Recensie: Isabelle (Ben Sombogaart, 2011)

Isabelle 2011

Een van de mooiste Nederlandse actrices, Isabelle, wordt tijdens haar vakantie in de Ardennen ontvoerd door de lelijkste barvrouw van België, Jeanne, uit wraak op de ongelijke verdeling van schoonheid in de wereld. Jeanne heeft nog een hobby, het schilderen van verval in drie stadia. Isabelle is haar nieuwe project en ze zal haar hiervoor laten verhongeren tot in het extreme. Terwijl Isabelle maandenlang naakt portretteert voor Jeanne, valt ze stevig af en krijgt de graatmagere langzaam last van het Stockholmsyndroom.

Isabelle, naar het gelijknamige boek van Tessa van der Loo, is helaas niet zo hard als psychologische thriller en van exploitatie is eigenlijk helemaal geen sprake. De sterrenstatus van de schoonheid is in de film eerder Amerikaans dan Nederlands, maar maakt voor het verhaal nog weinig uit. De ongeloofwaardigheid wordt pas ernstig als Isabelle zich zonder verzet laat ontvoeren. Het lijkt haast wel alsof ze opgelucht is dat ze wordt opgesloten in een kelder, van wanhoop is bijna geen sprake. Vluchtpogingen worden eigenlijk niet ondernomen en daardoor hoeft de ontvoerdster ook geen geweld te gebruiken om haar macht te tonen. Beide rollen vallen daardoor eigenlijk in het niet.

Halina Reijn heeft zeker een topprestatie geleverd door gigantisch af te vallen voor haar rol. Maar in haar karakter Isabelle krijgt de actrive weinig speelruimte. De Belgische Tineke Caels als de lelijke Jeanne heeft wat dat betreft meer speelruimte en die benut ze volledig. Ik ben bang dat regisseur Ben Sombogaart en scenarist Marieke van der Pol zich te veel aan het boek hebben gehouden, waarin de strijdt zich vooral in het hoofd van Isabelle afspeelt en uit zich nu eerder in een dramafilm zonder al te veel lef, er had meer in gezeten.

Isabelle bevat functioneel naakt, maar was beter geweest met functioneel geweld. Isabelle gaat vandaag in première op het Nederlands Filmfestival.

Sterren: 2.5 / 5

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
5 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
S.
S.
12 jaren geleden

Ik ben meer voorstander van niet-functioneel naakt 🙂

Gorgal
Gorgal
12 jaren geleden

Filmmakers maken hele bewuste keuzes waarom iets wel of niet in de film zit. Blijkbaar zou geweld niet functioneel zijn?

S.
S.
12 jaren geleden

Sommige filmmakers maken gewoon slechte keuzes 😛

Gorgal
Gorgal
12 jaren geleden

Absoluut. Maar soms is het ook de kijker die het een slechte keuze vindt om persoonlijke redenen 😉

Ik zie liever functioneel naakt dan functioneel geweld.

5
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x