Recensie: The Possession of Hannah Grace (Diederik van Rooijen, 2018)

Gezocht: Mortuarium medewerkster met doorzettingsvermogen

Om een beetje bij te komen na een werk gerelateerde traumatische ervaring gaat politievrouw Megan Reed (Shay Mitchell) werken in het mortuarium van een groot ziekenhuis in Boston.

Ze kiest onverstandig genoeg voor de nachtdiensten, want die zijn lekker rustig en omvatten enkel eenvoudig registratiewerk van binnen gebrachte kadavers. Als het toegetakelde dameslichaam van een stevig uit de hand gelopen exorcisme wordt afgeleverd, is dit het begin van een zeer onrustig nachtje.

 

‘The Possession of Hannah Grace’ is de eerste Amerikaanse film van Nederlander Diederik van Rooijen, bekend van tv-series als ‘Parels & Zwijnen’, ‘Penoza’ en de volgende jaar uit te komen vampierserie ‘Heirs of the Night’ en de films ‘Taped’ en ‘Daglicht’. Allereerst: gefeliciteerd, want ik denk dat Van Rooijen’s tocht naar de V.S. voor de meeste mensen hier onopgemerkt is gebleven en waar andere met hangend hoofd en met ongedane zaken terug keren naar Nederland , lukt het Diederik om een hele solide, volbloed horrorfilm internationaal op het grote doek te krijgen.

 

Samen met, de tevens Nederlandse, cameraman Lennert Hillege (o.a. Prooi en Daglicht, maar met een enorme staat van dienst) weet Van Rooijen door gebruik van geluid en zeer effectief spelen met licht en donker een suspensevolle, maar speelse eerste helft op te bouwen. Met slechts één, zeer interessante, locatie en maar één actrice weten ze echt het onderste uit de kan te halen. Eigenlijk staat er totdat (spoiler alert, maar niet echt want de enorme liefdeloze trailer van de film vertelt al het hele plot inclusief de verrassingen) het binnengebrachte lichaam van Hannah Grace weer tot leven komt, een hele sterke en sfeervolle horror, verteld zonder excessief bloedvergieten en al te overduidelijk jumpscares .

Megan (Shay Mitchell) observes the gruesome condition of Hannah Grace’s body in Screen Gems’ THE POSSESSION OF HANNAH GRACE.

Maar dan begint het script van Brian Sieve (twee ‘Boogeyman’ sequels en de tv-series van ‘Scream’ en ‘Teen Wolf’) zijn lasnaden te tonen en wordt duidelijk dat het verhaal een samenraapsel is van allerlei andere horrorfilms: exorcismetje hier, krakend meisje wat tegen de muur op kan lopen daar, ineens vastgrijpende hand zus en schijterd van een nachtportier zo. Natuurlijk, het is in ieder geval geen sequel, remake of aanvulling aan een universum, maar het verhaal mag daarmee nauwelijks origineel genoemd worden. Ook wordt er van de kijker een behoorlijke portie suspension of disbelieve verwacht, de wil om je mee te voeren in een verhaal waarvan je weet dat het complete nonsense is, maar waar je desondanks wel van kunt genieten.

 

Wat overblijft is de hoop dat Van Rooijen weer snel weer een genrefilm mag maken, graag weer met cameraman Hillege, waarvoor hij hopelijk een wat frisser scenario aangeboden krijgt, want qua spel- en beeldregie is deze film prima in orde.

Hannah Grace (Kirby Johnson) possessed in Screen Gems THE POSSESSION OF HANNAH GRACE.

En hopelijk wordt ‘The Possession of Hannah Grace’ een sleeperhitje en is Van Rooijen niet hetzelfde lot beschoren als een Matthijs van Heijningen Jr. die na zijn prequel van ‘The Thing’ nooit meer zijn vingers gebrand heeft aan een speelfilm in de V.S. of waar dan maar ook.

‘The Possession of Hannah Grace’ is een geslaagde één plek, één nacht, één echte hoofdrolspeelster film vol creatief gebruik van geluid en licht, maar wordt uiteindelijk in de weg gezeten door een weinig verrassend verhaal.

Waardering: 4 / 5 sterren      
The Possession of Hannah Grace draait vanaf vandaag in de bioscoop.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Rob zegt

  Verhaal lijkt mij een beetje op “The Autopsie of Jane Doe”. Maar ik ga er vanmiddag naar toe.
  Ik heb nu alleen de score bekeken (4 uit 5, niet slecht!), en ik lees daarna je recensie helemaal 😉

  1. Michel Bonset zegt

   Rob, het heeft raakvlakken met ‘Jane Doe’, maar is uiteindelijk wel heel anders. Veel plezier.

 2. Rob zegt

  Goede film. Erg sfeervol. Meer sfeer dan jumpscares. Het mortuarium is de belangrijkste overeenkomst met Jane Doe, plus natuurlijk dat er iets fishy is aan een binnengebracht lijk.
  Goede belichting en goed geluid. Hoewel ik wel moet zeggen dat het bottenkraak geluid net wat te vaak voorkomt en op een gegeven moment meer irritant is dan eng of spannend. Maar dat kan ook aan mij liggen. Als je eenmaal wat opvalt, dan blijf je het horen 🙂
  De film duurde ook lang genoeg. Weinig overbodige plotlijnen, behalve misschien met het vriendje. Maar het gaat vooral om wat er in het mortuarium gebeurd en daar focust de film gelukkig goed op.
  Ik heb me vermaakt!

  1. Michel Bonset zegt

   Top! Goed te horen. Ben het overigens helemaal met je eens qua bottenkraakgeluid. Sinds de Japanse horrormeisjes van de late jaren ‘90 zijn die geluiden eigenlijk niet meer om aan te horen! 😄 Vond vooral de opbouw leuk, alle dingetjes die ze deden met licht enzo. Die Van Rooijen mag nog wel een horrortje maken wat mij betreft!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...