In deze Lovecraft-week keken we naar de grote invloed die H.P. Lovecraft heeft gehad op het horrorgenre. De term Lovecraftian vliegt je ten slotte om de oren; van films tot video games tot boeken, alles met een paar tentakels op de cover lijkt het stempel wel te krijgen. Maar waar staat Lovecraft nou eigenlijk voor?
Als een ware Lovecraft-spoedcursus lichten we in dit artikel vijf van zijn essentiële verhalen uit die perfect samenvatten waar zijn werk voor staat. Hierbij hebben we gekozen voor zijn kortere werk; perfect om even een middagje horrorkennis op te doen! De complete bibliografie van Lovecraft is gratis online te lezen via hplovecraft.com, maar er zijn ook een aantal zeer fraaie verhalenbundels op de markt voor de echte liefhebbers. Wij hebben ze in ieder geval in de kast staan!
5. The Outsider
Lovecraft liet zijn grootste indruk in de popcultuur achter met zijn verhalen van cosmic horror, over monsterlijke goden en vreemde dimensies. Zijn minder besproken vroege werk viel echter onder de gothic horror, in de stijl van zijn grote voorbeeld Edgar Allan Poe. The Outsider is misschien wel het beste voorbeeld van zijn vroege stijl; geen aliens, maar spinnenwebben en griezelige kasteelgangen zorgen hier voor het decor.
4. The Nameless City
The Nameless City was het eerste verhaal van Lovecraft dat deel uitmaakte van wat later de Cthulhu Mythos zouden worden; een reeks onderling verbonden verhalen waar mysterieuze goden en het verboden boek, de Necronomicon opdoken. de hoofdrol spelen. In The Nameless City volgen we de hoofdpersoon naar een vervloekte stad, begraven in de woestijn, die niet zo verlaten blijkt te zijn als hij lijkt. Eén van Lovecraft’s meest bekende citaten, “that is not dead which can eternal lie, and with strange aeons even death may die“, duikt in dit verhaal voor het eerst op.
3. The Rats in the Walls
Eén van de grootste terugkerende thema’s in Lovecraft’s werk is de onthulling van een duister familiegeheim; inmiddels natuurlijk een welbekend horrormotief. Dit plot duikt op in veel van zijn verhalen, maar de meest definiërende ervan is misschien wel The Rats in the Walls. Het is een van Lovecraft’s meer schokkende eindes, en een ijzersterk voorbeeld van zijn vroege gothic horror-stijl. Eén waarschuwing: dit is een van de verhalen waar Lovecraft’s soms politiek incorrecte gedachtegoed wat meer naar voren komt. Of dit een dealbreaker is of niet, laten we natuurlijk over aan de lezer.
2. The Colour Out of Space
The Colour Out of Space is één van Lovecraft’s meest verfilmde verhalen, met als meest recente de adaptatie van Richard Stanley uit 2019. Dat is ook niet zo gek: hoewel Lovecraft nooit échte actiescènes heeft geschreven, is The Colour Out of Space één van zijn meer gebeurtenisvolle verhalen, wat zich goed voor verfilmingen leent. Niet alleen is dit een perfect voorbeeld van zijn latere cosmic horror, het is ook een vroege voorloper van het body horror-genre.
1. The Call of Cthulhu
Waarschijnlijk had je het al geraden: Cthulhu is Lovecraft’s meest bekende creatie, en is verreweg het meest doorgedrongen in de huidige popcultuur. Zijn short story The Call of Cthulhu is niet eens zozeer zijn allerbeste werk te noemen, maar voor de culturele impact is dit er een om niet over te slaan. Terwijl Lovecraft nooit echte actiescènes schreef, is dit zeker één van zijn meer avontuurlijke werken, waar het monster daadwerkelijk opduikt en een confrontatie met de personages heeft. Als geheel is The Call of Cthulhu ook een mooie tussenweg tussen gothic en cosmic, waar veel van Lovecraft’s bekende motieven en thema’s bijeen komen. Een terechte klassieker!
Wil je meer? Lees ook andere hoogtepunten van het werk van H.P. Lovecraft: At the Mountains of Madness, The Shadow over Innsmouth, The Case of Charles Dexter Ward, The Dunwich Horror en The Shadow Out of Time.
Yessss! Blij dat je The Outsider noemt. In mijn mening een van de meest ondergewaardeerde verhalen, awesome! Enkele andere favorieten van mij zijn The Cats of Ulthar, The Dreams in the Witch House (in mijn mening een van de engste verhalen ooit geschreven) en The Haunter of the Dark. Tenslotte wil ik het gedicht The Ancient Track even benoemen. In tegenstelling tot zijn andere werk is dit een van zijn minder bekende gedichten, maar in mijn mening een van de mooiste!
There was no hand to hold me back
That night I found the ancient track
Over the hill, and strained to see
The fields that teased my memory.
This tree, that wall—I knew them well,
And all the roofs and orchards fell
Familiarly upon my mind
As from a past not far behind (…)