Recensie: Dracula Untold (Gary Shore, 2014)

Vlad Tepes was een echte sadist
Vlad Tepes was een echte sadist

Ik hoef jullie horrorliefhebbers natuurlijk niets te vertellen over alle mythen, legenden en historische figuren die ten grondslag liggen aan het verhaal van Dracula. Er zijn genoeg films en boeken over de vrykolakas, strigoi en chupabacras die als inspiratiebron dienden voor Joseph Sheridan Le Fanu’s Carmilla en Bram Stoker’s Dracula. Ook Elizabeth Báthory en Vlad Dracula zijn een geliefd onderwerp, en over die laatste gaat Dracula Untold.

Dracula Untold gaat wat dieper in op de historische figuur Vlad III van Walachije. Vlad III was de zoon van Vlad II van Walachij, deze Vlad II was ridder van de Orde van de Draak, wat hem de naam Dracul opleverde, en zijn zoon Vlad III de naam Dracula (=de zoon van Dracul). Toch was het niet zijn mooie naam die Vlad Dracula zo bekend maakte, dat was vooral zijn reputatie als extreem sadistische krijgsheer.

Vlad Dracula was een vreselijk wrede man, die zijn slachtoffers het liefste zo lang mogelijk liet lijden. De bijnaam Vlad Tepes verwees naar zijn favoriete hobby, het spietsen van mensen. Maar dat was eigenlijk nog maar kattenpis in vergelijking met zijn andere martelmethodes. Hij liet zijn slachtoffers levend koken, villen en in stukjes hakken. Moeders werden gedwongen de geroosterde lichaampjes van hun baby’s te eten en mannen de afgehakte borsten van hun vrouwen. Helaas was er maar weinig voor nodig om een vijand van Vlad Dracula te zijn: zieken, armen, bedelaars, dieven, leugenaars, zigeuners, christenen, joden, heidenen en Duitsers, ze moesten het allemaal ontgelden, of ze nu man, vrouw of kind waren. De grootste hekel had hij aan de Turken, die hem als kind gevangen namen en waar hij, net als zijn vader, een groot deel van zijn leven tegen streed.

Charles Dance is griezelig goed
Charles Dance is griezelig goed

Van de gruwelijke martelingen waar Vlad de Spietser zo bekend om was, zie je haast niets terug in Dracula Untold, maar zijn verstandhouding met de Turken komt wel degelijk aan bod. De film begint wanneer Vlad Dracula wederom tegenover de Turken komt te staan. Hij weet dat hij niet tegen ze op kan en sluit daarom een pact met een mysterieus wezen dat in de bergen leeft. Het wezen geeft hem de kracht om de Turken te verslaan, maar de prijs die Vlad Dracula moet betalen is erg groot…

Het verhaal van Dracula Untold bestaat deels uit historische feiten, maar is voor de rest pure fictie, inclusief een fikse portie horror. Helaas gaat deze film toch weer over vampirisme en niet over Vlad Dracula de bloeddorstige sadist. Toch is Dracula Untold een vermakelijke film. Er wordt goed geacteerd door Luke Evans (Dracula), Dominic Cooper (Mehmed) en Charles Dance (vampier), de overige personages zijn wat zwakker, waardoor de acteerprestaties ook niet helemaal uit de verf komen.

Luke Evans en Dominic Cooper in Dracula Untold
Luke Evans en Dominic Cooper in Dracula Untold

Verbazingwekkend is trouwens wel de keuze van regisseur Gary Shore, die vooral ervaring heeft met het regisseren van commercials en nog geen enkele speelfilm op zijn naam heeft staan. Desalniettemin is hij erin geslaagd een stijlvolle en ingetogen film neer te zetten.

De special effects en special make-up zijn goed, al had ik toch wel wat meer ‘gore’ verwacht in een film over Vlad Dracula. Hopelijk kunnen we meer verwachten van de Vlad Dracula-film die acteur Charlie Hunnam momenteel aan het schrijven is voor de productiemaatschappij van Brad Pitt.

Sterren: 4 / 5.0

Bloody Mary proefnotitie: ‘Well done’, maar van gespietste biefstuk had ik meer bloed verwacht. Dracula Untold is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD (de DVD heeft geen extra’s, maar het beeld is erg mooi).

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Dracula Untold (Gary Shore, 2014)”

  1. Zeker een vermakelijke film, maar als je bedenkt wat er verteld wordt over de echte Vlad Dracula, dan is de film eigenlijk maar lafjes. Ik ben wel benieuwd naar het vervolg.

    Beantwoorden

Plaats een reactie