Recensie: ‘The Order’ (Netflix, 2019)

Magisch dubbelspel in de achtertuin van Zweinstein

Sinds 7 maart circuleert er een nieuwe horrorserie rond op Netflix: The Order. De immer populaire streamingdienst is op dreef. Naast een populair platform, blijkt ze ook nog eens een capabele producent. Zo is The Order ook afkomstig uit Netflix’ productiefabrieken. De productie begon op 17 april 2018. Het eerste seizoen, bestaande uit tien afleveringen, werd in zijn geheel online gezet.

In The Order volgen we het verhaal van Jack Morton. Jack’s moeder is vermoord door zijn vader – laat dat maar even inzinken – waartoe Jack naar hem op zoek is. Tegelijk probeert hij, mede door zijn obsessieve opa, lid te worden van The Order – een geheime organisatie. Deze ‘Orde’ zou zich schuilhouden bij de Belgrave University, alwaar Jack ook naar school wil gaan. In plaats van braaf colleges volgen en punten halen, belandt hij in een magisch oorlogsgebied tussen weerwolven en tovenaars.

Twee kampen

De serie is meer het verhaal van twee kampen, dan van Jack’s zoektocht naar zijn vader. De ‘Orde’, of ‘Hermetische Orde van de Blauwe Roos’, waartoe Jack wanhopig tracht toe te treden, bestaat uit een clubje tovenaars en magiërs (‘isn’t that the same’?). Het is een geheim genootschap waar klaarblijkelijk ook Oprah, Michelle Obama en Mussolini toe hebben behoord. Magie is werkelijk onbegrensd, zelfs tot fascistisch Italië.

Via een selectieprocedure, wat Vindicat nog op haar grondvesten zou doen beven, krijgt Jack de kans om bij het genootschap toe te treden. Hoe hij precies geselecteerd is, blijft onduidelijk; het aantreffen van een blauwe roos op je bed moet schijnbaar de Wil van God zijn. De procedure blijkt ook nog eens dodelijk te zijn, en Jack overleeft op het nippertje – doch niet voldoende om toegelaten te worden. Uiteindelijk, via en ietwat ondogmatische omweg, weet Jack toch een plekje bij de Orde te bemachtigen. Om er aldaar achter te komen dat de leider van de Orde zijn eigen vader is.

Het einde van de tweede aflevering gooit roet in het eten, maar smaak in het verhaal. Jack verandert, onbedoeld, in een weerwolf en determineert zichzelf daarmee tot de aartsvijand van de Orde. Gelukkig staan weerwolven niet alleen in dit verhaal, en is ook daar een clubje voor die naar zichzelf refereert als de ‘Ridders van Sint-Christoffel.’ Klinkt leuk en aardig, maar Jack bevindt zich in een tweespalt: ‘You just got yourself a werewolf problem

Ontwortelde verhaallijn

Hoofdpersonen die van twee walletjes eten brengen altijd een stevige mate van spanning en suspense mee, voornamelijk omdat ze continu bang zijn betrapt te worden. Dat is in The Order goed gelukt. De mate van wederzijds wantrouwen, versterkt door de innerlijke onrust van Jack, herbergt een spannende ondertoon. Van echte horror is daarentegen geen sprake. Afgezien van één zeer goed getimede jumpscare (waar, eerlijk gezegd, menig horrorfilm nog wat van kan leren) verbergt de horror zich in de coulissen.

The Order is waardiger te beoordelen als thriller. Maar ook hier laat ze steken vallen. Het script lijkt een wisselstrijd te zijn tussen de Orde en de weerwolven, met een onduidelijke focus. Dit komt deels omdat de hoofdpersoon (Jack) van beiden deel uitmaakt, maar dit had opgelost kunnen worden door de focus grotendeels – of niet compleet – op Jack te leggen. In plaats daarvan, spelen er zich op de achtergrond allerlei korte verhaaltjes af die op de één of andere manier toch weer verbonden dienen te worden met de hoofdlijn. Het gevolg is een rommelig serieverloop, waarbij de kijker vaak minutenlang om de oren wordt geslagen met onzinnige informatie.

Dit wil overigens niet zeggen dat het serieverloop altijd slecht is. De serie kent ook goede, onverwachte plotwendingen. De continue flow van spanning maakt de serie het kijken waard. Een magisch avontuur te midden van oude gebouwen, gehuld in nevelen. Maar het komt allemaal niet over als één coherent geheel. Pakkend is het wel, maar er zijn teveel uitstulpingen waarvan de relaties tot het verhaal – eveneens – in nevelen zijn gehuld.

Vampire Diaries 2?

Al voor haar release was The Order het lijdend voorwerp van veel speculatie.  Vooral fans van The Vampire Diaries keken uit naar de nieuwe serie, maar waren tegelijk bang dat ze teveel op elkaar zouden gaan lijken. Naar mijn mening is dit meer een appels & peren-vergelijking; tegelijkertijd kan ik ze niet helemaal ongelijk geven.

Sinds Twilight heeft het liefdesplot haar weg gevonden naar het horrorgenre. The Vampire Diaries waren hier een versterking van; zo ook is The Order, doch in verminderde mate. Tortelduifjes Jack en Drake fladderen het grootste deel van de serie doelloos om elkaar heen, als twee verliefde pubers in de brugklas. Drake zit bij de Order, maar weet niet dat Jack tegelijk een weerwolf is. Klinkt aardig, maar ook dit relateert aan de ontwortelde verhaallijn: er had veel meer mee gedaan kunnen worden dan het enkel opwerpen als een extra muur tussen de Order en de weerwolven.

Naast dit alles blijft het acteerwerk van Jake Manley (Jack Morton) achter. Vooral zijn mimiek is teveel van hetzelfde. Emoties worden slechts gevormd door veranderende gelaatstrekken, in plaats van duidend acteerwerk. In sommige gevallen is zijn personage ondoordringbaar; nogal onhandig als een substantieel deel van de serie draait om zijn gevoelens. Sarah Grey (Drake) compenseert voor een groot deel door haar rol als kwetsbaar, doch innerlijk krachtig personage. Vooral in de laatste afleveringen laat zij van zich gelden.

Experiment

Al met al valt te stellen dat The Order vooral een experimentele serie is. Het is een mix van spanning, liefde en verraad, besprenkeld met een laagje horror. Dit verklaart ook de vele sprongetjes uit de verhaallijn, die vooral de gevatheid van de serie ondermijnen. Op (teveel) momenten kan de kijker rustig tien minuten een blokje om lopen, zonder iets significants te missen.

Desalniettemin verdient het decor een compliment. De setting is uitermate geschikt voor het verhaal, en doet zelfs neigen naar de oude Gotische griezelverhalen – in eenzelfde setting speelt Frankenstein zich ook af. Het verhaal neemt de kijker mee langs donkere kamers en ondergrondse kerken; de fantasie is weergaloos gevisualiseerd.

Toch voelt het alsof het zich allemaal afspeelt in de achtertuin van Zweinstein. Natuurlijk mist deze serie de grandeur van een hitserie als Harry Potter, maar het begeeft zich wel in hetzelfde cinematische speelveld. Als goed experiment kan het zeker bestempeld worden, maar er ligt ook veel ruimte tot verbetering. Doch durf ik wel te stellen, indien de verhaallijn in het tweede seizoen een meer coherent structuur toebedeeld is, Harry Potter een beduchte concurrent zal krijgen.

Waardering: 3 / 5 sterren      
The Order staat nu op Netflix. Kijk hieronder de trailer:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...