Horrortop 10: Kerstfilms

3. Intensive Care (Dorna van Rouveroy, 1991)

En ja hoor! We hebben hem ook! Een Nederlandse kersthorrorfilm! Eentje die misschien ook wel terecht vergeten is want hoewel de meeste Nederlandse films al niet om aan te zien zijn is dit toch wel een van de grootste draken uit de Nederlandse geschiedenis. De film had eigenlijk alles: een ster, namelijk Koen Wouters. De zanger van de band Clouseau die ons tijdloze klassiekers (ahum) als ‘Daar Gaat Ze’ en ‘Domino’ (of zo) verbond zijn naam aan de film in de hoop naast een zangcarrière ook een filmcarrière te beginnen. Een slechtere film had hij niet kunnen kiezen. De Nederlanders schoven naar voren lekkertje Nada van Nie als zijn tegenspeelster. En zelfs een heuse ster uit Hollywood, George Kennedy, is in de film te bewonderen. Die laatste however voor nog maar net 5 minuten voordat hij omkomt in een enorme auto-explosie. Daarna wordt zijn rol overgenomen door een nobody met een masker op want dat maakte toch niet uit. De film probeert zoveel mogelijk een Amerikaans tintje te geven. Alle personages hebben bijvoorbeeld een Amerikaanse naam en wanneer je zelfs in de koelkast kijkt zie je alleen maar Amerikaanse producten. Met zorg gemaakt zou je zeggen. Nou, dat valt toch vies tegen. Het geluid is een groot gedeelte van de film ‘hol’ te noemen. Koen Wouters doet zijn best maar is gewoon geen acteur maar bovenal is het het scenario dat soms dialogen voortbrengt waarvan je tenen krommen van het lachen. Om een voorbeeldje te geven: Koen Wouters ligt half dood te gaan na een aanvaring met de moordenaar. Zijn liefje Nada van Nie komt hem te hulp met de vraag: ‘Zal ik een pleistertje voor je halen?’ Ongelooflijk slecht dus, maar oh zo leuk!
Koop bij bol.com

Intensive Care (1991) Trailer
6 Reacties
 1. Nils Masselink zegt

  Tof lijstje! Zitten wat goede tips bij, alleen ATM….?

 2. hoferman zegt

  Ik mis toch echt: “Rare Export” (20101) in het lijstje. Mijn favoriete kersthorror.

  1. sjon zegt

   goeie film

 3. Remko Schedel zegt

  Ik heb Tweede Kerstdag Silent Night, Deadly Night en de losse remake, Silent Night (2012) gezien, maar ik begrijp niet waarom het origineel in welke top 10 dan ook zou moeten staan. De regisseur was heel duidelijk veel drukker met het maken van zoveel mogelijk boob shots dan met het maken van een horrorfilm en het vervolg is geen haar beter (het kleine broertje van de hoofdpersoon uit deel 1 is dan de moordenaar).
  Gelukkig is de remake beter.

  En dan ATM? Kom op zeg!
  Ik en mijn vrienden zijn hardcore horrorfans, maar we begrijpen niet hoe deze film zelfs ooit een bioscooprelease heeft kunnen krijgen.
  Nu zijn de slachtoffers in horrorfilms zowiezo nooit bepaald raketgeleerden, maar nooit eerder hebben we ons zo zitten ergeren dan aan de domheid van het trio in deze film.

  En waarom staan Santa’s Slay en Jack Frost er niet in?
  2 van de beste Kersthorrorfilms.

 4. Dr Dark zegt

  ATM??? Ik weet in wat voor extase de bedenker van dit lijstje was, maar dit is toch wel een van de slechtste horrorfilm allertijden!
  Persoonlijk zou ik Silent Night, Deadly Night, vervangen voor Silent Night uit 2012. Het verhaal hiervan is beter uitgewerkt en Santa is een stuk enger!

 5. Erik33 zegt

  Krampus gezien, soort moderne Gremlins, de Gremlins quote die me het meeste is bijgebleven
  …while everybody else is opening their presents, they’re opening their wrists…
  staat niet op IMDB?
  http://www.imdb.com/title/tt0087363/trivia?tab=qt&ref_=tt_trv_qu
  http://www.filmdivider.com/2955/the-best-scene-in-gremlins/

En wat vind jij?

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Horrortop 10: Kerstfilms

6