Documentaire ART/Crime (onder)zoekt grenzen van expliciete kunst

art_crime-dvdWat is kunst, wat is misdaad? Als je een artistieke uiting niet meer kunt onderscheiden van echtheid, ben je dan strafbaar?

Rémy Couture, een grimeur uit Quebec, werd in 2009 thuis gearresteerd en later aangeklaagd voor obsceniteit en corruptie van de moraal nadat de politie een klacht ontving over foto’s op zijn website Innerdepravity.com. De website is niet meer beschikbaar. De foto’s en films zien er zo realistisch uit, dat het de politie nauwelijks kwalijk is te nemen dat ze dachten dat de foto’s echt zijn. Het niveau van de special effects die Rémy maakt, is zo hoog, dat niemand het verschil meer kan zien. Dit roept belangrijke artistieke, ethische en dus ook juridische vragen op.

In 2009 verdacht Interpol special effects maker Rémy Couture ervan de misdrijven die te zien zijn op zijn foto’s en video’s echt te hebben gepleegd. Nadat men ervan overtuigd was dat dit niet het geval was hebben ze de aanklacht niet laten vallen, maar veranderd. Op 10 december 2012 moest hij voorkomen voor morele corruptie door het verspreiden van obsceen materiaal. Rémy Couture is inmiddels volledig vrij gesproken. Maar heeft voor heftige discussies gezorgd over wat wel of niet zou kunnen op het internet bijvoorbeeld.

De Canadese documentaire ART/Crime gaat in op deze case. En bediscussieerd geweld, fictie en censuur in films maar ook in het weinig gereguleerde internet. En waar ligt de grens? Aan het woord komen filmregisseurs, kunstenaars, Justitie , overheid, advocaten en wetenschappers om te reflecteren op deze vraag. De documentaire laat daarmee verschillende visies zien, waaronder die van regisseur Nacho Cerda (Aftermath), regisseur Robert Morin (The Four Soldiers) en Patrick Senechal.

ART/Crime is nu te koop op DVD bij Exult.tv

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie