Jurassic World: Fallen Kingdom overtreft vorige vervolgen

Het is inmiddels de vijfde film uit de Jurassic Park-reeks, en hoewel Jurrasic World (2015) stukken beter was dan Jurassic Park III (2001), wat kun je nu verwachten van dit zoveelste vervolg? Laat ik kort zijn: Jurassic World: Fallen Kingdom is na het origineel misschien wel de beste Jurassic-film.

Jurassic World Fallen Kingdom
De marketingcampagne is duidelijk: de vulkaan op het eiland Isla Nublar, waar het niet zo succesvolle themapark Jurassic World was gevestigd, staat op exploderen. Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) en Owen Grady (Chris Pratt) moeten helpen om de dino’s te redden voor ze opnieuw uitsterven. Voor je nu denkt, kan een film die zich afspeelt op een vulkanisch eiland met dinosauriërs voor ruim 2 uur interessant zijn? De ondergang van het eiland is slechts de inleiding van de film.

De Jurassic Park-films heb ik altijd geschaard onder het horrorgenre. Enerzijds omdat het een moderne variant is van het Frankenstein-complex (creation turns on creator) en anderszijds omdat het een fantasierijke rampenfilm is. Echter de horrors die je emoties raken zijn door de verschillende vervolgen vervangen voor popcorn-entertainment.
Het lukt scenarioschrijvers Colin Trevorrow en Derek Connolly van Jurassic World: Fallen Kingdom om het massale popcorn-geweld uit de vorige film om te vormen en te verplaatsen naar een intieme situatie, waardoor de horrors die schrijver Michael Crichton creëerde weer tot leven komen. Regisseur J.A. Bayona is de perfecte kandidaat gebleken om de filmreeks een nieuwe richting in te duwen en zo van de tweede helft een horrorfilm te maken.

Jurassic World: Fallen Kingdom
Jurassic World: Fallen Kingdom bevat meer dinosauriërs dan elke andere Jurassic Park-film. En ook nu maken we kennis met een nieuwe vijand, één die erger is dan de Indominus Rex – het resultaat van genetische manipulatie – uit Jurassic World en waarvan de gevolgen nog zullen nadreunen in het derde deel van de Jurassic World trilogie. Hiervoor moet je wel wacht tot ergens 2021.

Waardering: 4 / 5 sterren      
Jurassic World: Fallen Kingdom draait nu in de bioscoop.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer