Boekrecensie: De Test (Joelle Charbonneau)

De Test Trilogie: een tweede De Hongerspelen Trilogie?

Het tweede deel van de ‘Test Trilogie’, getiteld ‘De Studie’ ligt net in de boekhandels. Deze trilogie is geschreven door Joelle Charbonneau. Dit boek volgt Cia op de universiteit, waar blijkt dat de beproevingen die ze moet doorstaan, nog lang niet ten einde zijn. Daarbij zal dit boek de brandende vraag gaan beantwoorden, of de ‘Test Trilogie’ inderdaad een aftreksel is van het succes van ‘De Hongerspelen’, of dat de trilogie een waardig op zichzelf staand verhaal is. Deel één, genaamd ‘De Test’ vertoonde namelijk veel overeenkomsten met de succesvolle serie van Suzanne Collins. Wel is het zo, dat het boek in tegenstelling tot ‘De Hongerspelen’ veel meer horrorelementen bevat. Wij gaan in dit artikel dieper in op het eerste deel van de ‘Test Trilogie’:

de-test-Karakter-UitgeversDe jonge, ambitieuze Cia Vale is tot   haar vreugde een van de uitverkorenen om deel te nemen aan De Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van  het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen voor De   Test hebben de wereld aan hun  voeten   liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun   land. Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar   achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar De Test zal plaatsvinden. Als blijkt dat de inhoud van   de diverse beproevingen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek   het uiterste van de kandidaten vraagt, ontstaat er een onderlinge strijd   tussen de deelnemers. Kan Cia de mensen die het dichtst bij haar staan wel écht vertrouwen, of is niets wat het lijkt?’

Wat  het bovenstaande al doet vermoeden, is dat het begin van ‘De Test’ opvallend gelijk is aan die van ‘De Hongerspelen’. Het gebied waar de vrouwelijke hoofdpersonen wonen   zijn onderverdeeld in verschillende districten en zij wonen in het kleinst of meest achtergebleven district. Beiden worden geselecteerd voor een bepaalde test/spelen om de gemeenschap te dienen. Het grote verschil hierin is dat Cia juist graag geselecteerd wil   worden, omdat ze het idee heeft dat ze daarmee grootse dingen kan   verrichten. Ze komt er hierbij achter, dat de test niet is wat het lijkt, en   ervoor uitverkoren worden, zou haar weleens het leven kunnen kosten. Katniss, de hoofdpersoon uit ‘De Hongerspelen’, wil juist niet uitverkoren worden voor de spelen, maar offert zich op om haar zusje het leed te besparen.

Het tweede in het oog vallende verschil is de manier waarop de test/spelen zijn opgezet. In ‘De Hongerspelen’ was de opzet vooral om twee uitverkorenen van elke district tegen elkaar te laten vechten totdat er eentje overblijft. Dit vindt plaats in een fictieve wereld waar de elementen worden geregeld door de makers van de spelen. In ‘De test’ wordt dit breder opgezet door middel van een schriftelijk ‘examen’ en praktijktests. Diegenen die dat overleven, worden uiteindelijk losgelaten in een woestenij, en moeten zien hierin hun weg terug te vinden. Dit laatste deel van de test, is het best te vergelijken met de hongerspelen.

The Testing by Joelle Charbonneau - Book Trailer

‘De Test’ onderscheidt zich hierbij duidelijk van ‘De Hongerspelen’. Het boek legt hierbij, naast de test zelf, heel erg de nadruk op de psychische druk, die dit heeft op de deelnemers en de offers die ze bereidt zijn te geven om maar zo ver mogelijk te komen. Andere deelnemers uitschakelen in dit   proces, is hierbij geen uitzondering. Het verschil met ‘De Hongerspelen’, is vooral, dat bij ‘De Hongerspelen’, de deelnemers elkaar wel moeten uitschakelen om het spel te winnen. Bij ‘De test’ is dit niet het geval. Maar hier bedenken deelnemers zelf, dat ze zo slim mogelijk te werk moeten gaan om geselecteerd te worden voor een plekje op   de universiteit. Daarbij zijn de verschillende tests zo opgebouwd, dat je grote kans hebt een afschuwelijke dood te sterven, wanneer je een fout maakt. En de leiders kijken zonder blikken of blozen toe. Dit heeft verschillende psychische effecten tot gevolg, want wie kun je nog vertrouwen?

de-studieIn   beide trilogieën zijn de hoofdpersonen krachtige jonge mensen, die proberen   hun vijanden een stap voor te zijn. Beiden krijgen hierbij hulp uit verwachte en onverwachte   hoek. Net als bij ‘De Hongerspelen’ worden   er in ‘De Test’ diverse personages geïntroduceerd,   waarbij we ons af kunnen vragen of ze te vertrouwen   zijn en welke rol ze gaan spelen in de vervolgdelen.

Waar   ‘De Hongerspelen’ in het vakje dystopisch/science fiction neergezet kan worden, heeft ‘De Test’ veel duidelijker horrorelementen.   Neem bijvoorbeeld de manier, waarop de praktijktests zijn opgezet; een verkeerde beslissing en je sterft. De duidelijke psychische druk, de   paranoia en de gevaren, waar de deelnemers in het laatste testgedeelte mee te maken krijgen.   Gemuteerde mensen en natuurlijk het gevaar die andere deelnemers vormen, wat een beetje doet denken aan ‘The Walking Dead’. Want niet alleen moeten de deelnemers strijden tegen alle gevaren, die ze tegenkomen, ze moeten zich juist ook beschermen tegen hun medekandidaten. En wanneer ze test overleven, is   het nog maar de vraag of ze dit kunnen navertellen.

Dus   is ‘De Test’ een tweede ‘De Hongerspelen’? Het antwoord is ja en nee. Ja, omdat het eerste deel van de trilogie veel overeenkomsten heeft met ‘De Hongerspelen’. Nee, omdat het boek daarnaast ook vele andere elementen biedt en meer horrorliefhebbers zal aanspreken. Daarbij biedt de   cliffhanger, waarmee deel   één eindigt, mogelijkheden voor een vervolg, wat de serie zal onderscheiden   van ‘De Hongerspelen’ trilogie. In ‘De Studie’,   het tweede deel, zal blijken of het de belofte, gemaakt aan het einde van deel één gaat inlossen.

Zowel  ‘De Test’ als ‘De Studie’ zijn gepubliceerd door Karakter Uitgevers en zijn verkrijgbaar in de betere Nederlandse boekhandel/webwinkel.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie