Recensie: Het Ongeluk (Linwood Barclay)

Hoe ver ga jij, om midden in een economische crisis te overleven? Misdaad zonder directe slachtoffers is geen echte misdaad, toch?

Recensie: Het Ongeluk (Linwood Barclay)

Wat zou jij doen? Wanneer de bank je met een verkeerde hypotheek in een wurggreep houdt, al je bankpassen en credit cards maximaal rood staan, en je partner na een reorganisatie nog maar de helft verdient van het eerdere salaris?

Het Ongeluk - cover

Dat is de situatie waar een groot deel van de karakters in Het Ongeluk in verkeert. In een Amerikaanse middenklasse buitenwijk zijn de effecten van de economische crisis en de ingestorte huizenmarkt zichtbaar. Een aannemersbedrijf dat wankelt, overuren die binnen de politie niet meer betaald worden, een makelaar die alleen nog maar kijkers ziet en geen kopers. Wat doe je om economisch te overleven? Hoe ver wil je gaan om de leaseauto, de grote tv en je te dure huis te behouden? Dat is het centrale thema van Het Ongeluk. De focus ligt daarbij op misdaad. Ogenschijnlijk misdaad zonder slachtoffers, maar schijn bedriegt natuurlijk. Het Ongeluk is daarmee eerder een thriller dan een horror.

Het boek richt zich op het gezin Garber. Vader Glen heeft een aannemersbedrijf dat steeds minder nieuwe klanten ziet. Moeder Sheila volgt een studie boekhouden om in de zaak van Glen te kunnen helpen, naast een parttimebaan achter de kassa. Samen met hun achtjarige dochter Kelly houden ze in crisistijd hun hoofd nog net boven water. Hun vrienden ook, lijkt het. Het drama start meteen in het begin van het boek. Nee, geen spoilers, de achterflap geeft dit geheim al weg. Sheila wordt op aan avond dood gevonden. Blijkbaar heeft ze stomdronken haar auto dwars op een afrit van de snelweg geparkeerd, is in slaap gevallen en omgekomen toen haar auto werd geramd . Tja, en daar gaat het mis. De achterflap van het boek geeft al aan dat “Glen weet dat dat onmogelijk is; zoiets zou Sheila nooit doen. Als hij zelf op onderzoek uit gaat, ontdekt hij dat achter de deuren van hun rustige buitenwijk gevaarlijke geheimen schuil gaan”.

Nou is dat een vrij duidelijke hint, en in het boek zelf worden er nog veel meer gegeven. Zelfs als je de achterflap niet hebt gelezen, iedereen die ooit al eens eerder een misdaadboek in handen heeft gehad of een half uur naar een detective op tv heeft gekeken, weet welke kant het opgaat. Maar de hoofdrolspeler heeft na de dood van zijn vrouw, op pagina 29, ondanks alles niks door. Totdat een vriendin van Sheila omkomt en zijn advocaat, op pagina 156,  tegen hem zegt:  “Geloof jij in toeval?”. Om daar voor de zekerheid voor de lezer nog maar een bekende uitspraak van Sherlock Holmes aan toe te voegen, “Als je alles wat onmogelijk is hebt uitgesloten, dan moet datgene wat er overblijft, hoe onwaarschijnlijk ook, de waarheid zijn”. Tja.

Mede door het erg trage begin is het lastig om het verdriet van het gezin en de wanhoop onder hun vrienden te voelen. Karakters komen maar niet echt tot leven. In zo’n geval moet een thriller het hebben van spanning, actie en sex. Om met de laatste te beginnen, de sex in de buitenwijken blijft beperkt tot een korte beschrijving van een buurvrouw in korte broek en een laag uitgesneden truitje. En, help, er is zowaar een stukje van haar bh-bandje te zien. De hoofdrolspeler voelt zich hierdoor bijna aangerand. Actie is met name in het laatste kwart van het boek te vinden wanneer de nodige terechte en onterechte confrontaties plaatsvinden. De spanning komt met name van de plotwendingen, als lezer wordt je een aantal keer op het verkeerde been gezet.

Na de eerste moeizame 156 pagina’s gaat het gelukkig dus wel beter met het verhaal. Namaak artikelen blijken een grote rol te spelen, een moordenaar en agenten komen in het spel, en de nare schoonmoeder en haar boy toy krijgen een meer prominente rol. Al met al een aardige tweede helft van het boek, met een verrassende finale.

Het thema van het boek is aansprekend, zeker nu we nog midden in een economische crisis zitten. Banken die met credits cards strooien, maar bewoners met ‘sub prime-hypotheken’ zo hun huis uit zetten, goedkope namaak producten en overlevingsdrang maken het boek actueel. Het slot is aardig, maar al met al kost het wel heel veel moeite om daar te komen.

Het Ongeluk van Linwood Barclay is te koop in de Nederlandse boekhandel.

[yasr_overall_rating size="--" postid="33174"]