Recensie: Ma (Tate Taylor, 2019)

Mwah…

(Deze recensie bevat kleine spoilers. Lezen op eigen risico)

Tiener Maggie (Diana Silvers) is met haar moeder verhuisd van de grote stad naar een dorp en merkt al snel dat daar weinig anders voor een tiener te doen is dan zuipen en seks hebben. Wanneer ze met haar nieuwe vrienden een volwassene proberen over te halen om drank voor hen te kopen, is een donkere dame van middelbare leeftijd zo goed om dat voor hen te doen. Sterker nog: Sue Ann, ofwel ‘Ma’ zoals ze met genegenheid wordt genoemd, stelt voor dat de jongeren haar kelder gebruiken om in te feesten. Want ze zou niet met zichzelf kunnen leven als hen iets zou overkomen. Langzaamaan wordt duidelijk dat ‘Ma’ meer van plan is dan alleen maar haar jeugdigheid terug vinden. Iets dat gruwelijke gevolgen heeft…

Nou ja, ‘gruwelijk’… Ma is veel meer een psycho-thriller dan een horrorfilm. Sowieso hou ik zelf altijd het onderscheid aan: is het gevaar menselijk dan is het een thriller, is het gevaar bovennatuurlijk dan is het een horrorfilm. Het geweld in Ma is nergens bovennatuurlijk of  buitensporig, maar dat past ook wel bij het karakter van Sue Ann. Bedeesd en onzichtbaar, totdat er een grens bereikt is en een vat van oud zeer bruut wordt opengetrokken. Sue Ann is een heel interessant karakter, met verve gespeeld door Oscar winnares Octavia Spencer. Jarenlange pijn is van haar gezicht af te lezen, zelfs wanneer ze het maskeert met een brede glimlach. De film kent nog een Oscar-winnares in een kleine rol, Allison Janney als een  continue geïrriteerde dierenarts en Oscar genomineerde Juliette Lewis als de moeder van Maggie die langzaam de grip op haar dochter verliest.


Er zit in Ma een heel sterk drama verborgen. Net als in het excellente ‘One Hour Photo’ gaat een groot deel van de film over eenzaamheid en de vernietigende werking hiervan op de menselijke psyche. Als Ma zich dansend en drinkend tussen de jongeren in haar kelder begeeft is het gelijke delen ongemakkelijk, vermakelijk en schrijnend zielig. We kijken naar een vrouw die een tweede kans krijgt om een eersteklas leven te lijden. Dit voelt geforceerd en onhandig en in combinatie met de neersabelende gemeenheid van de gemiddelde tiener, is het niet ongeloofwaardig waar Ma, als ze te ver over haar grenzen wordt gedrukt,  allemaal toe in staat is.


Als de focus alleen op de eenzaamheid en wat dit met een mens doet had gelegen, was de film compacter geweest. Maar de film wil veel meer zeggen: iets over tieners en alcoholmisbruik en iets met betrekking tot overbeschermende ouders en nog iets over bullying. Maar ook iets over rassenverschillen in Amerika en ‘age shaming’ en groepsdruk. Al die verschillende thema’s worden nu aangestipt, maar nergens echt goed en duidelijk uitgewerkt. Hierdoor is de derde akte, waarbij duidelijk wordt wat Ma’s motivaties zijn als ze haar plan ten uitvoer brengt, er een beetje met de haren bijgesleept. Lang niet alle vragen die in de film zijn opgeworpen, worden op een bevredigende manier beantwoord en dat maakt de finale goedkoop en oppervlakkig. Terwijl er zoveel moois te vertellen was.


Ma is een  thriller die weinig grenzen overschrijdt, met een matige finale, maar met een ijzersterke rol van Octavia Spencer die van de tragische ‘Ma’ een gelaagd karakter maakt die op zoek is naar een betere film.

Waardering: 3 / 5 sterren      
  ‘Ma’ draait vanaf vandaag, 30 mei, in de bioscopen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Robbert zegt

    “Sowieso hou ik zelf altijd het onderscheid aan: is het gevaar menselijk dan is het een thriller, is het gevaar bovennatuurlijk dan is het een horrorfilm.”
    Met alle respect, wat een kolder. Volgens deze logica zouden klassiekers van het genre als Psycho, Repulsion, The Texas Chainsaw Massacre alsook diverse films van Dario Argento geen horror kunnen zijn. Horror is een gevoel. En purisme is stom.

    1. Michel Bonset zegt

      En The Silence of the Lambs en Halloween en alle slashers… nu je het zegt is het wel een beetje crap. 😄 Hoe dan ook, ‘Ma’ is in ieder geval geen horror, het is nauwelijks een thriller…

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

[Video] Slashstreet boys zijn terug met ‘As long as you’re bloody’

Het is een jaarlijkse Halloween-traditie geworden voor de boyband Slashstreet Boys om naar de top van de Halloween-hitlijst te klimmen, ze zijn terug met een gloednieuw nummer: ´As long as you´re bloody’, een parodie op het nummer ´As long as you love me´ van de Backstreet Boys.
Lees meer...

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...