The Father’s Shadow wint Black Tulip Award Imagine 2019

Het 35ste Imagine Film Festival zit er op. Gisteravond werden tijdens de slotceremonie de festivalprijzen uitgereikt, eerder deze week werd als de Career Achievement Award uitgereikt aan eregast William Lustig. En onderaan het artikel vind je een overzicht van al onze recensies!

Black Tulip Award (Beste Film):
The Father’s Shadow (Gebriela Amaral Almeida)

De jury van de Black Tulip Award, bestaand uit de regisseurs Ena Sendijarevic en Hanna van Niekerk, en Schokkend Nieuws-hoofdredacteur Vincent Hoberg, bekroonde The Father’s Shadow (A sombre do pai) van de Braziliaanse regisseur Gebriela Amaral Almeida. Uit het juryrapport: “Almeida creëert met minimale middelen een prachtige sfeer en verstopt de schoonheid in kleine, creatieve details. De film is sterk in zijn eenvoud, met een onvergetelijke hoofdrol voor het jonge talent Nina Medeiros, wier expressieve gezicht je nog uren nadat je de film gezien hebt zal blijven achtervolgen.”
Lees hier onze recensie.

Méliès d’argent – Feature Film
O Beautiful Night (Xaver Xylophon)

De Méliès d’argent wordt uitgereikt namens de European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF) aan de beste Europese speelfilm en korte film. De jury voor speelfilms, bestaand uit journalist Hugo Emmerzael, scenarist Tim Koomen en Noa Johannes, hoofd film bij de NPO, bekroonde O Beautiful Night van de Duitse regisseur Xaver Xylophon. Uit het juryrapport: “De winnaar van de prijs voor beste Europese genrefilm dit jaar heeft een high concept-premisse, en de juryleden betrapten zich erop dat ze er steeds opnieuw over begonnen tegen vrienden en Imagine-bezoekers. Met een kleurrijke, met neonlicht besprenkelde cinematografie, een funky soundtrack en sterk acteerwerk van een ensemblecast die niet alleen een geweldige chemie heeft, maar ook een opvallende liefde voor het leven vertoont in een film die gaat over een naderende dood. Vast staat dat we hier te maken hebben met een spannende nieuwe aanwinst voor de genrefilm.”

Méliès d’argent – Korte Film:
Wild (Jan Verdijk)

De jury voor de Méliès d’argent voor korte films, bestaand uit Ronald Simons, filmprogrammeur bij het Eye Film Instituut, en PR-adviseur Charlotte Groen, gaf de prijs aan Wild van de Nederlandse regisseur Jan Verdijk. Uit het juryrapport: “Dit is een film over een vrouw die veel te lang in het duister heeft geleefd, begraven onder een dikke laag mannelijke agressie. Wanneer zij besluit voor het licht en het leven te kiezen, herstelt de natuur de harmonie der dingen door meedogenloos af te rekenen met het mannelijke, dominante zwijn. Het leven keert terug naar haar voorkeursinstelling: balans in plaats van wildernis.”

Imagine VR award:
Dispatch (Edward Robles)

De Imagine VR Award wordt uitgereikt aan de beste VR in de internationale competitie. De jury, bestaand uit filmmaker Lucia Galindo Martinez en regisseur/scenarist Steye Hallema, bekroonde het Amerikaanse Dispatch van Edward Robles. Uit het juryrapport:

“We zijn het erover eens dat deze VR-film alle elementen in zich heeft die wij als kijkers en VR-gebruikers willen zien: het verhaal, de structuur, de innemende personages en hun individuele perspectieven. Het uiteindelijke effect zou in geen enkele andere media tot zijn recht kunnen komen omdat het verhaal en de technologie nauw samenwerken en niet gescheiden kunnen worden. We zien veel potentie in het vertellen van verhalen op nieuwe manieren, zoals met VR, en we zouden graag meer VR-experiences zien die even bevredigend zijn als Dispatch.”

Imagine Pitch Contest:
Extraction
(Martijn Smits en Paul Ruven)

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar geeft Imagine Nederlandse en Vlaamse filmmakers de gelegenheid hun filmproject te pitchen voor een internationale jury. Voor de beste pitch zijn er twee tickets naar Montreal, waar het winnende team deelneemt aan de coproductiemarkt Frontières, onderdeel van ons zusterfestival Fantasia. De jury, bestaand uit Ellis Driessen (Filmfonds), sales agent Gabriëlle Rozing en producent Katie Crook, koos voor Extraction van regisseur Martijn Smits en producent Paul Ruven. Uit het juryrapport: “De pitch voor Extraction (van Martijn Smits) was spannend en overtuigend en het verhaal werd goed verteld met plausibele commerciële mogelijkheden. Volgens ons is dit het project dat het meeste baat zal hebben bij het bijwonen van Frontières. Door de milieukritische aspecten verwachten we dat het project ook internationale potentie zal hebben – met name in de Noord-Amerikaanse markten.”

foto © Robert Tjalondo|

Silver Scream Award (Publieksprijs)
One Cut of the Dead (Shin’ichirô Ueda)

Wellicht de belangrijkste prijs van het festival is ook bekend gemaakt: Kamera o tomeru na! (oftewel One Cut of the Dead) van de Japanse regisseur Shin’ichirô Ueda werd door het publiek als beste gewaardeerd. Ook onze razende reporter Michel Bonset waardeerde de film met 5 sterren, lees zijn recensie hier.

Recensies

Michel Bonset heeft een poging gedaan om alle duistere films van het festival te aanschouwen. Hieronder vind je alle recensies, per waardering:

5 Sterren:

4 Sterren:

3 Sterren:

2 Sterren:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...