Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!

Interview: Anthony Lemke over tv-serie Dark Matter

Interview: Anthony Lemke over tv-serie Dark Matter

Op 16 juni begint de nieuwe tv-serie 'Dark Matter' op de Nederlandse zender Syfy. In 13 afleveringen van een uur volgen we de bemanning van een verlaten ruimteschip die ontwaakt uit hun slaapstand zonder herinnering aan wie ze zijn of hoe ze aan boord zijn gekomen. Ze worden geconfronteerd met bedreigingen van alle kanten en moeten samenwerken om de reis vol wraak, verraad en verborgen geheimen te overleven. De serie is gebaseerd op een gelijknamig comic Joseph Mallozzi en Paul Mullie. Beiden hebben meegeschreven aan de serie Stargate en wilden eigenlijk direct het verhaal 'Dark Matter' als tv-serie neerzetten. Helaas toonde er in 2012 niemand interesse in het verhaal, behalve Dark Hose Comics. Nu 3 jaar later kunnen de heren hun geluk op, 'Dark Matter' verschijnt op tv.

In Dark Matter schitteren Melissa O'Neil (Broadway musical Les Miserables), Marc Bendavid (Bitten), Alex Mallari Jr. (Robocop), Jodelle Ferland (Twilight), Roger Cross (The Strain), Zoie Palmer (Lost Girl) en Anthony Lemke (White House Down). Met die laatste sprak ik over de serie, de schrijvers en zijn Nederlandse roots.

anthony-lempke-dark-matter


DeNachtvlinders.nl: De personages in 'Dark Matter' worden wakker zonder enige herinnering. Toen je in januari begon met de opnames van 'Dark Matter' hoeveel wist je zelf van jouw personage 'Number Three'?
Anthony Lemke: Om eerlijk te zijn wist ik net zoveel als iedereen kan weten over "Dark Matter', ik heb de comics gelezen. Dus ik wist ook welke grote spoiler er aan het einde van de eerste aflevering aan zat te komen. Maar de comics beschrijven alleen de eerste twee afleveringen, wat er daarna zou komen wist ik ook niet. En Joe en Paul, de scriptschrijvers [Joseph Mallozzi en Paul Mulliered red.], waren er goed om belangrijke informatie uit het script voor zich te houden. We mochten wel vooruit lezen, maar ze gaven alleen de informatie die nodig was en nooit een spoiler uit een volgende aflevering. We wisten dus niet veel aan het begin van de opnames over onze personages en hun achtergrond.

Hielp deze manier jullie om extra in karakter te komen?
Anthony Lemke: Ja zeker! Voor de opnames kent niemand elkaar echt, dus tijdens de opnames leer je elkaar kennen. Maar tegelijkertijd leerden we ook onze personages pas echt kennen. Een interessante ervaring. En het script was echt fantastisch, een ware pageturner! Zodra we aan een nieuw deel ontvingen, lazen we het direct op onze smartphones tussen de opnames door. Ik woon op ongeveer 2 uur van de opnames en op het moment dat ik voor het weekend naar huis reed, ontving ik het nieuwe hoofdstuk. Omdat ik niet kon wachten tot ik thuis was, heb ik mijn vrouw gebeld en haar gevraagd om het script voor te lezen terwijl ik verder reed.

Wat is de grootste horror die je in de ruimte tegenkomt, hoe dark wordt 'Dark Matter'?
Anthony: Het interessante aan de wereld die Paul en Joe hebben gecreerd is dat het niet heel veel anders in dat de wereld van nu. De donkere elementen zijn geen 3-headed aliens die ons ruimteschip aanvallen, maar het zit in de mens. Stel je eens voor dat je wakker wordt en niet weet wie je bent, maar er langzaam achterkomt dat je zeker niet bent wie je wilt zijn! Dan weet je ook niet wie je vrienden of vijanden zijn, maar je moet wel zien te overleven. Jouw verleden zal je achtervolgen, al herinner je die niet meer. Dat is de grootste angst die de personages in 'Dark Matter' moeten ervaren.

Moeten we 'Dark Matter' als een realistische serie omschrijven?
Anthony: De serie kun je misschien het beste omschrijven als Firefly en Bladerunner samen. Het is Syfy, dus het is niet alleen duister. Er is ruimte voor wat humor. En zo heel veel zijn we niet verwijderd van de wereld van Bladerunner, zeker niet in Japan. Steeds realistischer wordt de omgang met computers, het menselijk gedrag wordt steeds beter nagebootst.

Zoals in de film 'Ex Machina'
Anthony: Ja, ik denk dat die wetenschap heel snel realiteit wordt. Kan een kunstmatig intelligente computer straks de mens nabootsen? Wat voor relatie bouwen mensen straks op met computers? Een mooi voorbeeld: Op een beurs in Japan was er een menselijke vrouwelijke robot te zien. Een wetenschapper in robotica kwam kijken en vroeg zijn vrouw - zoals je bij de baas van een hondje zou vragen over je het beestje mag aaien - of hij de robot mocht aanraken. Eén van de karakters in 'Dark Matter' is een cyborg en deze vragen zijn in de serie zeker van toepassing.

https://www.youtube.com/watch?v=IjDM0mqWtdo
De tv-serie 'Dark Matter' is vanaf dinsdag 16 juni om 21:00u te zien op Syfy.

Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!