Van 10 juli tot 28 september kun je bij filmtheater Rialto in Amsterdam genieten van films uit de jaren 50 die de na-oorlogse angsten vertolken. Acht klassiekers zijn de komende maanden op het grote doek te zien. In samenwerking met Rialto verloten we kaartjes, lees verder!
Feitjes & Trailers:
Invasion of the Body Snatchers (Don Siegel, 1956)
Regisseur Don Siegel, de leermeester van Clint Eastwood, baseerde dit beklemmende meesterwerk op de sci-fi roman The Body Snatchers van Jack Finney. Was het een film over de zo gevreesde communisten, die zich ook onherkenbaar tussen de gewone mensen bewogen? Siegel zelf zei van niet.
Vertoningen op 10 juli, 10 augustus en 11 september.
Forbidden Planet (Fred M Wilcox, 1956)
Deze sciencefictionfilm bleek een ware trendsetter: voor het eerst speelt een robot met een uitgewerkt karakter een hoofdrol, voor het eerst wordt er gereisd naar een nog onbekende planeet, en (logisch voortvloeiend uit het vorige) voor het eerst beschikt men over een ruimteschip dat sneller kan vliegen dan de snelheid van het licht.
Vertoningen op 13 juli, 14 augustus en 14 september.
Creature from the Black Lagoon (Jack Arnold, 1954)
Het verhaal van Het monster van de Amazone, zoals de film destijds in Nederland wed uitgebracht, is volgens producent William Alland oorspronkelijk bedacht door een Braziliaanse regisseur die hij had ontmoet in het huis van Orson Welles. Deze naamloze man vertelde een verhaal over een verdwenen vriend die een documentaire aan het maken was over ‘vismensen’ in de Amazone.
Vertoningen op 17 juli, 17 augustus en 18 september
House of Wax (André De Toth, 1953)
De filmcarrière van hoofdrolspeler Vincent Price (1911-1993) begon in 1938. Hij speelde talloze rollen in heel verschillende filmgenres, maar hij bleek toch het meest geschikt voor rollen in griezelfilms: zijn broeierige gelaatstrekken, maar vooral zijn stem, donker en vol dreigende ondertonen, maakten hem tot een gevierd en veelgevraagd horroracteur.
Vertoningen op 20 juli, 24 augustus en 4 september
The War of the Worlds (Byron Haskin, 1953)
Op zondag 30 oktober 1938 raakten miljoenen Amerikanen in paniek toen zij het nieuws op de radio hoorden over een invasie van Marsmannetjes in New Jersey. Wat zij niet doorhadden, was dat zij naar een nogal realistisch hoorspel van Orson Welles zaten te luisteren. Het duurde nog vijftien jaar voor het verhaal verfilmd werd.
Vertoningen op 24 juli, 7 augustus en 7 september
Them! (Gordon Douglas, 1954)
Aanvankelijk zou de film in kleur én in 3D worden opgenomen, maar toen de eerste testopnames moesten worden gemaakt, bleek de 3D-camera niet te werken. Daarop besloten de studiobazen 3D en kleur te schrappen. Alleen in de openingcredits is nog kleur te zien. Ook van het plan om dan in widescreen-formaat te filmen, kwam niets terecht. Niettemin werden de special effects genomineerd voor een Oscar.
Vertoningen op 27 juli, 21 augustus en 25 september
The Incredible Shrinking Man (Jack Arnold, 1957)
Dat een sciencefictionfilm meer kan zijn dan oppervlakkig vermaak bewees regisseur Jack Arnold met dit even meeslepende als beangstigende verhaal. Door veel aandacht te besteden aan de psychologische ontwikkeling van zijn hoofdpersonage en te bespiegelen op de aard van het kleine, kleinere en kleinste tilde Arnold het verhaal ver uit boven een standaard genrefilm. Tel daar de opmerkelijke cameratechnieken en het briljante werk van de rekwisietenbouwers bij op, en de som is een onvergetelijke klassieker.
Vertoningen op 31 juli, 28 augustus en 28 september
The Tingler (William Castle, 1959)
Regisseur William Castle deed er alles aan om zijn film te promoten: hij huurde mensen in om in de zaal bij spannende momenten te gaan gillen, hij maakte bloed ook echt rood in deze zwart-witfilm en hij liet in sommige theaters de Percepto in de stoelen plaatsen, een apparaatje dat de bezoekers op de enge momenten op een stroomstoot in de rug trakteert.
Vertoningen op 3 augustus, 31 augustus en 21 september
Enthousiast? Ik ook! Meer informatie en kaartverkoop op de website van Rialto.
Grappig. Behalve “The Tingler” heb ik deze films allemaal in de kast staan. En de meesten zijn nog verrassend goed aan te zien, ook in deze moderne CGI tijden.
Eigenlijk hoort “The Thing from Another World” uit 1951 ook in dit rijtje thuis. Ook zo’n typische jaren 50 horrorfilm. Later is hier een bekendere remake van gemaakt door John Carpenter: The Thing.
Ik kan het bij tijden erg goed waarderen. Rustiger, toch indrukwekkend en inderdaad knap goed ook! Zelf ken ik The Tingler en The Incredible Shrinking Man niet.