Boekrecensie: Zucht (Rik Raven)

‘Zucht’. Niet de meest alledaagse titel en dat is eigenlijk ook gelijk wat we over het boek kunnen zeggen. En eveneens over de schrijfster. Rik Raven heeft in het verleden als gevolg van hersenletsel afasie (een taalstoornis, red.) gehad en de daarop volgende jaren focuste ze zich volledig op haar herstel. En eveneens stond alles in het teken van haar grote droom: datgene schrijven, wat ze zelf zou willen lezen. Na het schrijven van diverse verhalen, ontstonden zo de boeken ‘Bron’ en ‘Zucht’. ‘Zucht’ zal in dit artikel besproken worden.

zucht---rik-raven“Zucht. Een vloek, in de 17e eeuw uitgesproken, die zijn doel voorbij schoot.”
In het leven van Richard van de Wal ziet alles er goed uit. Zijn vrouw Jan, eerder lijdend aan een psychose, komt eindelijk weer naar huis. Maar voordat ze thuiskomt, gebeuren er rare dingen. Zo ziet hij zijn dochters bruine ogen van kleur veranderen. Wat te denken als ze hem met blauwe ogen aankijkt en hem vraagt of je leven kunt opzuigen? Jan krijgt een dagdroom, die iets moet betekenen en niets anders dan een visioen kan zijn. Richard vraagt zich af waar het verband zit. Als een merkwaardige kerel, luisterend naar de naam Jack de Pater, claimt hen te kunnen helpen, beginnen de problemen pas echt.
Een eeuwenoude vloek heeft Jack en het kleine meisje in zijn greep.
Het is aan Richard om het tij te keren.
Een opdracht die niet alleen van zijn Japanse moeder komt…

Zoals je een twaalf-in-een-dozijn boek kunt hebben, heb je ook boeken en verhalen waar er maar eentje van is. ‘Zucht’ is zo’n boek uit de laatste categorie. Raven heeft een heel eigen stem en schroomt niet om te werken met verschillende genres. Haar schrijfstijl is het beste te omschrijven als beschrijvend, detailgericht en verdiepend. Als lezer wordt hierbij ook wat van je verwacht. Vaak worden de scene zo beschreven, dat je er als lezer een heel eigen interpretatie aan moet en kunt geven. Bepaalde delen in het verhaal blijken later in het boek een veel diepere en meer belangrijke rol te spelen, dan je op het eerste gezicht verwacht.  Denk hierbij aan de scene op het terras.

Hierbij heeft Raven ook een duidelijk oog voor de personages, hun persoonlijke ontwikkeling en vooral hun worsteling met henzelf. Een duidelijk voorbeeld hiervan is Richard, die worstelt met de vraag wat hij het beste kan doen om zijn dochter te redden. En Jack de Pater, die tegelijkertijd de rol van dader als slachtoffer op zich neemt. Je weet als lezer niet wie je sympathiek moet vinden en sommige personages wekken eigenlijk alleen maar antipathie op. De diverse karakters zijn zo neergezet, dat ze wel een bepaalde reactie bij de lezer moeten oproepen, positief of negatief.

Zoals eerder al vermeld is, vindt je in dit boek diverse genres en culturen. Denk hierbij aan legendes en de Japanse voorouders van Richard of mysterieus Ierland en de link hiermee met de titel ‘Zucht’. Het verhaal speelt zich ook deels in deze gebieden af, waardoor je als lezer meegezogen wordt in de zo verschillende sferen van deze landen. Maar het belangrijkste is toch wel de horror. De ogen van een kind, waarvan de kleur opeens verandert van bruin naar blauw. En bezeten zijn van een vloek, die het leven uit mensen zuigt. En het engste is nog wel dat het boek gaat over ogenschijnlijk normale mensen in het dagelijks leven, zoals wij die kennen. Maar die alledaagsheid is natuurlijk een illusie. En dit maakt dat je als lezer het gevoel krijgt dat het jou ook maar zomaar zou kunnen overkomen.

Interessant is om te weten, dat ‘Zucht’ eigenlijk het eerste boek is dat door Raven is geschreven, en ‘Bron’, die eerder verscheen, haar tweede boek. ‘Bron’ is diverse keren herschreven tot de uiteindelijke versie, die hier voor ons ligt. Ook opvallend zijn de citaten, die boven elk hoofdstuk staan. Ze lijken te fungeren om de inhoud van het hoofdstuk te typeren, maar zetten de lezer ook aan het denken.

Raven heeft niet de meest toegankelijk schrijfstijl, maar als je van eigenzinnige schrijvers met een geheel eigen stem houdt, dan zul je dit boek in één ‘Zucht’ uitlezen. Behalve een grote dosis horror, bevat ‘Zucht’ elementen uit verschillende landen/culturen en diepgaande personages.

Zowel ‘Zucht’ als ‘Bron’ zijn uitgegeven door uitgeverij Books of Fantasy. Rik Raven werkt momenteel aan een nieuw horror/fantasy manuscript, die zich zal afspelen in de wereld van ‘Bron’.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Boekrecensie: Zucht (Rik Raven)”

Plaats een reactie