Stel je voor; je wordt gevangen genomen, in een doodskist gestopt en onder de grond begraven. Levend. Je probeert je te bewegen in die kleine ruimte, maar je hebt geen enkele kans om te ontsnappen. De zuurstof raakt op een gegeven moment op en niemand hoor je schreeuwen…..
En dit is precies, waar het boek van Arno Strobel, ‘De doodskist’ over gaat…..
‘Ze kon niet bedenken wat de duisternis betekende maar het was overal. En er was geen uitweg…..’
Keulen wordt opgeschrikt door een reeks vreselijke misdaden. Iemand ontvoert meerdere vrouwen en begraaft ze levend. De dader geeft hints aan de politie, maar als er een graf wordt gevonden, is het slachtoffer al overleden door verstikking. Tegelijkertijd heeft Eva, een succesvolle zakenvrouw van midden dertig, een telkens terugkerende droom: ze wordt wakker in een kist, hulpeloos en in paniek. Ze weet niet hoe ze in de kist is beland, en later ook niet meer hoe ze eruit is gekomen. Ze denkt dat het een ijzingwekkende droom is, maar dan merkt ze dat haar handen, armen en benen vol zitten met blauwe plekken en krassen…’
‘De Doodskist’, Strobels zevende thriller begint zeer pakkend en angstaanjagend. De eerste scene beschrijft Eva, die vast zit in een kleine ruimte omringt door satijn. Het is ontzettend donker en Strobel weet heel sterk en gedetailleerd de gevoelens en de gedachten te omschrijven, die er op dat moment door Eva’s hoofd spoken. Wanneer ze tot de ontdekking, dat ze in een doodskist ligt, raakt ze in paniek en draait ze helemaal door. Ze verliest het bewustzijn en wordt wakker in haar eigen bed. Het lijkt allemaal een nachtmerrie te zijn, met uitzondering van de verwondingen aan haar lichaam…..Terwijl wordt Keulen opgeschikt door een reeks afschuwelijke moorden, waarbij de slachtoffers levend worden opgesloten in een doodskist…..
Als lezer vraag je je constant af wat er aan de hand is met Eva. Is er een link tussen haar en de afschuwelijke moorden? Ook het feit dat ze iedere keer wakker wordt in de doodskist maakt, dat er een constante vreemde en spannende sfeer hangt. Deze spanning blijft aanwezig tot de schrijver hints gaat weggeven over de ontknoping. Vanaf dat moment krijg je als lezer een vermoeden, hoe het verhaal in elkaar zit. De ontknoping verklaart de gebeurtenissen, maar is daarnaast bizar en heeft een grote psychologische impact. Aan de ene kant zet het einde van het boek je aan het denken. Aan de andere kant kun je je als lezer afvragen of de schrijver niet een stapje te ver is gegaan, wat het boek ongeloofwaardig kan maken. Strobel gebruikt namelijk in het boek ook bepaalde gebeurtenissen om de loop naar het einde van het boek logisch te verklaren. Soms vinden deze gebeurtenissen iets te toevallig plaats.
De twee personen waar het in het boek vooral om draait is Eva en Bernd (politieman die de moordzaak onderzoekt, Red.). Twee mensen, die ogenschijnlijk niet op elkaar lijken, maar toch meer gemeen blijken te hebben. Doordat hierdoor de personages meer tot leven komen, zorgen de beschrijving van bepaalde gebeurtenissen dat je meer meeleeft met de personages. Strobel gaat met deze personages, vooral in psychologische zin, de diepte in. Daarnaast wordt het verhaal soms ook uit perspectief van andere personen verteld. Dit wekt soms verwarring op, omdat voornamelijk in het begin van het verhaal, de rol die deze personages spelen, niet duidelijk is. En dat haalt de vaart een beetje uit het verhaal.
Samengevat is ‘De Doodskist’ een spannende psychologische thriller over een zeer huiveringwekkend onderwerp. Er is een goede spanningsopbouw en de personages zijn interessant. Wel vinden de gebeurtenissen soms wat te toevallig plaats om ervoor te zorgen dat het plot van het boek een logisch gevolg is. Het plot zelf is bizar, huiveringwekkend, maar je kunt je als lezer afvragen of dit niet te vergezocht is.
‘De Doodskist’ is de zevende thriller van Arno Strobel en is uitgegeven door Uitgeverij Mistral (onderdeel van Dutch Media Publishers). Het boek is verkrijgbaar in de betere Nederlandse boekhandel.