Recensie: Leatherface (Alexandre Bustillo/Julien Maury, 2017)

Als groot fan van de originele ‘The Texas Chainsaw Massacre’ heb ik alle films die daarna kwamen altijd als inferieur beschouwd. Nergens werd het niveau van die eerste film gehaald, al met al waren ze wel vermakelijk. Zelfs de remake en zijn prequel. De 3D-film uit 2013 niet echt maar ach… Die had tenminste nog wel een hele verleidelijke Alexandra Daddario. Toen een prequel van het origineel werd aangekondigd die het ontstaan van Leatherface zou bespreken, had ik wel zo mijn twijfels of dat wel zo nodig was. Maar toen ik hoorde dat Alexandre Bustillo en Julien Maury, die verantwoordelijk zijn voor het voortreffelijke ‘À l’intérieur’ (Inside) uit 2007, werd ik wel heel enthousiast. En de bij het uitbrengen van de eerste trailer nog meer. En toen kwam nieuws dat de film niet in de bioscoop werd uitgebracht. Dat is niet altijd een teken dat de film slecht is, maar helaas werd het hier wel een beetje waargemaakt.

Leatherface: Het verhaal

In het jaar 1955 word de jongste telg uit de befaamde Sawyer-familie, Jed, naar een psychiatrisch tehuis gebracht, nadat de dochter van de lokale sheriff dood wordt gevonden op het terrein van de Sawyers. Als tien jaar later moeder Sawyer langskomt om haar zoon te zien, barst er chaos uit in het tehuis. Het lukt haar niet haar zoon te vinden, maar vier tieners weten uit te breken. Ze kidnappen één van de zusters en proberen uit handen te blijven van sheriff Hartman, dezelfde sheriff die eerder zijn dochter heeft verloren. Een van de jongens is Jed, maar iedereen in het psychiatrisch ziekenhuis heeft, onder het mom van rehabilitatie, een nieuwe naam gekregen. Wie van deze jongens wordt nu de befaamde Leatherface en hoe weet deze zijn weg terug te vinden naar zijn familie?

Er is nogal wat te zeggen over zogenaamde ‘origin stories’ in horrorfilms. Tot nu toe werken ze niet en helaas is dat ook zo bij Leatherface. Je haalt namelijk de mysterie weg die juist ervoor zorgen dat deze anti-helden zo worden gewaardeerd. Daarnaast heeft iedereen die het origineel kent wel door dat Leatherface eigenlijk een gestoorde zwakzinnige is die kampt met een identiteitsprobleem. De uitkomst in Leatherface, en nee ik verklap niet wie het nu is, klopt daarom van geen kanten. Het idee dat je moet gissen is wellicht leuk bedacht, toch heeft iedereen die de film kijkt al direct door dat niets is wat het lijkt en je dus ook moet letten op de persoon die eigenlijk het meest weg heeft van hoe een jonge Leatherface er uit zou moeten zien. Als die clou al zo snel duidelijk is, dan weet je dat Bustillo en Maury er niet in geslaagd zijn om een succesvolle Texas Chainsaw-film te maken.

Maar, als je naar de film zou kijken zonder het idee te hebben naar een prequel van één van de grootste horrorfilms aller tijden te kijken, dan valt het eigenlijk best wel mee. De film is eigenlijk een roadmovie waar veel gruweldaden plaatsvinden. Zoals ‘The Devil’s Rejects’, maar dan minder goed helaas. De film is mooi geschoten en via bepaalde beelden is er een dikke knipoog naar het origineel. Over het algemeen doen alle acteurs het best aardig ook. Zowel Stephen Dorff als Sheriff Hartman en Lili Taylor als Moeder Sawyer alsmede de jongere cast doen hun best en daar valt niet echt over te klagen. Kon ik maar voor één personage enige emotie opbrengen. Helaas is zelfs Sheriff Hartman, die toch zijn dochter op een gruwelijke manier heeft verloren, is een sadistische klootzak.

Waardering: 2.5 / 5 sterren      
Ik was natuurlijk van tevoren al gewaarschuwd en helaas bleken de verhalen meer dan waar. Ik vind dat zo jammer. Zeker van Bustillo en Maury waar ik toch meer van verwacht. Leatherface is bij lange na niet de slechtste dvd die ik binnen kreeg om te recenseren. Het is al met al een oké horrorfilm. Het had alleen geen Leatherface moeten heten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Rob zegt

  Ik heb deze film wel in de bioscoop gezien, op Halloween. Ben het grotendeels eens met de recensie. Het was inderdaad lastig om een band te krijgen met de personages en de manier waarop Leatherface uiteindelijk Leatherface wordt vond ik ook erg gezocht.
  Inderdaad sowieso wel een geinige film, maar ik ben het volledig eens met je laatste zin…

  1. Johan De Joode zegt

   Ah ja dat was bij de Halloween Horror Night zeker? Blijf het jammer vinden dat de film is geworden wat het is geworden. Ik had van de makers meer verwacht.

 2. Frank Mulder zegt

  Inderdaad, zonder Leatherface was het een aardige film geweest. Maar ik vond het nu moeilijk om uit te kijken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...