Boekrecensie: De Visser (John Langan)

Lovecraft, Mary Shelley en Bram Stoker. Bij menig horrorfan zullen deze namen niet onbekend in de oren klinken. Het werk van deze schrijvers wordt vooral gekenmerkt door een naargeestige omgeving en vooral gruwelijke monsters. De Visser, het nieuwste boek van John Langan, grijpt terug op het werk van deze grote namen. John Langan deed er meer dan tien jaar over om dit boek af te ronden en dat is te merken aan de vele details, die het boek rijk is.


‘Als ze tijdens een verschrikkelijk onweer een nagenoeg ongelooflijk verhaal horen van een lokale restauranteigenaar, verandert dat de rest van hun leven voor altijd. De oude man vertelt hun over de ijzingwekkende geschiedenis van Dutchman’s Creek en een door duistere legendes omgeven man, die alleen bekendstaat als Der Fischer. Rond 1900 zou deze op een dag plotseling zijn verschenen en sinds die dag is het gebied rond het reservoir waar Dutchman’s Creek begint een plek waar zich merkwaardige zaken afspelen. De schaarse wandelaars en vissers komen soms terug met verhalen over lang verloren gewaande of overleden vrienden en familieleden die ze daar plotseling tegenkwamen. Sommige van deze wandelaars keren nooit meer terug uit de uitgestrekte bossen. Abe en Dan gaan nog dezelfde dag op weg naar de snelstromende rivier met steile oevers. Ze blijven zich voorhouden dat ze er alleen heengaan om te vissen, maar beide mannen hopen dat de onheilspellende verhalen een kern van waarheid bevatten, en dat ze nog een allerlaatste keer hun geliefden in hun armen kunnen houden. Naarmate ze verder in het bos doordringen, beginnen ze het gevoel te krijgen dat het verhaal van de oude man misschien veel meer op waarheid gebaseerd was dan ze dachten, en dat er een oud kwaad in deze bossen schuilt. De scheidslijn tussen werkelijkheid en de duistere geheimen die zich aan hen openbaren wordt steeds dunner, tot een ontknoping die hen tot een uiterste wanhoopsdaad zal drijven.’

De Visser draait voornamelijk om het verlies van dierbaren en wat dit met de nabestaanden kan doen. Stel je voor dat je een mogelijkheid hebt om deze mensen terug te kunnen zien. Welke offers zou je hiervoor willen brengen? In relatie hiermee is het boek ook doorspekt met mythen en legenden, wat dus erg doet denken aan het werk van Lovecraft. De monsters, in dit geval De Visser, worden op gruwelijke wijze neergezet, waarbij de auteur de details niet schuwt. De wanhoop van de hoofdpersonages na hun verlies is voelbaar en het is als lezer gemakkelijk voor te stellen, dat je dan in onwerkelijke dingen gaat geloven. Hierdoor kun je je als lezer gemakkelijk in hen inleven, waardoor het verhaal meer gaat leven. De beschreven monsters spreken tot de verbeelding, waaronder dieren, die toch niet helemaal dierlijk zijn…Het zorgt ervoor dat je in het vervolg bij een rivier wel even dubbelcheckt, of de vis toch wel echt een vis is.

De Visser is grofweg in te delen in drie delen. Het eerste deel beschrijft het leven van Dan en Abe na hun verlies en het laatste deel hun confrontatie met De Visser. In het middelste deel gaat Langan terug in de tijd en ontvouwt hij voor de lezer de details over de legende van De Visser. Hoe is dit monster ontstaan en wat heeft het te maken met het verlies van een dierbare. Omdat het tweede deel over andere personages gaat, haalt dit de vaart wel een beetje uit het verhaal. Wel is dit stuk met zijn details onmisbaar om het hele boek goed te kunnen begrijpen. De sfeer van het boek is naargeestig, met een geheimzinnige en spookachtige wereld, waarbij de beschrijving je botten al doet verkillen.

De Visser is heerlijk leesvoer voor liefhebbers van monsters, mythen, legenden, met een flinke dosis psychologie. De hoofdpersonages zijn door hun ervaringen en emoties, herkenbaar en toegankelijk. De monsters zijn heerlijk gruwelijk en spreken tot de verbeelding. Een heerlijk griezelverhaal, die je aan het denken zet.

Sterren: 4 / 5.0

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie