Top 5: Revenge Moms

‘Wraak is een gerecht dat beste koud wordt geserveerd’. Oftewel: van wraak is meer te genieten wanneer er wat tijd en emotionele afstand over heen is gegaan. Maar is het juist niet die emotionele vulkaanuitbarsting die wraakneming in film zo verdomd zoet doet zijn? Net als in het recent uitgekomen ‘Peppermint’, waarin een moeder wraak neemt op de misdadigers die haar kind iets aandeden, volgen hieronder vijf moeders die het recht in eigen hand namen en het scherm rood kleurden in het bloed van verkrachters, moordenaars en ander gespuis. En met goed recht, want geen ouder wil dat zijn of haar kind iets aangedaan wordt. Dan vallen er klappen. En steken. En schoten. Waarschuwing: ‘spoilers’ zo ver het oog reikt.

The Last House on the Left (1972)


Wat doe je als ouders wanneer blijkt dat je de verkrachters en moordenaars van je dochter en haar beste vriendin onderdak hebt geboden? In horrormeester Wes Craven’s grimmige regiedebuut laten vader en moeder er geen gras over groeien en gebruiken de toevalligheid om hard en genadeloos toe te slaan met een glibberig bloedbad tot gevolg. Terwijl vader Collingwood thuis ervoor zorgt dat niemand kan ontsnappen, lokt moeder Collingwood Weasel, de man die haar dochter Mari doodde, mee naar buiten met de belofte van orale bevrediging. Weasel zit dat wel zitten, maar dat is een vergissing, aangezien hij seconden later gillend en bloedend over de grond ligt te kronkelen, terwijl moeder Collingwood walgend haar mond staat te spoelen. Eigen schuld, kleine bult.

Eye for an Eye (1996)


Heftiger dan de eerste minuten wordt het niet: Sally Field bespreekt in de auto met haar 17 jarige dochter thuis de verjaardag versieringen, wanneer er aangebeld wordt. Hulpeloos moet moeder toehoren hoe haar dochter wordt verkracht en vermoord. De dader wordt snel gepakt (Kiefer Sutherland als grijnzende viespeuk, voordat zijn carrière een boost zou krijgen met ‘24’), maar moet door te weinig bewijsmateriaal worden vrijgelaten, een platgetreden cliché in het revenge-genre. Moederziel alleen gaat Field de strijd aan en lokt Sutherland uit haar in haar eigen huis iets aan te doen. Gelukkig voor haar is de Amerikaanse wetgeving rondom zelfverdediging wel toegefelijk, zodat ze de onverlaat een kogel tussen de ogen kan planten en zo wordt Jack Bauer geen dag ouder.

À L’intérieur (Inside) (2007)


Officieel ben je nog geen ‘moeder’ als je nog zwanger bent, maar de hoofdrolspeelster in ‘À L’Intérieur’ staat dermate op knappen, dat je het babyhoofdje al bijna kunt zien. Vier maanden na een auto ongeluk waarbij haar man omkwam, staat toekomstig alleenstaande moeder Sarah op het punt van bevallen. Wanneer een geheimzinnige vrouw haar huis binnendringt en koste wat kost Sarah’s baby wil, al dan niet met bloedvergieten, ontstaat een bloederige kat en muis spel. Bloederig met een hoofdletter B, want deze film uit de New French Extremity Wave (waar ook films als Haute Tension, Frontiére(s) en Martyrs onder vallen) grossiert in extreme grossness. De home invader Béatrice Dalle heeft, al vindt ze dat vooral zelf, een goede reden om de baby vakkundig uit het lichaam van Sarah te willen snijden: in het eerder genoemde auto-ongeluk zat zij in de andere auto en verloor haar ongeboren kind in het ongeluk. Waar twee moeders vechten om één baby, vallen veel, heel veel slachtoffers.

Serial Mom (1994)


Meer zwarte humor dan horror, maar daarom niet minder bruut, ‘Serial Mom’ vertelt het verhaal over een doodgewone, rechtgeaarde huismoeder (Kathleen Turner) uit de buitenwijken van Baltimore. Ze is netjes getrouwd met twee kinderen, is goedgemanierd en heeft een sterk ontwikkeld moreel kompas. En daar is het waar de schoen wringt: ga je over Serial Mom’s grenzen heen wat betreft ‘goed’ en ‘fout’, dan wacht je de bloederige toorn van een moorddadige moraaljonkvrouw. Ooit een parkeerplaats van haar ingepikt? Je kunt enorm gore obscene telefoontjes verwachten. Als leraar kritiek op haar kinderen? Oppassen bij het oversteken, want voor je het weet word je aangereden. Je videoband niet terugspoelen? Je verdiend het om je hoofd ingeslagen te krijgen met een lamsbout! Schlockmeister regisseur John Waters en hoofdrolspeelster Turner hebben duidelijk veel plezier met dit inktzwarte sprookje over de Amerikaanse obsessie met bekend zijn.

Friday the 13th (1980)


De moeder aller wraakmoeders moet toch wel Mrs. Voorhees zijn. Jaren geleden verloren de begeleiders van Camp Crystal Lake, omdat ze lagen te vozen, haar misvormde zoon Jason uit het oog waardoor hij verdronk. Nu het zomerkamp weer wordt geopend, wil de in de schaduwen opererende Mama Voorhees hier een stokje voor steken. En een mesje. En een bijltje. En een pijltje. Iedere op het terrein aanwezige tiener wordt slachtoffer van de wraakgevoelens van een getergde, maar knettergekke, moeder. Nog bijna 30 jaar lang zouden tieners de moorddadige invloed van de familie Voorhees voelen in de vorm van overslaanbare hulk Jason, maar altijd zou de aanstichtster van al het bloedvergieten op de soundtrack geëerd worden: Ki(ll) Ki(ll) Ki(ll) Ki(ll), Ma(ma) Ma(ma) Ma(ma) Ma(ma).

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...