Diep vanbinnen zijn we ons hele leven alleen. Hoeveel we ook delen met degenen die ons dierbaar zijn, we houden immers altijd iets achter. Dat kan iets klein zijn, zoals de vrouw die soms terugdenkt aan een verzwegen liefde van lang geleden. Ze zegt tegen haar man dat ze nooit méér van iemand heeft gehouden dan van hem, en goed beschouwd spreekt ze de waarheid. Maar ze heeft wel net zoveel van iemand anders gehouden.
Het kan ook iets groots zijn, iets reusachtigs, een monster dat zich tegen je aanschurkt en in je nek hijgt. Een man die op middelbare school getuige is van een groepsverkrachting en die nooit zijn mond opendoet. Jaren later is hij zelf vader van een dochter. Hij houdt zielsveel van haar en zijn schuldgevoel is enorm, maar toch… toch zal hij er nooit iets over zeggen. Hij laat zich liever doodmartelen dan dat hij zijn mond opendoet.
In de donkerste uren van de nacht, wanneer we allemaal alleen zijn, kloppen deze geheimen bij ons aan. Sommige hard en sommige zacht, maar of ze nu fluisteren of schreeuwen, ze komen. Geen afgesloten deur houdt ze buiten, want ze hebben de sleutel. We praten tegen ze, smeken ze, schreeuwen en willen niets liever dan ze aan iemand bekennen, al is het maar aan één persoon, zodat de last van onze schouders wordt genomen en we ons eindelijk opgelucht kunnen voelen.
Jong of oud, man of vrouw, iedereen heeft geheimen. Dat heb ik geleerd, dat heb ik ervaren en dat weet ik van mezelf.
Iedereen.
In het duister is het derde boek die Cody McFadyen schreef met FBI-agente Smokey Barrett in de hoofdrol. Smokey is de leidster van een team die verantwoordelijk is voor het opsporen van de allerergste misdadigers in Zuid-Californië. Deze keer wordt ze op vraag van de FBI-directeur overgevlogen naar Virginia, nabij Washington DC. Na een vliegtuigvlucht van Texas naar Virginie werd Lisa Reid vermoord teruggevonden. De passagiers noch de crew hebben iets opgemerkt van de moord. Lisa Reid is de dochter van de Texaanse politicus Dillon Reid, die één van de belangrijkste Democratische presidentskandidaten wordt genoemd. Zou haar moord iets te maken hebben de politieke carrière van haar vader? Maar Lisa Reid was niet altijd Lisa Reid. Voordat ze een geslachtsoperatie onderging, heette ze Dexter Reid. Zou ze vermoord zijn omwille van haar transseksualiteit? En dan blijkt dat de dader een zilveren kruisje in haar lichaam heeft achtergelaten met daarop een doodskop en het nummer 143 gegraveerd. Betekent dit dat de seriemoordenaar zijn slachtoffers aan het tellen is? Maar waar zijn de 142 voorgangers dan gebleven?
Smokey Barrett en haar team tasten voorlopig nog in het duister over het motief en de dader. Wanneer ze de zaak nader beginnen te onderzoeken, ontdekt Smokey in een dagboek dat Dexter/Lisa Reid een afschuwelijk en vreselijk geheim met zich meedroeg. Alleen weet ze niet wat dat geheim is, omdat er bladzijden uit het dagboek zijn gescheurd. Maar dan raakt de zaak langzaamaan in een stroomversnelling. Er wordt een tweede slachtoffer gevonden en het team ontdekt dat de dader aanwijzingen achterlaat. Als de seriemoordenaar in een aantal filmpjes op het internet, gepost onder de alias De Priester, een licht laat schijnen op zijn bedoelingen, wordt het duidelijk dat hij zijn slachtoffers hun diepste geheim heeft ontdekt en dat hij dat geheim gebruikt om hen te vermoorden. Hij kondigt ook aan dat hij binnen 72 uur een nieuw slachtoffer zal maken, een kind ditmaal, waardoor er een heuse klopjacht ontstaat.
In het duister is zoals gezegd reeds het derde boek in een reeks rond FBI-agente Smokey Barrett. Toch is het niet onontbeerlijk dat u net als mij de eerste twee delen, De stilte van de hel en Het gezicht van de dood, nog niet heeft gelezen. In de eerste hoofdstukken geeft de schrijver nog eens een beknopte samenvatting van de vroegere gebeurtenissen en een voorstelling van de andere leden uit Smokey’s team, zodat u perfect kan inpikken bij dit derde verhaal. Toch wordt het uit die samenvatting duidelijk dat die gebeurtenissen gruwelijk moeten zijn geweest en dat Smokey Barrett af te rekenen had met wrede seriemoordenaars. In dit derde deel zijn de gebeurtenissen iets minder gruwelijk, omdat de horror hier eerder psychologisch van aard is. Wat als iemand je diepste geheim ontdekt? Die geheimen in het boek zijn soms wreed, maar schrijver Cody McFadyen gaat duidelijk minder ver dan in zijn eerste twee boeken.
Dat neemt niet weg dat In het duister een spannend en intrigerend boek is. Wie aan het boek begint, merkt al gauw dat het boek een echte pageturner is. De schrijver houdt er een zeer goed tempo in, maar gelukkig weet hij zich nooit te vergalopperen, waardoor de plot en de opbouw van het boek nooit onder het hoge ritme hoeven te lijden. Het verhaal zit zeer goed in elkaar, de plot wordt mooi uitgerold en er wordt langzaamaan opgebouwd naar een spannende climax van het boek. Bovendien heeft Cody McFadyen met zijn seriemoordenaar ook een interessant figuur bedacht, die u ook persoonlijk doet nadenken over geheimen, zonden en het achterhouden van de gehele waarheid. Qua horror zullen de eerste twee boeken zeker beter scoren, maar Cody McFadyen bewijst met In het duister dat hij ook zonder verregaande wreedheid een uitstekend boek kan schrijven.
Waardering: 4 sterren
In het duister is uitgegeven bij AW Bruna.
Inderdaad een goed boek, maar lang niet hetzelfde niveau van de 2 voorgaande. Na dit boek is er nog “Tijd om te sterven” gekomen…dat ik ook wat minder vond… en toen niets meer. Ik hoop dat McFadyen niet aan het einde van zijn inspiratie is want zijn eerste boeken waren voor mij een openbaring in het genre.