Boekbespreking: De Miljardair (Dean Koontz)

koontz miljardairNog nooit had ik zo’n mooi gebied als Roseland gezien, en tegelijkertijd zo’n duistere dreiging ervaren…’ Odd Thomas


Odd Thomas is te gast op het landgoed Roseland, het exclusieve buitenverblijf van een eenzame miljardair. Op het eerste gezicht lijkt het de ideale plek om tot rust te komen, maar al snel ontdekt Odd dat de villa grote geheimen herbergt.

Odd kan de doden zien, begrijpen en helpen hun laatste doel te bereiken. Maar hij weet dat elke gave een prijs heeft. Odd Thomas is een van de meest geliefde personages van Dean Koontz

We kennen allemaal Odd Thomas, een gewone jongen die de gave bezit om de doden te zien en begrijpt wat ze hem te vertellen hebben. Maar naast Odd Thomas, wordt er zowel in ‘Het Motel’ als ‘De Miljardair’ een nieuwe personage geïntroduceerd in de vorm van Annamaria. Annamaria is een zwangere jonge vrouw, die de gave bezit om in raadselen te spreken. Daarnaast wil iedereen die haar ontmoet, alles voor haar doen. Zo hoeft ze nooit te betalen voor een hotelkamer en geeft de mensen om haar heen haar precies wat ze nodig heeft. Koontz weet zowel Odd Thomas als Annemaria als bijzondere en aangename personages neer te zetten.

De wereld, die in ‘De Miljardair’ geschapen wordt, doet nog het meest denken aan ‘Silent Hill’, maar dan zonder de sirenes. Op een willekeurig moment kan de wereld veranderen in een duister landschap, waar vreemde monsters erop uit zijn om je te vermoorden. Niets is nog wat het lijkt. Koontz voegt aan deze mix van horror en thriller nog een vleugje steampunk, in de vorm van wel hele bijzondere machines. Deze machines worden uitgebreid beschreven, waardoor je als lezer zou willen, dat Koontz afbeeldingen hiervan in het boek had opgenomen. Naast de monsters lijkt Roseland een perfect en bijzonder landschap en die tegenstelling maakt de beschrijving van deze wereld juist zo mooi.

Uit het voorgaande blijkt al dat Koontz niet huiverig is voor het mengen van diverse genres, waaronder thriller, horror, literatuur, fantasy en steampunk. Op sommige momenten  doet Odd Thomas dermate diepgaande uitspraken, dat je als lezer soms het idee krijgt dat je een filosofieboek aan het lezen bent. En ten slotte bevatten het boek een flinke dosis humor, waaronder de dialogen die Odd Thomas heeft met zijn vijanden of met Annemaria. Maar soms zijn de genre elementen zo divers, dat je als lezer je best moet doen om de verhaallijn te kunnen volgen.

De diverse elementen, de humor en de diverse dialogen zorgen voor een vlot geschreven boeken, die de aandacht van de lezer vasthoudt tot de laatste letter. Hierbij mag een compliment aan Uitgeverij Luitingh gegeven worden voor de bijzondere boekomslag van ‘De Miljardair’. Dit boek bevat namelijk een 3-D kaft, die van kleur veranderd door de manier waarop je het boek houdt. Ook zul je zien dat spookhond Boo afwisselen wel of niet zichtbaar is. ‘De Miljardair’ smaakt naar meer en gelukkig kunnen we naar de winkel rennen voor ‘De Lifter’. Ook bij deze titel heeft de omslag van het boek iets bijzonders.

Beoordeling ‘De Miljardair’: 5 Sterren.

‘De Miljardair’, geschreven door Dean Koontz, is uitgegeven door Uitgeverij Luitingh en verkrijgbaar in de betere Nederlandse boekhandel.

 

 

 

.

 

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Boekbespreking: De Miljardair (Dean Koontz)”

Plaats een reactie