Literaire horror

Home Forums Boeken & Comics Literaire horror

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #90784
  Robbert
  Bijdrager

  Moest hieraan denken n.a.v. het artikeltje over Colson Whitehead. Welke boeken kent men hier van literatuur- en non-horrorschrijvers die een uitstapje in het genre gemaakt hebben?

  Anne Rivers Siddons – The House Next Door

  Stephen King was erg enthousiast over dit eenmalige horror-experiment van een mevrouw die normaliter hele andere boeken schijnt te schrijven. Terecht, want het is een mooi, sfeervol en ook best wel origineel spookverhaal.

  Jerzy Kosinski – The Painted Bird

  Omdat het zich tijdens de tweede wereldoorlog afspeelt wordt het nogal eens gezien als een oorlogsroman. Een blurb op mijn exemplaar durft zelfs een vergelijking te maken met het dagboek van Anne Frank. Belachelijk natuurlijk. Dit verhaal, over het door oorlog geteisterde platteland van Europa gezien door de ogen van een kleine jongen, is één van de griezeligste en gruwelijkste boeken ooit geschreven, en doet zelfs het engste werk van Clive Barker en James Herbert verbleken tot een kinderfeestje. Het zijn in de geval niet alleen de gruwelen van de oorlog, maar ook de bizarre gewoonten van de plattelandsmensen, die dit tot zo’n eng boek maken.

  Stephen Dobyns – The Church Of Dead Girls

  Stephen Dobyns is vooral bekend vanwege zijn poëzie en mainstream-fictie, maar hij schreef ook deze grimmige thriller over een kleine gemeenschap, en wat er vervolgens gebeurt als drie meisjes daar verdwijnen. Twin Peaks, maar dan anders.

  G.K. Chesterton – The Man Who Was Thursday

  Chesterton is vooral bekend van een serie detective-verhalen over Father Brown, maar hij schreef ook deze bizarre bovennatuurlijke spionagethriller waarvan ik eigenlijk hoop dat Terry Gilliam hem ooit nog eens verfilmt.[hr]

  …en hoewel ze genre-technisch misschien niet onder het kopje ‘horror’ vallen is veel werk van zulke uiteenlopende schrijvers als Cormac Mc Carthy, Franz Kafka, J.G. Ballard, Andrew Vachss en Paul Bowles zondermeer aan te raden voor de niet al te puristisch ingestelde horrorfan die gewoon van duistere fictie houdt.

  #93327
  Lieuwe
  Bijdrager

  The Hound of the Baskervilles van Sir Arthur Conan Doyle

  #93328
  Robbert
  Bijdrager

  @Lieuwe wrote:

  The Hound of the Baskervilles van Sir Arthur Conan Doyle

  Goeie 🙂

  Ook sommige SF-schrijvers hebben zich aan het genre gewaagd:

  Robert F. Heinlein – The Unpleasant Profession Of Jonathan Hoag

  Als Jonathan Hoag tijdens een etentje gevraagd wordt wat hij voor de kost doet komt hij er tot zijn eigen schrik achter dat hij dit niet weet. Er zit wel een onaangename roodbruine smurrie onder zijn vingernagels, maar hoe hij daaraan gekomen is weet hij niet. Hij besluit dan ook een detectivebureau in te schakelen om hem overdag te schaduwen. Wat zich vervolgens ontrolt is meer dan bizar.

  Robert Silverberg – The Book Of Skulls

  Vier studenten ontdekken het manuscript uit de titel, afkomstig van een eigenaardige priesterorde die in de woestijn woonachtig is, en beschikt over het geheim van het eeuwige leven. Daar hebben de jongens wel oren naar natuurlijk, ware het niet dat er een addertje onder het gras zit: van elke vier die het ritueel ondergaan kunnen maar twee het overleven.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.