Stel je voor: je wordt wakker en er is geen stroom meer – je kunt niet warm douchen, het toilet doorspoelen, de lichten gaan niet aan, de koelkast doet het niet, de stoplichten op straat werken niet meer, voedselvoorraden raken op en kernrampen komen dichterbij..
Op een koude dag in februari vallen de lichten uit in Italië. En niet alleen daar. Ook in Zweden. Daarna in Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland. Al snel wordt een heel continent geteisterd door duisternis – en is de chaos compleet. De Italiaanse informaticus Piero Manzano vermoedt dat er een hacker achter de black-out zit. Het Franse hoofd van Europol, François Bollard, is als enige bereid zijn verhaal aan te horen. Als er echter dubieuze e-mails op zijn pc worden aangetroffen, staat Manzano ineens zelf onder verdenking. Terwijl hij probeert Interpol te ontglippen, beseft Manzano dat hij nog maar één zekerheid heeft: de man achter deze terreurdaad is even geraffineerd als genadeloos. Ondertussen breekt in heel Europa paniek uit. De temperaturen in een aantal kerncentrales lopen in rap tempo op en de bevolking vecht om te overleven. De man achter de black-out moet onmiddellijk worden gevonden. Want morgen is het te laat.
Black Out telt 544 pagina’s en gaat over de eerste dagen na een grote stroomuitval in heel Europa. We maken kennis met alle lagen van de samenleving die allen een oplossing proberen te vinden voor het probleem. Het verhaal wordt gedetailleerd vertelt waardoor je een goed beeld krijgt wat er kan gebeuren als een ramp in dit formaat echt zou plaatsvinden.
Het duurt even voordat je als lezer volledig in het verhaal zit. In het begin moeten alle personages, locaties en hun situatie worden geïntroduceerd. Maar zodra dit duidelijk is, leest het boek als een trein en wordt het moeilijk Black Out aan de kant te leggen.
Elsberg weet goed te omschrijven wat er allemaal mis kan gaan bij een stroomuitval, dingen waar je niet zo gauw over nadenkt. Er komt bijvoorbeeld geen water meer uit de kranen, toiletten kunnen niet meer worden doorgetrokken, daardoor moeten flats na een paar dagen volledig geëvacueerd worden in verband met hygiëne. Ook boerderijen komen in grote problemen. Bij de meeste boerderijen worden koeien automatisch gevoed, verwarmd en gemolken, dit zal nu allemaal met de hand gedaan moeten worden. Een koe kan wel 40 liter melk geven, stel je dan voor duizend koeien met de hand melken, elke dag. Ziekenhuizen kunnen maar een paar weken door op noodaggregaten, zodra deze stoppen met werken kunnen er geen operaties meer gedaan worden en zullen mensen die afhankelijk zijn van machines om te kunnen leven hier de dodelijke gevolgen van ondervinden. Kerncentrales moeten te allen tijde gekoeld worden, als hier de noodaggregaten uitvallen zal er een ramp plaatsvinden waardoor hele gebieden jarenlang niet meer bewoond kunnen worden. En dan nog de wederopbouw, zodra er weer stroom is dan heeft de mensheid en economie jaren nodig om alles weer op te bouwen.
Black Out is de debuutthriller van Marc Elsberg en een verdomd goed debuut. Elsberg gebruikt veel gebeurtenissen uit het verleden om een geloofwaardig en onheilspellend scenario neer te zetten dat schrikbarend realistisch is. In het nawoord geeft Elsberg aan dat tijdens het schrijfproces een aantal fictieve gebeurtenissen realiteit zijn geworden, ook geeft hij aan details achterwege te hebben gelaten om terroristen niet op een idee te brengen.
Black Out is uitgegeven door Van Holkema & Warendorf en is te verkrijgen bij de meeste Nederlandse boekhandels.
Heb al een paar keer in een boekhandel gestaan met het bovengenoemde boek in mijn handen. Maar bovenstaande recensie geeft de doorslag en een bevestiging van mijn instinct, dat ik het boek heel snel moet gaan lezen :-)!