Koningsdag: 5x Kings in horror

Het is vandaag Koningsdag, woningsdag en balkoningsdag. Goed moment voor een top 5 koningen in horror. Nee, geen Stephen King dit keer. Ik heb gezocht naar 5 koningen in de horror en me beperkt tot horrorfilms. Leuk idee dacht ik, maar dat het zo pittig zou worden had ik niet verwacht. Mag een koning slechts een bijrol hebben, wanneer is het een koning, nemen we prinsen, prinsessen en koninginnen mee? Het werd een bijzondere zoektocht waarbij ik tot bijzondere onlogische conclusies kwam.

King of Vampires

We beginnen met een makkelijke. Er is maar één koning der vampiers: Dracula. Deze koning is gecreëerd door Bram Stoker, maar zijn inspiratie kwam van twee kanten:

Zeer waarschijnlijk is dit karakter gebaseerd op Vlad Țepeș III (1431-1476), die de bijnaam kreeg doordat zijn vader werd toegelaten tot de ridderorde Order of the Dragon en de titel ‘Dracul’ droeg. Dracula betekent letterlijk ‘zoon van de draak’. Hij heeft zelf ook enige tijd het land Walachije geleid (het gebied ónder Transylvanië in Roemenië) en was niet bepaald zachtzinnig; inwoners en vijanden waar hij het niet mee eens was, werd gespietst en tentoongesteld. Dat leverde hem vervolgens de bijnaam Vlad the Impaler op. Gruwelijk? Ja. Vampier? Nee.

Er zijn veel verhalen uit heel Europa van mensen die opstaan uit hun graf of een eigenzinnige dorst hebben. Het woord vampier komt waarschijnlijk ook uit Oost-Europa in vormen als wampyre of vampyre. De vorming van de moderne vampier in fictie is Der Vampir (1748) van Heinrich August Ossenfelder.

Welke Dracula-verfilming is jouw favoriet? Kijk hier de allereerste (ongeautoriseerde) Dracula-film: Nosferatu:

Nosferatu (1922) [Silent Movie]

King of Monsters

King Kong of Godzilla?

Je zou natuurlijk zeggen Godzilla, immers ‘The King of the Monsters’ is namelijk zijn alias. Maar King Kong is de oudste van de twee. In 1933 was hij voor het eerst te zien in een bioscoopfilm en er volgenden nog 11 films, waarvan de laatste verscheen in 2017. Hij wordt regelmatig benoemd als achtste wereldwonder.

Godzilla is voor het eerste in 1954 in de bioscoop te zien. Met inmiddels zo’n 35 films is hij duidelijk vaker te zien dan King Kong. Maar als we kijken naar de naam zien we iets opvallends: Godzilla is de Amerikaanse verbastering van zijn originele naam: Gojira. En dat lijkt een samenvoeging van de Japanse woorden ‘gorira’ (gorilla) en ‘kujira’ (walvis). Is het een kind van King Kong en een walvis?

Godzilla heeft duidelijk meer faam dan King Kong, een ook in de boxoffice bracht de recenste Godzilla-film meer op dan Kong: Skull Island. Later dit jaar mogen de twee monsters het wederom tegen elkaar opnemen in Godzilla vs. Kong. In 1962 won Godzilla. Wie hoop jij dat dit keer wint?

Godzilla vs. Kong – Official Trailer

King of Zombies

Eerlijk gezegd had ik deze zelf ook niet verwacht, zombies hebben namelijk helemaal geen koning, zombies hebben geen idee. Er zijn twee films die opduiken: King of the Zombies (1941) en The Zombie King (2013). De laatste is een gigantisch B-film, maar die eerste is fascinerender dan je zou verwachten.

Even een stap terug. Er zijn twee soorten zombies; de zombies die we voor het eerst zagen in George A. Romero’s Night of the Living Dead (1968), hongerig na menselijk vlees en extreem besmettelijk met het zombievirus. Veel ouder zijn de zombies uit de Haitiaanse cultuur, ook dit zijn lopende ondoden. Echter niet uit de dood opgestaan door het zombievirus, maar door voodoo.

Hollywood was al jaren voor Night of the Living Dead bezig met zombies, de Haitiaanse versie. De eerste film was White Zombie (1932), waarin Bela Lugosi een voodoomeester speelt die een groep zombies aanstuurt. Negen jaar later zou Lugosi wederom een horde zombies sturen in King of the Zombies, hij kon echter niet. Zodoende werd Henry Victor in 1940 koning van de zombies in hetzelfde jaar dat Romero werd geboren, de film draaide een jaar later in de bioscopen

King of the Zombies (1941) [Horror]

King of Mummies

Zombies en mummies hebben veel overeenkomsten, maar zijn wel degelijk een ander soort ondoden. Er zijn vele films gemaakt over mummies, Robbing Cleopatra’s Tomb van Georges Méliès was in 1899 de eerste. Maar in veel van de beroemde The Mummy-films is de mummie zelf geen koning (farao). Vaak een hoge priester of adviseur. Zo speelt Boris Karloff in Universal’s film uit 1932 de hoge priester Imhotep, en in de laatste verfilming (2017) speelt Sofia Boutella de vrouwelijke variant Ahmanet. Ook zijn er verschillende films gebaseerd op Bram Stoker’s The Jewel of Seven Stars met daarin een vrouwelijke farao.

Is er dan wel een The King of Mummies? Ik kwam tot twee opties:
Child King Tutankhamen in The Curse of King Tut’s Tomb. Een vrij slecht ontvangen tv-film uit 2006, zelfs een goede trailer hiervoor vinden is lastig.

Dus ik ga voor de andere optie, hoewel ik het risico loop dat jullie vinden dat ik vals speel. Ik ga voor een film van Don Coscarelli met Bruce Campbell in de hoofdrol: Bubba Ho-Tep (2002). Elvis Presley, The King (of Rock and Roll) is niet dood. Samen met Jack (die beweert John F. Kennedy te zijn) zit hij in een bejaardenhuis en gaat de strijd aan met een medebewoner: een mummie. Top entertainment met een king en een mummie!

Bubba Ho-Tep (2002) - Official Trailer (HD)

(Mad) King of Men

Maar hoe zit het met horrorfilms en koningshuizen? Want het is toch zeker koningsdag, dan wil iedereen ‘royalty watchen’. Eerlijk gezegd wilde ik ook een top 5 maken met vijf rare koningen in horrorfilms, maar dat was pittig. Ik kom tot het onderstaande rijtje van drie horrorfilms met koningen in een belangrijke rol:

King James II is de man die aan het begin van The Man Who Laughs (1928) niet alleen zijn grootste politieke vijand ombrengt, hij verminkt ook de zoon er van. Dit litteken, de eeuwige glimlach, werd later dé inspiratie voor The Joker.

In Tale of Tales [Il racconto dei racconti] (2015) komen als ik het goed heb drie koningen voorbij. Allen maken verschrikkelijke dingen mee, maar monsters zijn het nog niet.

King Richard III (Vincent Price) in Tower of London (1962) is in dit geval de horrorkoning die we zoeken. Eerst hangt hij de seriemoordenaar uit door onder andere zijn broer, de vrouw (nu weduwe) van de koning en hun kinderen te vermoorden om zo te troon te kunnen bestijgen. Vervolgens wordt leidt hij een angstig leven en denkt dat hij achterna wordt gezeten door de geesten van zijn slachtoffers. De koning gaat uiteindelijk ten onder aan de horror.

Click here to display content from DailyMotion.
Learn more in DailyMotion’s privacy policy.

Wat zijn jouw koningen?

Zoals ik al aangaf, dit is geen gewone top 5 geworden. Het is een kleine duik in de geschiedenis van verschillende genres, zonder werkelijk conclusies te trekken.

Heb je nog aanvullingen? Wat zijn jouw koningen der horror?

Fijne Koningsdag!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Koningsdag: 5x Kings in horror”

  1. Toffe lijst!
    Ik denk bij horrorkoning als eerste aan de koning van de Doden in Lord of the Rings. Geen horrorfilm, maar ze waren in hun korte rol toch behoorlijk creepy.

    Beantwoorden
  2. laat, maar ach, tijd is relatief. Wat te denken van Fabien Voss a.k.a. ‘The forever king’ uit Jay Kristoff’ Empire of the vampire?

    Beantwoorden

Plaats een reactie