Het profiel van een seriemoordenaar

- advertorial -

Veel mensen hebben niet door dat ook horrorfilms onze kijk op de wereld hebben doen veranderen. Bijvoorbeeld onze kijk op seriemoordenaars.

In de jaren zestig schokte Hitchcock het bioscooppubliek met zijn film Psycho. Tijdens een groot gedeelte van de film is niet duidelijk is of de moorden worden gepleegd door wat lijkt op een vrouw, maar tijdens de film heb je al zoiets van: ‘Die Norman Bates is wel een rare’. Natuurlijk is het Norman die de moorden pleegt door zich te verkleden als zijn moeder. Als je dit niet wist: GA DIE FILM ZIEN! Aan het einde van de film krijgen wij een uitgebreide, maar simpele, beschrijving van een psychiater over Norman’s psyche. Die uitleg zag je daarvoor niet in enig andere film. De bad guy was daarvoor gewoon ‘de bad guy’. Het interesseerde het grote publiek niet om na te denken over hoe iemand, die bij wijze van spreken je buurman zou kunnen zijn, een duistere gedachtegang zou kunnen hebben. Een gedachtegang die wellicht al is ontstaan op vroege leeftijd en door bepaalde factoren naar buiten is gekomen.

Seriemoordenaars, en dan bedoel ik niet die met een masker op die achter tieners aan gaan, zijn gewoonweg niet te herkennen op straat. Het is daarom ook belangrijk om te weten waar deze vandaan komen en welke stappen deze verder gaan ondernemen. Zoals we zien in de serie Mindhunters is dat ‘profilen’ pas laat in de jaren ’70 echt van start gegaan. Door te praten met seriemoordenaars kreeg men een duidelijk, nou ja: duidelijker, beeld van de wereld waarin deze gestoorde geest zich in voortstuwt. Deze manier van denken heeft al meerdere malen het ontstaan van meerdere slachtoffers tegen gegaan.

In de jaren ’90 werd het filmpubliek ook pas echt warm voor deze manier van denken. De film die dat in zijn eentje heeft weten te bewerkstelligen is Silence of the Lambs. Inderdaad, een horrorfilm. Silence of the Lambs vertelt het verhaal van de jonge FBI-agent Clarice Starling. Starling is nog in opleiding maar wordt gezet op een zaak waarbij meerdere moorden met elkaar verbonden zijn. In de gevangenis gaat zij praten met de befaamde Hannibal ‘The Cannibal’ Lecter om zo erachter te komen wat de volgende stappen van een andere moordenaar ‘Buffalo Bill’ zou moeten zijn. Naarmate de gesprekken voortduren, hoe meer er een bijzondere relatie ontwikkeld tussen haar en Lecter. De zogenaamde een tweetjes tussen de seriemoordenaar en de FBI-profiler zou in de jaren ’90 veel meer worden gekopieerd in films en series zoals Profiler.

Natuurlijk werd die relatie tussen seriemoordenaar en profiler verder gedramatiseerd wat niet altijd een erg waarschijnlijk scenario opleverde. Zo ook in de film Serial Killer . In Serial Killer weet Selby Younger, een profiler van de FBI, de moordenaar Morrano op te sporen en in te rekenen. Tussen Morreno en Younger ontstaat aan beide kanten een ware obsessie naar elkaar. Morreno, die beduidend slimmer oogt dan deze FBI agent, weet een ware bedreiging te vormen voor haar en haar geliefden. Hoewel Younger in eerste instantie Morreno wist te pakken blijkt dat een tweede poging voor haar te hoog gegrepen. Morreno weet nu namelijk hoe Younger over hem denkt en zet haar steeds weer op een dwaalspoor.

Serial Killer is zeker op papier een interessante film. Met de toen nog jonge Tobin Bell (inderdaad: Jigsaw uit de Saw-films) en Kim Delaney in de hoofdrol is eigenlijk weinig mis. De regie van Pierre David daarentegen..
Pierre David had in het jaar daarvoor, na jarenlang producent te zijn geweest van o.a David Cronenberg klassiekers als Videodrome en The Brood, de overstap gemaakt naar regie met Scanner Cop. Scanner Cop werd een hitje in de videotheek waardoor hij zich gesterkt voelde om meer films te gaan maken. Zijn volgende film werd Serial Killer en dat zou ook het teken aan hem zijn om weer terug te vallen op het produceren van films. Serial Killer weet helaas niet de spanning op te roepen tussen agent en seriemoordenaar die een Silence of the Lambs, en vele andere profiler-films, wel wisten op te roepen. Op een gegeven moment in de film vind er een gesprek plaats tussen Morreno en Younger en je vraagt je af: waarom voel ik nu niets? Dat komt met name door het inzicht qua spanning dat David gewoonweg niet heeft. Zou het script in andere handen zijn gevallen dan was  wellicht een film geweest waar wij het nu. na meer dan 20 jaar, nog steeds over zouden hebben gehad.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Rob zegt

  Lol, je hebt het er nu, na meer dan 20 jaar, nog steeds over 🙂

  1. Johan de Joode zegt

   Het profilen? Of de films? 😉 Silence is nog altijd niet overtroffen naar mijn mening 🙂

   1. Rob zegt

    Ik bedoel de film Serial Killer waar een groot deel van dit artikel over gaat. Toen ik de laatste zin las, moest ik even lachen.
    Silence is inderdaad nog steeds een van de beste films in dit genre.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...