Hellraiser: En hierna ging het fout, goed fout

- advertorial -


De Hellraiser-films behoren tot één van de populairste filmreeksen binnen het horrorcircuit. Maar ook daarbuiten weet iedereen precies wie of wat Pinhead is. Al zullen sommigen hem misschien aanwijzen met: “Dat is Hellraiser!”, ook al is dat niet zijn naam. We zien het bijvoorbeeld op Comic Con waar nog altijd vele poppen van Pinhead worden verkocht naast de andere grote franchises als A Nightmare on Elmstreet en Friday the 13th. En nog altijd zijn er hardcore feesten met de naam Hellbound en komt iemand verkleed als Pinhead nog regelmatig het podium op om de hakkende menigte op te zwepen.

Toch is het ergens verbazingwekkend dat de filmserie maar niet aan populariteit heeft ingeboet, want de Hellraiser-filmreeks kwakkelt al meer dan 20 jaar. Tegenwoordig wordt er om de zoveel jaar een nieuwe Hellraiser-film uitgepoept door een filmmaatschappij om zo de rechten vast te kunnen houden. Nog altijd hopen fans dat de serie een reboot krijgt, of beter nog, dat schrijver Clive Barker zich weer ermee gaat bemoeien. Natuurlijk moet ook de originele Pinhead, Doug Bradley, weer terugkomen. Een hoogstaande verfilming, waar de fans al jaren lekker mee worden gemaakt, is nog altijd niet uit de verf gekomen. Op dit moment zitten wij al op tien films waarvan meer dan de helft low budget en niet al te beste films zijn.


Dat het niveau van de films in een neerwaartse spiraal zit, is niet nieuw. Volgens sommige fans begon dat eigenlijk al na het eerste deel, maar dat is wel heel erg hard. Dat Hellraiser een succes zou worden, zag de filmmaatschappij al halverwege het filmen van de film in 1987. Clive Barker kreeg toen de kans zijn eigen boek, The Hellbound Heart, zelf te verfilmen en deed dat helemaal niet zo slecht. Maar tijdens de productie van het tweede deel had Barker al andere verplichtingen en gaf het stokje door aan Tony Randall. Randall had toen nog nauwelijks ervaring als regisseur, maar er waren op dat moment weinig andere mensen beschikbaar. Go figure. Ook Randall deed het helemaal niet slecht met Hellraiser II: Hellbound. De film is grootser opgezet dan zijn voorganger en deed het ook verdomd goed bij het grote publiek. Dat de karakters meer naar de achtergrond werden geschoven, en de special effects meer naar voren, is iets wat veel vaker voorkomt. Het had in ieder geval geen gevolgen voor de bezoekersaantallen want met Hellraiser II: Hellbound had nu ook het grote publiek Pinhead omarmt.

En toen… Toen kwam er de klad in.
Het succes van Hellraiser II: Hellbound moest natuurlijk een opvolger krijgen. Alleen ditmaal liet de maatschappij even op zich wachten. In 1992 kwam dan eindelijk Hellraiser III: Hell on Earth in de bioscoop en… was een bescheiden succes. In 1992 lag de grote horrorrage van de jaren tachtig al bijna 4 jaar achter ons en zou pas in 1996 weer nieuw leven worden ingeblazen door Wes Craven’s Scream. Mensen waren monsters zoals Pinhead eigenlijk wel een beetje zat. Seriemoordenaars zoals Hannibal Lecter in Silence of the Lambs was nu hot. Dat de tijd niet mee zat, is een ding. Maar ook regisseur Anthony Hickox maakte van dit derde deel een vrij generieke horrorfilm die al het duistere van de eerdere delen achter zich liet. Pinhead en zijn Cenobites vechten in de straten van New York met de politie en Pinhead lijkt alleen uit te zijn op zoveel mogelijk slachtoffers maken. De ene na de andere oneliner gooit Pinhead er ook uit. Vermakelijk is dat zeer zeker, maar dat is niet hoe Pinhead werkt.

Nu is het met dit derde deel in de reeks niet allemaal kommer en kwel. Om de aandacht vast te houden zijn er ontzettend veel explosies en krijgen wij ook meer Cenobites om onze oren. Dat geen van die nieuwe Cenobites het niveau halen van bijvoorbeeld The Chatterer is wel jammer, maar vermakelijk is het zeker.

Hellraiser III: Hell on Earth wordt door velen gezien als de laatste grote en goede Hellraiser-film. Nog altijd hopen wij dat er ooit een waardig vervolg of reboot zal gaan komen. Het kan bijna niet anders gezien de populariteit van de gehele franchise. Vooralsnog zullen wij het hier mee moeten doen en kunnen wij die eerste drie films nu lekker bingewatchen op Horrify!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Robbert zegt

  Goed beschouwd is alleen de eerste echt goed natuurlijk. De tweede heeft ook zeker zijn momenten maar het is duidelijk dat Clive Barker er toen al geen bemoeienis meer mee had.

 2. Stefan zegt

  Ik vind Hellraiser 3 en 4 niet slecht hoor. Het ging pas mis vanaf deel 5.

 3. Rob zegt

  Ik ben fan van Barker en ook voor mij is de eerste eigenlijk de enige echte.
  Jesus wept…: https://www.youtube.com/watch?v=89y9UYJd8-o

  Hellraiser 2 en 3 waren aardig en daarna begon het grote uitmelken. Ik heb een box met alle films, maar er zijn er bij waarvan ik echt niet meer weet waar ze over gaan. Terwijl deel 1 echt wel in het geheugen staat gegrift.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

[Video] Slashstreet boys zijn terug met ‘As long as you’re bloody’

Het is een jaarlijkse Halloween-traditie geworden voor de boyband Slashstreet Boys om naar de top van de Halloween-hitlijst te klimmen, ze zijn terug met een gloednieuw nummer: ´As long as you´re bloody’, een parodie op het nummer ´As long as you love me´ van de Backstreet Boys.
Lees meer...

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...