‘Vooravond van Armageddon’ is het tweede deel van de serie ‘Kronieken van de nieuwe tijd’ en het vervolg op het boek ‘Het duistere Pact’. Het boek is beduidend dikker dan het eerste deel, en dit betekent dus voor de lezer veel horrorplezier. Naast een flinke dosis duivelse horror laat het boek ook zien, hoe ver de mens kan gaan in bepaalde ideeën. En wanneer je het boe dichtslaat, kijk je toch wel even anders tegen de mensheid aan. En dat zegt toch wel iets over de kracht van dit boek.
‘Mike schiet met een bonkend hart overeind in bed. De afschuwelijke beelden die hij in zijn slaap gezien heeft, trekken aan zijn geestesoog voorbij. Het was geen droom. Hij twijfelt er niet aan dat ergens op de wereld het proces in gang is gezet. Hij pakt zijn mobiele telefoon, belt Gaby in Parijs en zegt: “Het is begonnen.” Als de vijftienjarige Sandra Heuvelman ziet hoe een bestelbusje een oude man van zijn sokken rijdt, schiet ze hem te hulp. Ze is diep onder de indruk van zijn gouden gloed. Sinds kort weet ze dat de kleuren die ze bij mensen waarneemt aura’s zijn. Ze is nog bezig te ontdekken wat dit betekent, totdat er nieuwe mensen naast haar komen wonen. Ze raakt bevriend met Monique, de dochter van buurvrouw Hannelore Uytenbroek. Zij beweert stellig dat aura’s niet bestaan. Wat Sandra op dat moment niet weet, is dat Monique daar zo haar redenen voor heeft.
Aimée heeft al bijna twaalf jaar geen contact meer met haar vader, de geneticus Gedeon Meijer. Toch voelt ze zich verplicht te gaan als hij haar belt en smeekt om naar zijn levenswerk te komen kijken. Aangezien haar moeder sinds de scheiding een onverklaarbare angst voor Gedeon heeft, vertelt Aimée niets over haar voorgenomen bezoek. Het is een beslissing die ze zichzelf de rest van haar leven zal verwijten.
Drie verhaallijnen die los van elkaar lijken te staan, kruipen in “Vooravond van Armageddon” naar elkaar toe. In het vervolg op “Het duistere pact” blijken ogenschijnlijk gewone mensen dit niet te zijn. Zonder te beseffen wat er werkelijk aan de hand is, raken zij verwikkeld in op nachtmerries gelijkende situaties. Zij zijn getuige van het ontbranden van de strijd tussen Licht en Duisternis. Een strijd die verder smeult als een ondergrondse veenbrand, klaar om de mensheid ongemerkt in de as te leggen…
Is er nog iemand die het tij kan keren?’
‘Vooravond van Armageddon’ bevat diverse personages, van wie de levens verderop in het verhaal als puzzelstukjes in mekaar vallen. Elk persoon moet afrekenen met hun eigen dosis nachtmerries en vechten tegen duivelse krachten, zowel letterlijk als figuurlijk. Want het is niet altijd de duivel, maar ook de mens, die tot duivelse daden in stad is. En dat laatste is misschien nog wel het meest huiveringwekkend.
De diverse personages maken allen hun eigen ontwikkeling door, waarbij dieper in wordt gegaan op hun persoonlijkheid met hun krachten en zwaktes. Dit houdt het verhaal interessant, want als lezer leef je dan met (bijna) elke personage mee.
Hierbij ziet Lampers goed en kwaad als een continuüm. Personen die in principe goed zijn, kunnen door bepaalde invloeden van buiten juist slecht worden. Daarbij speelt het verhaal speelt zich af in een ogenschijnlijk normale wereld met normale mensen. Dat leidt ertoe dat het heel gemakkelijk voor te stellen is, dat het echt kan gebeuren. En juist dat is één van de kenmerken, die het boek zo spannend maken.
Rianne Lampers laat in dit boek eveneens zien, dat ze zich goed heeft ingelezen met betrekking tot het kwaad. Dit is terug te vinden in verwijzingen naar de bijbel en diverse benamingen, die ze gebruikt. Dit draagt bij aan de complexiteit van het boek. Daarnaast gebruikt Lampers net als in haar eerste boek, verwijzingen naar een aantal songteksten. Dit prikkelt de lezer om de muziek op te zoeken en deze te relateren aan het verhaal. Het geeft het boek net een extra dimensie.
Het boek richt zich naast de duivelse krachten ook op de goede krachten, de zogenaamde ‘dienaren van het licht’. Ook hier weet Lampers haar kennis goed te verweven in het verhaal. Het gevaar is alleen de achtergrondinformatie hierover wat zweverig aandoet. Aan de ene kant interessant, maar aan de andere kant kan de nuchtere mens onder ons zich hieraan storen.
Natuurlijk spreken een onderwerp als de duivel tot de verbeelding en hier is al veel over geschreven. Wel laat Lampers zien, dat ze hierbinnen een geheel eigen stem heeft. Het boek bevat diverse onverwachte plotwendingen en creëert daarmee een bepaalde spanning wat je steeds weer nieuwsgierig maakt naar de volgende bladzijde.
Wel is er een klein puntje van kritiek te noemen over de vormgeving van het boek. Het lettertype van het boek is relatief klein. Dit zorgt er aan de ene kant voor, dat er in het boek veel te lezen staat. Aan de andere kan het lang turen naar kleine letters niet altijd even prettig zijn.
Samenvattend gezegd heeft Lampers met ‘Vooravond van Armageddon’ een sterk horrorverhaal geschreven, die meer dan de moeite waard van het lezen is. Boeiende diepgaande personages, een onvoorspelbare verhaallijn en veel duistere horror. Een interessante toevoeging aan het horrorgenre.
‘Vooravond van Armageddon’ is het tweede boek van Rianne Lampers dat verschijnt bij Celtica Publishing. Helaas is het boek maar in enkele boekhandels te krijgen, maar hopelijk worden dat in de toekomst meer. Wel is het boek te bestellen via diverse websites.
Beoordeling: vier sterren