Het leuke aan het recenseren van horrorfilms is dat je nogal veel gratis dvd’s en blu-ray’s opgestuurd krijgt. Het nadeel daarvan is dat daar ook heel veel shit tussen zit. Toen ik ‘Children of the Corn Genesis’ in de brievenbus binnen kreeg was ik ook wel even verbaast. Ik wist niet van het bestaan af en de film is al uitgebracht in 2011. Het is ook niet dat ik de serie überhaupt nog volgde. Buiten het eerste deel uit 1984, dat al van discutabele kwaliteit was, zijn de rest van de films gewoon slecht te noemen. Oké, deel 2 was vermakelijk maar verder?.. Nou, nee. Niet om aan te zien. In 2009 werd een serieuze poging ondernomen om ‘Children of the Corn’ een nieuw leven in te blazen door middel van tv-serie en faalde enorm.
Wat is te verwachten van een nieuwe aflevering in een al zeer zwakke filmserie, die al in 2011 gemaakt is en buiten de bioscopen gehouden werd en nu pas op dvd hier verschijnt? Nou.. Iets veel beter dan je zou verwachten…
Tim en zijn zwangere vriendin Allie zijn met hun auto gestrand in de woestijn ver weg van de bewoonde wereld. Ze hebben geen bereik met hun telefoon en er komt maar geen auto voorbij om hun een lift te geven. Zitten wachten heeft dus geen zin en ze besluiten maar de elektriciteitspalen te volgen in de hoop dat dat hen ergens brengt. Ze komen terecht bij het landhuis van ene Preacher die daar woont met zijn catalogusbruidje uit de Oekraïne. Heel vriendelijk worden zij daar niet ontvangen maar na lang aandringen worden zij toch binnen gelaten. De garage laat ook nog eens weten dat ze pas de volgende dag kunnen komen en ze moeten overnachten bij Preacher en Oksana, zijn mailorder bride.
Al snel blijkt dit niet het meest verstandige om te doen wanneer Allie die nacht vreemde geluiden uit een schuur hoort komen…
Het is een enorm fijn gevoel als je er van uitgaat dat een film wel behoorlijk slecht moet zijn en dat uiteindelijk heel erg meevalt. ‘Children of the Corn: Genesis’ is zo’n film. Regisseur Joel Soisson, die ook het scenario schreef doet het goed door voorgaande films vrijwel te negeren. Daardoor ontstaat wel een film die nog het minst met het originele korte verhaal van Stephen King te maken heeft maar wel een van de meest aantrekkelijke. Het is jammer dat enkele scenes en ook het casten van beroeps-engerd Billy Drago de film toch een behoorlijk B-gevoel geeft want over het algemeen zit het aardig goed in elkaar. Het is wellicht een traag verhaal en er zijn niet echt bloedige slachtoffers te tellen maar vermakelijk is het wel. Op Billy Drago na zij de overige acteurs, dit keer, wel capabel. Tim Rock als Tim en Kelen Coleman als Allie zijn als stel geloofwaardig en geven ondanks enkele idiote scenes meer dan wat menig acteur in de voorgaande delen gaven. Daarnaast ziet de film ondanks het ultra lage budget er filmisch mooi uit.
‘Children of the Corn: Genesis’ heeft wellicht het minst met de serie te maken en zou niet misstaan als een film op zich. Dat is niet erg. De serie is, ondanks de vele verfilmingen, een van de minste van alle horror-franchises. ‘Genesis’ is verre van perfect, maar het laat zien dat er voor het korte verhaal van Stephen King toch nog bestaansrecht is op het witte doek.