Korte film ‘On Air’

On Air is een Nederlandse thrillerkortfilm uit 2019 geschreven door Martijn Daamen en geregisseerd door Bastiaan Rook. De film volgt radio DJ Brian, gespeeld door Sytse Faber. Brian is bijzonder ontevreden met zijn huidige functie als nacht DJ en uit zijn frustratie dan ook graag over de radio. Op een avond krijgt hij een bijzonder telefoontje tijdens de uitzending dat hem op meer dan één manier raakt.

Veel met weinig
Het is al snel te merken dat On Air een hoop doet met weinig. De set die voor het grootste gedeelte gebruikt wordt voor de film is klein en intiem. We volgen zo goed als alles vanuit het perspectief van Brian, dit betekent dan ook dat alles wat er verder in het verhaal afspeelt iets is voor de kijker om zich in te beelden. Een goed voorbeeld van hoe een kleiner budget geen minder eindproduct hoeft te betekenen.

Sfeervol
Wat we wel zien van de set en de cinematografie is dat er duidelijk voor een specifieke, ongemakkelijkere sfeer is gekozen. Brian wil niet zijn waar hij is en laat dat merken. De studio ziet er donker en vervallen uit. Zelfs de weg is helemaal leeg als Brian naar de studio toe rijdt. Je kan direct zien dat iedereen die aan de film meewerkte dezelfde visie deelde en dit uitstekend hebben neergezet.

Waar leven we?
Mede dankzij de toon die gezet werd voelde het voor mij heel even alsof de film zich vorige eeuw afspeelde, misschien in de jaren tachtig of begin jaren negentig. Dat klopte in mijn hoofd als een bus. Ik vond het daarom erg jammer dat er opeens gesproken werd over social media. Het was niet persé nodig geweest voor het verhaal, en voor mij viel de mystiek van de setting ermee een beetje weg. Jammer.

Conclusie
Ik kan verder niet teveel loslaten over On Air zonder stukken van het verhaal te verklappen. Eerlijk is eerlijk, het verhaal is niets nieuws, echter dat hoeft niet te betekenen dat het niet effectief is, en dat is het zeker. On Air is een spannende, korte thriller en wederom een mooi voorbeeld van wat filmmakers in Nederland in hun mars hebben.

Sterren: 4 / 5

Bekijk On Air nu op Youtube via Omeleto:

Wat vinden jullie van deze short?
Sterren: 4.5

Meer korte films? Kijk een willekeurige uit ons archief

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie