Boekrecensie: ‘Poe in de Polder’ – Macaber genieten van Nederlandse gotiek

Als je aan grootmeesters van literaire horror denkt, vooral in termen van gotische horrorverhalen, dan is natuurlijk een van de eerste namen die binnenschiet Edgar Allan Poe. Dat dacht auteur en uitgever Mike Jansen ook. Waar hij en een groot aantal Nederlandse auteurs eerder ook al een collectie van Lovecraft geïnspireerde verhalen in de Nederlandse taal samenstelde doet hij het met Poe in de Polder nog eens stilletjes over. Cool initiatief!

Poe in de Polder verzamelt bijna 30 korte verhalen van verschillende lengtes geschreven door Nederlandse auteurs die hun fantasie los mochten laten met Poe als ultieme inspiratie. Een heel leuk concept vind ik, waar bij ikzelf als schrijver het stiekem een beetje jammer vind dat ik de boot gemist heb om hier misschien aan deel te hebben genomen. Enfin voor mij een hele lijst aan voor mij bekendere en minder bekende namen die Poe schrijven.

Maar hoe moeten we horror in de stijl van Poe nou precies omschrijven? Zelf herken in deze verhalen die diepe gotische ondertonen zeer goed terug. De verhalen van Poe strekken van macabere realistische terreur tot bovennatuurlijke spanning met elementen zoals dood, bederf en krankzinnigheid. Ook vind ik die bijzondere manier van beschrijven waar Poe bekend om staat, zie het als het ziel en leven geven aan niet-levende dingen zoals bijvoorbeeld een huis. Heel gaaf. Er is geen slecht verhaal in de bundel te vinden. Erg knap voor zo’n hoeveelheid aan schrijfwerk. Mijn persoonlijke favoriet is Tántalos’ vloek van vlees en bloed, echt typisch, perfect Poe met een lage landen randje eraan. Schrijver Jaap Boekestein weet precies wat men verwacht van een bundel genaamd Poe in de Polder.

Een ander punt is wellicht een van kritiek. De bundel bevat een tweetal interviews met respectievelijk een Amerikaanse en een Nederlandse Poe-kenner. Erg leuk, maar het is duidelijk meer een vragenlijst (dezelfde) die naar beide heren is gestuurd dan een echt interview. Had voor mij niet perse gehoeven, en anders achteraan de bundel dan ertussenin. De Amerikaanse Poe-kenner Rich Orth heeft zelfs vijf (!) korte verhalen in de bundel staan. Een Nederlandse vertaling van elk, maar voor mij een beetje raar in een bundel waarvan ik zou verwachten dat enkel Nederlandse auteurs in het zonnetje gezet zouden worden.

Is bovenstaande echter heel erg? Nee. Is Poe in de Polder de moeite waard om te lezen? Ja! Of je nou fan bent van Edgar Allan Poe of nog nooit een letter van de beste man gelezen hebt, deze bundel barst van het talent. Aanrader!

Sterren: 4 / 5

Poe in de Polder is te koop via Amazon.nl.

Interessant artikel?

Plaats een reactie