Recensie:’Winchester: The House That Ghosts Built’

Horrorfilms waarin een demon of geest is verbonden aan een huis, is een reeds veel gebruikt concept. Nieuwe alternatieven verschenen op het scherm, zoals een verbintenis aan een persoon (Insidious) of voorwerp (The Ring). Winchester valt echter terug op het oude concept, zij het met een nieuwe invalshoek. De film is geregisseerd door de gebroeders Spierig, die we al kennen van films als Daybreakers en Predestination. Het decor is San Jose aan het begin van de 20e eeuw.

Huis en wapen

Winchester draait om een gigantisch huis waar continu aan gebouwd wordt. Dit is echter niet de enige titelverwijzing die van belang is. Winchester refereert ook naar de Winchester Company, een groot wapenmerk. Gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog werd dit wapen door eenheden van de Noordelijke Staten (de Unie) gebruikt. Het wapen zou hiermee ook een significante rol hebben gespeeld in de overwinning van de Unie.

De film begint met een kort openingsfragment, waarin Henry (Finn Scicluna-O´Prey, Hideaway) wordt bezeten door een geest. Henry is de zoon van Marion Mariott, die als familielid in het Winchester-huis woont. In een volgend beeld zien we Henry naar een dichtgetimmerde zolder wijzen, als teken dat de geest zich daar schuilt houdt. Dit shot lijkt bijna geknipt en geplakt uit The Conjuring 2, alleen dan zonder enge non. Hierna maakt de film een sprong voorwaarts in de tijd. Sarah Winchester (Hellen Mirren, REDThe Queen), de weduwe van William Winchester, verhuist in 1906 naar San Jose. Ze denkt dat ze vervloekt is door geesten, afkomstig van mensen die door Winchester-wapens zijn vermoord. Na contact te hebben gezocht met een medium, besluit ze te verhuizen. In San Jose begint ze aan de bouw van een enorm huis, wat reeds zeven niveaus telt op het moment dat dokter Price (Jason Clarke, Zero Dark Thirty & Mudbound) zijn intrede doet. Price is ingeschakeld door de Winchester Company, die gelooft dat Sarah haar verstand verliest. Ze wordt, ook in haar nieuwe huis, nog steeds achtervolgt door geesten.

Context?

Dit is eigenlijk het standaardscenario voor een horrorfilm. Twee personages verdelen de hoofdrollen, waarvan één de geesten al wel kan zien, en de ander nog niet. Price komt er echter (goh) al gauw achter dat de geesten wél bestaan, nadat hij in het huis met twee ´kennis maakt´. Het is tot op dit moment vrij onduidelijk wat het punt is dat de film wil maken. Tot nu draait de film vooral om een groot huis met meer dan honderd kamers, waarin geesten ronddwalen.

Pas na de eerste dertig minuten komt er een stukje context. Sarah legt uit dat ze probeert om berouw te tonen aan de geesten. Wanneer Price Sarah op een nachtelijke zoektocht betrapt op het tekenen van plattegronden, wordt meer duidelijk. Dit lijkt ze in een soort van trance te doen. De geesten houden haar in een soort macht. Zij willen dat Sarah iedere kamer, waarin de geesten zijn ontdaan van hun fysieke aanwezigheid, herbouwt. Wanneer zij dit doet, krijgen de geesten meer macht. Een aantal geesten zijn hier ´positief´ over, een aantal ´minder positief´. Zij die minder positief zijn, worden opgesloten door middel van balken voor de deur, die vastgetimmerd worden met dertien spijkers.

Wat tot nu toe aan deze film opvalt, is dat het verhaal een aaneenschakeling is van clichés en goedkope, on-originele jumpscares. Wiegende stoelen, verboden kamers die toch betreden worden, een bezeten kind; veel kan je terugvinden in oudere horrorfilms. Ondanks dat er goed tempo in het script zit, slaat de film toch iedere plank mis wat betreft de kern van het verhaal. Sarah lijkt in haar kostuum als weduwe overigens ook verdacht veel op Parker Crane uit Insidious. Over afkijken gesproken.

Zijsporen

Als er dan een kern gedestilleerd moet worden, is dat het verhaal van Korporaal Block. Omwille van spoilers zal ik diens rol niet haarfijn uitleggen, maar hij is wel van groot belang voor de film – als is het omdat hij de enige jump scare veroorzaakt die niet van te voren te verwachten is. Zijn personage vormt een middelpuntvliedende kracht om de basis van het verhaal – een gebouw met honderd kamers gehuisd door geesten – om te zetten in een praktische verhaallijn. Desondanks verandert er voor de kijker weinig. Deze wordt niet meegesleept in het mysterie van de kamers, of waarom de spoken wel en niet ´positief´ zijn. Het enige wat de kijker eigenlijk kan doen, is met lede ogen aankijken hoe het verhaal zichzelf klem draait in te veel zijsporen.

Een voldaan einde krijgt de kijker evenmin. Enkel het verhaal van Korporaal Block lijkt te worden uitgewerkt: de overige verhalen verstoppen zich als losse eindjes opnieuw in het huis. Een voorbeeld is Ruby, de overleden vrouw van Price. Wat is haar precieze bijdrage in het verhaal? Waarom verschijnt ze voor hem? Waarom kan Sarah wel met haar communiceren en Price niet, terwijl ze allebei de dood hebben gezien?

Een ander goed voorbeeld hiervan is het feit dat Price drie minuten ´dood´ is geweest. De enige significantie van deze gebeurtenis voor de film is dat hij hierdoor de geesten kan zien, net als Sarah. Maar waarom, en hoe, is hij weer tot leven gekomen? U mag het zelf gaan invullen.

Conclusie

Alhoewel de film een interessante inslag neemt binnen een reeds uitgemolken concept, weet het deze inslag niet door te trekken in het verhaal. Het verhaal is onvolledig en mist intern substantiële linkjes met zijsporen en gebeurtenissen/personages. Wie zijn bijvoorbeeld al die geesten, en waarom zien ze er zo uit? Als klap op de vuurpijl laat het einde de kijker al helemaal in het duister tasten, doordat geen clue in de film heeft aangetoond waarom – na de vernietiging van een zeer duistere geest – de villa weer ´opnieuw´ gebouwd zou moeten worden. Het lijkt een te geforceerd einde, wat – net als vele andere zaken in deze film – lijkt afgekeken van andere films. Het idee dat de film goed eindigt, maar een cliffhanger hierbij roet in het eten gooit. Als kijker hoef je bij Winchester niet bang te zijn dat je verdwaalt in het huis. Je verdwaalt in het verhaal.

Het decor mag er wel zijn overigens. De kamers zijn origineel in elkaar gezet, en er is creatief omgegaan met kleuren en attributen. Laat ik de producers daar dan deze ene extra ster nog aan danken.

Waardering: 2 / 5 sterren      

Realiteit?

De film zegt gebaseerd te zijn op ware gebeurtenissen. Het klopt dat er inderdaad, nog steeds, een Winchester-huis staat in San Jose. Sarah Winchester, evenals haar man en het naar hun vernoemde wapenmerk, hebben echt bestaan. Sarah overleed op 5 september 1922. In 1906 was het huis daadwerkelijk zeven verdiepingen hoog. Tijdens de film wordt een aardbeving gesimuleerd, op het moment dat de geest van Korporaal Block probeert zijn broers uit het huis te bevrijden. In 1906 heeft zich daadwerkelijk een aardbeving voltrokken in San Jose, wat nog steeds de heftigste aardbeving was tot nu toe. Een dokter Price in het Winchester-huis heeft er nooit bestaan.  Er zijn ook geen verhalen bekend dat de Winchester Company iemand ingeschakeld zou hebben om de mentale gezondheid van Sarah te ´meten´.

De horrorfilm ‘Winchester: The House That Ghosts Built’ ligt nu in de winkel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Rob zegt

  Dit vond ik een goede film. Goede sfeer, gaaf huis.
  Deze BR komt hoe dan ook in de kast, en wie weet wel door deze actie 🙂

 2. Rob zegt

  Frank, de bevestigingsmail van deze actie heeft als titel “Prijsvraag Ghostland” 😉

 3. Very Bloody Mary zegt

  De film is niet alleen (voor een deel) gebaseerd op ware gebeurtenissen, er zijn ook scènes in het echte Winchester-huis gefilmd. Als je van bijzondere architectuur houdt, dan moet je deze film echt zien.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...