Een historisch verhaal over de Vrede van Utrecht gecombineerd met een misdaad verhaal van nu. Helaas niet écht horror.
Toch is het verhaal wel degelijk de moeite waard om te lezen. De twee verhaallijnen (het historische verhaal en het misdaad verhaal nu) zijn goed uitgewerkt. Ook is er door het hele boek een rode draad die niet te missen is. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, toen, nu en altijd. Soms wordt dit verschil subtiel weergegeven en soms overduidelijk. Wellicht voor sommige te.
De personages worden goed uitgediept, het misdaadverhaal is prima, maar helaas zijn er nauwelijks horrorelementen. Het boek leest lekker door, en het is afwisselend en daardoor niet saai. Het verhaal is spannend, en de afwisseling zit hem vooral in de twee verhaallijnen.
In de nok van de Utrechtse Domkerk hangt het levenloze lichaam van een vrouw. Niet lang daarna worden in twee andere kerken in Utrecht lichamen aangetroffen. Ook deze vrouwen zijn op gruwelijke wijze om het leven gebracht.
Rechercheurs Rob van Helden en Nicole Hessels worden op de zaak gezet. Tijdens het onderzoek stuiten zij op een geheim gangenstelsel onder het hart van de oude binnenstad waar tientallen portretten van vrouwen hangen.
Wie zijn die vrouwen? En wat betekent dat symbool – een wiel met zes spaken – dat overal opduikt? Stap voor stap komen Rob en Nicole erachter dat de moorden iets met de Vrede van Utrecht, die in 1713 is gesloten, te maken hebben.
Ondertussen probeert Dominique van Doorn, voorzitster van een vrouwennetwerk, ze net een stap voor te zijn. Zij weet al na de eerste moord dat zij gevaar loopt en ook dat zij niet de enige is…
Al met al een vermakelijk misdaadverhaal met een prachtig historisch verhaal, maar eigenlijk voor De Nachtvlinders gewoon niet horror genoeg.
Het boek In Vredesnaam is door Daniëlle Hermans geschreven te ere van het 300 jarige bestaan van de serie verdragen uit 1713 met de naam de Vrede van Utrecht. Het boek is uitgegeven door AW Bruna en ligt nu in de winkel.