Sfeerverslag – John Carpenter – Anthology Tour – TivoliVredenburg Utrecht 10 Oktober 2018

‘Never meet your heroes’, wordt er wel eens gezegd. Het blijken maar gewone mensen te zijn met hun alledaagse nukken, haarroos en slechte adem en ze zijn bovendien veel kleiner in het echt. Toch stond de flinke rij veertigplussers met een ietwat gespannen grijns gedwee te wachten om de hand te mogen schudden van de man die voor ieder van hen een bron van inspiratie en prachtige filmmomenten is: John Carpenter.

John Carpenter staat voor mij gelijk aan de hoogtijdagen van het VHS tijdperk. Eindelijk hadden we dan zelf een videorecorder en hoefde ik niet meer bij mijn opa en oma langs om ‘obscure’ horrorfilms te kijken. Niet alleen fijn voor mij, maar ook fijn voor mijn opa en oma. Van ‘Halloween’ was ik, en ben ik nog steeds, helemaal stuk, ‘Assault on Precinct 13’ en ‘Escape from New York’ leerden me wat het is om stoer te zijn en ‘The Thing’ staat sinds de eerste keer zien stevig in mijn top drie beste horror films aller tijden. Misschien is de liefde sinds halverwege de jaren ’90 iets minder, maar niemand neemt mij die intense momenten, met opgetrokken knieën kijkend naar Snake Plissken, Sutter Cane of Jack Burton ooit meer af.

Misschien wel net zo belangrijk als de beelden van Carpenter zijn z’n filmscores. De regisseur verzorgde voor het leeuwendeel van zijn films zelf de muziek: zware dreigende, repetitieve  synthesizer tonen met snerpende uithalen, zo herkenbaar dat iedere ode aan de jaren ’80, of het nou ‘Stranger Things’, ‘Kung Fury’ of ‘Summer of 84’ is, er aan refereert. De 70-jarige regisseur werd door zijn zoon Cody overgehaald om zijn nooit eerder uitgebrachte stukken uit te brengen op de ‘Lost Themes’ albums en haalde de oude baas, na een geslaagde tour in de VS, over om op een wereldtournee te gaan.

De meet & greeters schuiven één voor één schuchter aan tafel naast de grijze grootmeester. Een foto, een handtekening en weer verder. Volwassen mannen, glimmend van trots met een krabbel op hun poster, Christine modelauto of fullsize Michael Myers masker. De man, die nogal nukkig kan zijn tegen journalisten, is zeer geduldig en de vriendelijkheid zelve. Of ik op mijn Blu-ray van de concertregistratie ook de handtekeningen van Cody en Daniel Davies wilde? Ik buig me naar hem toe en zeg dat de rij met wachtenden niet meer zo lang is. Hij kijkt me aan en glimlacht: ‘Thank God!’. 

Utrecht had de eer de spits af te bijten van deze wereldtournee. Op het podium is behalve de synthesizer van Cody Carpenter en de gitaar van Daniel Davies (zoon van The Kinks’ Ray Davies en petekind van Carpenter) ruimte voor een basgitarist en een drummer. Front and center staat John Carpenter zelf, zijn kenmerkende grijze staart verstopt in het shirt van zijn compleet zwarte outfit. Op een doek zijn fragmenten te zien uit de films van Carpenter, die nu eens de muziek omlijsten in plaats van andersom.

Carpenter is beperkt spraakzaam, maar als hij spreekt, kan hij rekenen op immer enthousiast gejuich van de zaal. Als de hele band tegelijkertijd een zonnebril opdoet bij de eerste tonen van ‘They Live’ en het projectiescherm gevuld wordt door het woord ‘’ OBEY’ gaat het los. Ook wanneer één van de tracks van de binnenkort uit te komen nieuwe ‘Halloween’ ineens overvloeit in de zo herkenbare tonen van het origineel uit 1978 gaat er een voelbare rilling van nostalgie door de zaal. 

Het wordt een mixtape van herkenning. Een ‘Alle 13 goed en 2 nog beter’ van iconische filmmomenten. Carpenter staat, zoals je opa het ook zou doen, een soort van te swingen en geeft, zoals je opa misschien minder vaak doet, de zaal af en toe een ‘Hail, Satan’ gebaar. Lang niet alles is perfect: een betere soundcheck had voor iets minder scherpe tonen gezorgd, maar het mag de pret zeker niet drukken. Als de lichten aangaan, zie ik alleen maar grijnzende gezichten: een groepje jongens en meisjes die weer even met opgetrokken knieën hebben zitten kijken en luisteren naar het werk van The Master of Horror.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Barry zegt

    Ik vond het ook een tof concert, vooral met de beelden van de films! Mooi om hem te ontmoeten, ook al was hij erg stil.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...