De Elf Fantasy Fair is een evenement, waar naast veel muziek, LARP, lezingen en presentaties ook veel ruimte is voor schrijvers om hun verhaal te doen en hun boeken te promoten bij potentiële lezers. Uitgeverij Luitingh greep deze kans om de boeken te presenteren van twee schrijvers, namelijk Tisa Pescar en Thomas Olde Heuvelt. Naast een aantal tegenstellingen zijn er ook veel overeenkomsten tussen deze twee auteurs te ontdekken. Want naast een geheel eigen schrijfstijl, vertegenwoordigen zij naast andere auteurs de Nederlandse stem in het horror/fantasy genre.
Alhoewel ‘Alfa, het geheime leven van Radu Lupescu’ het vierde boek is uit de Maanmysterieserie, betekent dit boek voor schrijfster Tisa Pescar (1967) een debuut. ‘Alfa’ is namelijk het eerste boek, dat uitgegeven is door uitgeverij Luitingh. Pescar schrijft al vanaf haar kindertijd en heeft voor ‘Alfa’ de boeken ‘Jachtmaan’, ‘Wolfmaan’ en ‘Heksenmaan’ op haar naam staan, die allen zijn uitgegeven door Uitgeverij Krawat.
‘Profeszor doktor. Tudom mi vagy.’
‘Ik weet wat je bent.
De woorden die tijdens zijn gastcollege aan de universiteit van Târgu Mures vanuit het niets tot hem doordringen, brengen Radu Lupescu danig in verwarring. Want voor het oog van de wereld is hij een gewone man die een gewoon leven leidt. In werkelijkheid is Radu echter allesbehalve gewoon.
Hij is een moroi, een weerwolfvampier met een allesbehalve gewoon verleden. En dat verleden lijkt hem nu te hebben ingehaald.Als hij dan ook nog eens met niet mis te verstane bedoelingen wordt benaderd door de bloedmooie Ileana, beseft hij, plotseling en met verbijsterende gevolgen, dat zijn toekomst er bepaald niet rooskleurig uitziet. Vooropgesteld dat hij een toekomst hééft…’
Waar vroeger weerwolf en vampier strikt gescheiden wezens waren, komen ze in Pescars boekenreeks samen. Dit is vooral terug te vinden in haar laatste boek waar hoofdpersoon Radu, een zogenoemde ‘Moroi’ (Weerwolfvampier, Red.) is. Een moroi is een weerwolf die sterft en terugkomt als vampier. Ze leven op het bloed van mensen, kunnen niet tegen daglicht en hebben het vermogen om naar eigen behoefte in een weerwolf te veranderen (dit in tegenstelling tot de gewone weerwolf, Red.). Pescar biedt ons hierdoor haar eigen unieke kijk op deze bovennatuurlijke wezens.
In 1997 maakt Pescar kennis met een Engelse commune, die in Frankrijk woont. Hun bijzondere levenswijze vormt duidelijk een inspiratie voor haar boekenreeks, die in ‘Alfa’ een andere weg in slaat. In voorgaande boeken krijg je een heel duidelijk beeld van hoe de commune van voornamelijk weerwolven samenleeft in relatie tot de buitenwereld. Door besmettingsgevaar van de weerwolfvloek proberen ze zo weinig mogelijk contact te hebben met de buitenwereld.
In ‘Alfa’ bestaat de commune niet alleen meer uit weerwolven, maar ook uit het al eerder genoemde ‘Moroi’ en daarbij ook ‘Strigoi’ (Vampier, Red.) en weerwolven, waarbij de vloek op inactief staat (Deze weerwolven veranderen niet meer bij volle maan, Red.). Daarbij blijkt dat de commune niet de enige weerwolven in Europa zijn. Dit alles leidt tot veel emotie en verschuivingen binnen de commune en het is heel interessant, hoe elk afzonderlijk lid hiermee omgaat.
Het boek ademt een duidelijke Oost-Europese sfeer uit, wat nog versterkt wordt door het bezoek van Radu aan zijn geboorteland. Doordat de hoofdpersonen in een commune leven, lijkt het vaak alsof de tijd daar heeft stilgestaan. De leden van de commune houden er duidelijk hun eigen regels op na, die vaak niet (geheel) overeen komen met dat van de buitenwereld. Alhoewel het boek duidelijk in de huidige tijd afspeelt, krijg je als lezer af en toe ook een Bram Stoker sfeertje mee.
Pescar heeft een gemakkelijke en toegankelijke schrijfstijl en ook de lezers, die niet bekend zijn met haar eerdere werk, zullen ‘Alfa’ gemakkelijk oppakken. Natuurlijk is ‘Alfa’ een vierde deel van een serie en het is daarom wel handig als je de eerste delen gelezen hebt, voor een stuk achtergrondinformatie. Wel is ‘Alfa’ op die manier geschreven, dat het ook mogelijk is om eerst ‘Alfa’ te lezen en daarna de eerdere delen. Diegenen die wel bekend zijn met Pescar’s eerdere werk, zullen allicht opmerken, dat ze in haar eerdere boeken meer beschrijvend te werk ging. Dit had tot gevolg, dat de actie en spanning in sommige momenten van het boek wat afnamen. Bij ‘Alfa’ heeft Pescar zich wat meer gericht op de actie en het behoud van de spanning en minder op de achtergrondbeschrijvingen. Dit leidt ertoe dat in ‘Alfa’ de spanning en de wil om door te lezen constant aanwezig is.
Concluderend kan gezegd worden, dat ‘Alfa’ een spannend boek is met een vernieuwde kijk op het weerwolf/vampiergenre. In vergelijking met haar eerdere boeken is Pescar duidelijk gegroeid in haar manier van schrijven. Ben je een liefhebber van het vampier/weerwolfgenre en niet bang voor een andere kijk hierop? Dan is dit boek zeker een aanrader!
‘Alfa’, geschreven door Tisa Pescar is een uitgave van Uitgeverij Luitingh en in alle betere Nederlandse boekhandels te verkrijgen. Tot 30 juni 2013 kost het boek 12,50 euro, daarna zal het boek 16,95 bedragen. Voor meer informatie over Tisa Pescar: www.tisapescar.com .