Interview met Stephan Brenninkmeijer, regisseur van Caged

Op 1 september jongstleden ging Caged in première op VoD (Video on Demand). Caged gaat over Stella; zij heeft een relatie, maar bezoekt stiekem ook parenclubs en seksfeesten. Dan wordt Stella ontvoerd, wie haar belager is weet ze niet, maar Stella’s kwelgeest schept er een waar genoegen in haar psychologisch te martelen. In haar ‘gevangenis’ analyseert Stella stuk voor stuk haar avontuurtjes, in de hoop haar ontvoerder te identificeren.

Ik sprak met Stephan Brenninkmeijer over het ontstaan van Caged, functionele seksscènes en het bestaansrecht van de controversiële film.

Caged (Blu-ray)

Verkrijgbaar bij:

bol.com

Hoe kwam je op het idee voor Caged?
Nadat ik Swingers had gemaakt [Swingers is een film uit 2002 over partnerruil, red.], wilde ik iets doen over de vrouwelijke assertiviteit die ik in de swingersscene was tegengekomen. Tijdens mijn research voor Swingers had ik ook parenclubs bezocht; het viel mij op dat het juist vrouwen waren die het initiatief namen. Het idee dat de vrouw alleen maar meegaat omdat de man dat wil, bleek niet te kloppen.
Naar aanleiding van Swingers kreeg ik ook veel positieve reacties van vrouwen die in hun eentje parenclubs bezoeken. Hun verhalen zijn deels de inspiratie geweest voor Caged; de gesprekken die Stella heeft met haar psychiater, zijn eigenlijk ‘quotes’ van deze vrouwen.
In november 2009 kreeg ik een rondleiding door een interessant gebouw in Hilversum van iemand die daar anti-kraak woonde. De kelders bleken een ideale locatie te zijn voor een thriller. Het schrijven van Caged ging vervolgens heel snel, binnen drie maanden waren we aan het filmen.

Stephan Brenninkmeijer op de set van Caged
Stephan Brenninkmeijer op de set van Caged

Hoe heb je Chantal Demming gevonden?
Chantal speelde de rol van Eva in mijn film Lilith. Lilith was de eerste vrouw van Adam, maar ze wilde niet ondergeschikt aan hem zijn en verliet hem. Hierop werd zij door God gestraft.
Er was echt een klik met Chantal. Ze bleek ook een hele intelligente actrice te zijn. Hoewel ze geen tekst had, kon Chantal met haar blik heel veel overbrengen. Helaas kon Lilith niet worden afgerond omdat hoofdrolspeelster Nienke Brinkhuis zwanger werd en na de bevalling geen naaktscènes, die een belangrijk deel van de film uitmaakten, wilde doen.
Voor Caged had Chantal de bereidwilligheid haar nek uit te steken en dingen uit te proberen.

Ze gaat best wel ver voor haar rol in Caged.
Ja, toch heeft ze zelfs wat stappen teruggezet. Toen we het bij de voorbespreking van de verkrachtingsscène over penetratie hadden, zei ze bijvoorbeeld “dan moet hij [het martelwerktuig, red.] er maar in”; hier is ze later wel op teruggekomen.

Nou maak je een film over een vrijgevochten vrouw en dan wordt ze zo afgestraft!
Door de manier waarop Stella afgestraft wordt, moet de kijker wakker worden geschud. Stella wordt wel gemarteld, maar blijft uiteindelijk toch zichzelf. Zo wil ik mensen aan het denken zetten.
Ik ben een vriendin kwijtgeraakt door de verkrachtingsscène in de film, zij had het idee dat ik verkrachting wilde glorificeren omdat Stella klaarkomt, maar dat is helemaal niet mijn bedoeling. Door Stella in die scène klaar te laten komen wilde ik de dualiteit weergeven tussen de geest, die niet wil, en het lichaam, dat wel wil.

Er zitten een aantal expliciete scènes in de film, waarom? Ben je niet bang dat je op die manier kijkers afschrikt?
Er zijn inderdaad een aantal expliciete scènes en als je daar niet tegen kan, dan moet je niet naar Caged kijken. Het naakt in Nederlandse films heeft een slechte naam gekregen, want vaak doet het er niet toe voor het verhaal. Ik probeer de scènes esthetisch te houden. Ze zijn met zorg gedraaid en vertellen een verhaal. Naar aanleiding van Joep Sertons’ erectie vroeg Joop van den Ende TV Producties [producent van Goede Tijden, Slechte Tijden, waar Sertons in speelt, red.] mij: “Weet je zeker dat je dit nodig hebt in de film?” Ja, ik wist het zeker, al zou ik het hebben heroverwogen als het consequenties voor Joep had gehad.

Stephan Brenninkmeijer en de cast van Caged
Stephan Brenninkmeijer en de cast van Caged

Klopt het dat Caged tijdens het Nederlands Film Festival vertoond wordt?
Ja, op 23 en 25 september. Caged is echter wel uitgesloten van competitie, en dat is niet, zoals het Nederlands Film Festival zegt, in goed overleg gegaan. Als een controversiële film, niet op het Nederlands Film Festival geaccepteerd wordt, waar dan nog wel? Op deze manier wordt de eigenzinnige film de nek omgedraaid.

Wat wordt je volgende project?
Misschien wordt het weer een erotische film, dan heb ik een drieluik. Maar ik heb net ook een leuk script ontvangen over een auto vol overvallers, dus wie weet.

Vanaf 25 oktober 2011 is Caged verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray, hierop zal ook de ‘Making of Caged’ staan, een interessante documentaire die ruim een uur duurt.

Caged (Blu-ray)

Verkrijgbaar bij:

bol.com

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Interview met Stephan Brenninkmeijer, regisseur van Caged”

  1. Van de 33 lange speelfilms die op het Nederlands Filmfestival draaien, zijn er 27 geselecteerd voor de competitie om het Gouden Kalf. Onder andere Sinterklaas en het pakjesmysterie (Martijn van Nellestijn), Claustrofobia (Bobby Boermans) en Caged (Stephan Brenninkmeijer) mogen door de jury niet in overweging worden genomen. De beslissing om zo’n klein aantal films uit te sluiten leidde tot enige ophef op Twitter, waar onder andere regisseur Martin Koolhoven en filmjournalisten Ab Zagt en Robbert Blokland hun ongenoegen lieten blijken.
    http://www.filmkrant.nl/nieuws_2011/7249

    Bizar, bizar.

    Beantwoorden

Plaats een reactie