De laatste tijd is het horrorgenre overspoeld door boeken waarin de vampier een prominente rol speelt. En dan bedoel ik hier geen glittervampieren, maar meer het duistere soort. Twee interessante boeken wil ik nog extra onder de aandacht brengen. Omdat ze beiden het vampieridee wel op erg interessante wijze beschrijven, namelijk als virus.
Allereerst De Oversteek van Justin Cronin (Oorspronkelijke titel The Passage). De kaft biedt een eng kijkend meisje, wat een verhaal in sinistere sferen beloofd. En wat de kaft belooft, biedt het boek.
De zesjarige Amy Harper Belafonte is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Amy weet te ontsnappen en verschuilt zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment.
Honderd jaar later weet een ommuurde kolonie zich staande te houden tegen de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt uit het niets een jonge vrouw. Ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden en samen maken zij de oversteek naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken, een geheim met de kracht om de wereld te redden.
Een virus wat leidt tot een vorm van vampirisme. Stel je eens voor. Je geliefde moeder of vriend die van een (redelijk) normaal functionerend mens verandert in een onherkenbaar bleek wezen zonder haar die je aanvalt…..Geen aantrekkelijke gedachte . Door het boek heen lijkt steeds dat deze wezens elke vorm van menselijkheid hebben verloren. Maar aan het einde van het boek blijkt dit toch wat ingewikkelder te liggen……
De rest moeten jullie zelf maar uitvinden. Ondanks dat het boek zowat formaatje De Beproeving (Stephen King) is, biedt het boek een boeiend verhaal met levensechte personages. Stukken van het verhaal bevatten wat diepergaande achtergrondinformatie met betrekking tot de personages. Dit haalt de vaart soms wat uit het verhaal, maar helpt wel erg mee om het verhaal zo levensecht en interessant mogelijk te maken. Al met al een knap staaltje horror met elementen uit andere genres als drama, psychologie met een vleugje romantiek.
Voor de geïnteresseerden; Het boek is het eerste deel van een trilogie. Deel 2 (The Twelve) en deel 3 (The City of Mirrors) staan al gepland voor 2012 en 2014. Hopelijk worden deze ook in het Nederlands vertaald. De filmrechten van The Passage zijn ook al verkocht.
Ik vond het begin goed, maar zodra de sprong in de toekomst wordt gemaakt is er geen hout meer aan. Tenenkrommend slecht zelfs. Maar, smaken verschillen 🙂
Klinkt wel interessant 🙂 Van glittervampieren moet ik echt helemaal niets weten, maar bloeddorstige vampierachtige wezens en een post-apocalyptische wereld spreken me wel aan.
Vond het een erg goed verhaal, en kijk dan ook uit naar deel 2. De sprong naar de toekomst is inderdaad in eerste instantie erg raar, beide delen lijken niks met elkaat te maken te hebben. Maar gaandeweg wordt de link wel gelegd, en zet Cronin een geloofwaardige post-post-post apocalyptische wereld (100 jaar later) nee. Zelf heb/had ik niet zoveel met vampieren, juist vanwege de ‘glitter’ insteek, toch The Passage geprobeerd, en daar ben ik achteraf zeker blij mee.
Tot nu toe vind ik dit de beste boek die ik ooit heb gelezen. (Niet dat ik een lezer ben ik heb namelijk maar 10 gelezen waarvan 7 uit een serie). Het verhaal is mooi maar toen de sprong naar de toekomst kwam haakte ik erg af, begon minder te lezen maar al snel besloot ik verder te gaan omdat mijn vader zij dar ik hier even doorheen moet lezen en dat het dan weer erg leuk wordt. Dat heb ik dus gedaan en ik vind dat hij gelijk had. Ik heb hem nu uit en ik kan niet wachten tot deel 2!