alle emotionele kampvuurtjes nu genoeg informatie heb om een biografie over hem te schrijven. Over de andere karakters komen we echter niets te weten. De enige karakterontwikkeling in de film is, inderdaad, van de enige persoon die dood is.

Horror-idioterie

Maar dan eindelijk, als de film al ruim over de helft is, verschijnt het horroraspect ten tonele. Dit ontvouwt zich wanneer de vijf kameraden in een gleuf in de grond vallen (een soort uitgerekte sinkhole). Eenmaal bijgekomen van de val, laat een ground angle shot zien van hoe hoog men gevallen is. Dit is een dusdanige hoogte, dat geen normaal mens dit zou overleven.

Een dwaaltocht door een ondergronds gangenstelsel is wat de kijker vervolgens voorgeschoteld krijgt. De film slaat hier op ieder mogelijk moment de plank mis, als het aankomt op het neerzetten van een enigszins zinderende spanning. De dwaaltocht is nietszeggend, en bij toeval lijkt het groepje te stuiten op een macabere tentoonstelling van lijken. En alhier bevindt zich, heel verrassend, ook het lichaam van Paul. Na een kort intermezzo (wat zei ik ook alweer over geprovoceerd drama?) neemt de film ons mee naar de ‘climax’.

Deze climax is echter niet veel meer dan een aantal scènes waarin we erachter komen wat het ‘monster’ is dat verantwoordelijk is voor de dood van Paul. Alsof het budget op was, lijkt de film hier te zijn afgeraffeld. In een tijdsbestek van nog geen tien minuten wordt de helft van de cast vermoord, en vinden de twee overlevenden plotsklaps een weg naar buiten. Nog bizarder is de dood van één van de personages: met een klap van een schep, die bedoelt is voor het ´monster.´ Deze scène laat ook goed de oneffenheid van de film zien. Een ietwat rake klap met een schep, en iemands halve schedel ligt helemaal open; een val van ruim dertig meter, en men heeft maar één schrammetje.

Twee afgronden

Zoals ik eerder al zei, moet een film beoordeeld worden op diens merites. Road to Red heeft het echter gepresteerd om op zowat alle vlakken zichzelf in een afgrond te storten. Het verhaal is instabiel en volgt geen duidelijke rode lijn. Veel scènes sluiten niet op elkaar aan, en lijken slechts een ‘opvulling van de speeltijd’ te zijn. En dan heb ik in deze recensie nog niet eens gesproken over het drammende, pedagogische narratief van Bruce wat af en toe komt opduiken. An sich vallen er wel wat clichés uit te halen, maar voor het verloop van de film snijdt het absoluut geen hout.

De afgrond in de film, waar het allemaal uiteindelijk om draait, komt veel te laat. Pas als de kijker helemaal lijkt weg te zakken uit het verhaal, zijn vinger al op de eject-knop houdt, springt de film over op het thema van horror. Als een soort vroege toegift. Hier blijkt echter dat de film al niet meer te redden is. Wat volgt is slechts een uitwerking van het verhaal binnen een ander genre, om de vele fracties binnenin het verhaal nog maar eens te benadrukken. Zelfs voor een studentenproject, zou deze film nog ondermaats zijn. Laat het daarom ook maar snel in een afgrond verdwijnen.

Waardering: 1 / 5 sterren      

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...