Horror

Horror (het Latijnse woord voor angst) is de benaming voor een genre van verhalen waarbij het de bedoeling is de lezer of de toeschouwer als vorm van amusement angst aan te jagen.

Dit kan door bijvoorbeeld angstige situaties of wezens ten tonele te voeren. Deze wezens kunnen zowel fictief (vampieren, spoken) als echt bestaand (seriemoordenaars) zijn. Onder het genre vallen onder andere het griezelverhaal en de griezelroman. Het genre kan zowel in literatuur (boeken en romans) als horrorfilms en televisieseries worden toegepast. Een belangrijk element van horror is dat de lezer of kijker zich kan inleven in de situatie van de protagonist, waardoor hij of zij dezelfde angst voelt. Een ander element is dat er vaak onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden (anticlimax).

Geschiedenis

Verhalen over enge gebeurtenissen en monsterlijke wezens zijn al eeuwen oud, maar het genre horror zoals we dat nu kennen vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw. Een van de oudste horrorwerken is Horace Walpole’s The Castle of Otranto (1764). Het genre beleefde een opbloei in de 19e eeuw door klassieke verhalen als Frankenstein en Dracula, maar ook de verhalen van Edgar Allan Poe.

bron: Wikipedia
Creative Commons Licentie

Lees meer over horror:

Wat zijn veel voorkomende wezens in horrorfilms?

Bekende horrorfilms en tv-series zijn: