Vanaf vandaag draait ‘The Mortal Instruments – City of Bones’ in de bioscopen. Dit is het eerste deel van een serie, die gebaseerd is op de zeer succesvolle boekenreeks van Cassandra Clare. In 2007 lanceerde zij hiervan in Amerika het eerste deel, getiteld ‘City of Bones’. Ze is een groot liefhebber van epische en fantastische gevechten tussen goed en kwaad. En door haar interesse in de geschiedenis van New York, is deze stad de setting van ‘The Mortal Instruments’ geworden. Het leek Clare geweldig om de bijzondere wereld van ‘City of Bones’ te verfilmen, maar ze had nooit verwacht dat haar droom werkelijkheid zou worden. En ‘The Mortal Instruments: City of Bones’ is hiervan het resultaat. Jessica Postigo Paquette is verantwoordelijk voor het script. Omdat ze een grote verantwoordelijkheid voelde naar de succesvolle boekenreeks en haar fans heeft ze in dit proces de intensieve samenwerking gezocht met Clare.
‘Clary Fray (Lily Collins) is een doodgewoon meisje uit New York, totdat ze midden in een club getuige is van een moord, die gepleegd wordt door een groep jongeren. Tot haar grote frustratie blijkt zij de enige te zijn, die het ziet. De jongeren, die de moord gepleegd hebben, blijken Schaduwjagers te zijn; strijders die hun leven geven in de strijd tegen demonen. Clary komt er al snel achter, waarom zij de enige is die de Schaduwjagers kan zien; ze blijkt één van hen te zijn…
Terwijl Clary steeds meer over zichzelf en haar verleden ontdekt, stapt ze de wereld van de Schaduwjagers binnen; een magische, maar gevaarlijke wereld, waarin Clary zonder het te weten, een zeer belangrijke rol blijkt te hebben.’
Harald Zwarts (‘The Karate Kid’) had de taak om de bijzondere wereld van het boek over te brengen naar het witte doek. Een collega zei daarover het volgende: ‘Harald werd verliefd op de karakters en de wereld waarin ze leefden. Hij wilde ze in de film op dezelfde wijze creëren als in het boek.’ Bij het zien van de film is het zeer duidelijk, dat de voornaamste insteek was, om het boek tot leven te brengen. Dit is duidelijk te zien aan bijvoorbeeld het appartement van Clary en haar moeder (Lena Heady), het koffiehuisje waar Clary met Simon (Robert Sheeman) regelmatig zit en ten slotte de kathedraal, waar Clary met Jace (Jamie Campbell Bower) in terecht komt.
Eveneens is een duidelijke insteek van de regisseur, om de bijzondere wereld niet zo fantastisch te maken, dat het ongeloofwaardig wordt. Hij wilde geen monsterfilm maken, maar juist de film vanuit een andere invalshoek maken. Verrassend is daarom ook niet dat Francois Seguin, die ook verantwoordelijk is voor onder andere Cirque du Soleil is aangesteld als productie ontwerper. De diverse settingen waar de film zich afspeelt, zijn adembenemend en doen op sommige momenten zelfs denken aan de films van Tim Burton. Neem bijvoorbeeld de sprookjesachtige scene van Clary en Jace in de tuin in de kathedraal.
In het verhaal is duidelijk aandacht besteedt aan de diverse actiescènes, die het boek rijk is. De film begint daarom, evenals het boek, met de aanval op de moeder van Clary. De manier waarop de demonen zijn geportretteerd, geven de film zijn horrorelement. Alhoewel de boeken meer onder het fantasygenre vallen, dan het horrorgenre, heeft de film, door de uiterste gedetailleerdheid van de diverse bovennatuurlijke wezens en demonen, een hoger horrorgehalte. Vooral de ‘Silent Brothers’ (klinkt poëtischer dan het is) zijn heerlijk angstaanjagend neergezet met hun dichtgenaaide monden.
Het verhaal steekt net als in het boek, goed in elkaar en de personages (vooral Clary) zijn overtuigend neergezet en maken interessante ontwikkelingen door. Wel is er natuurlijk de verwachte onmogelijke liefdesdriehoek, maar deze is niet nadrukkelijk aanwezig. Liefhebbers van ‘Game of Thrones’ zullen Jocelyn Fray (Leana Heady) herkennen als Cersei Lannister. Het gevaar bij boekverfilmingen is wel, dat verschillende elementen van het verhaal gedwongen weggelaten moeten worden, waardoor het verhaal voor degenen die het boek niet kennen soms wat van de hak op de tak springt. Een voorbeeld hiervan is de reden waarom Clary op bezoek gaat bij de Silent Brothers. Wanneer je het boek gelezen hebt, weet je dit, maar voor de anderen mist daar in de film enigszins de uitleg over.
Concluderend is ‘The Mortal Instruments: City of Bones’ een combinatie van spanning, fantasy en horror in een adembenemende filmsetting, waar aandacht is besteed aan de omgeving en zijn bovennatuurlijke wezens. De film zal de liefhebbers van de boekenreeks zeker niet teleurstellen, omdat de film trouw is gebleven aan het verhaal en de wereld, zoals deze in het boek is beschreven. Ben je liefhebber van de boekenreeks of één van de bovengenoemde genres, dan is ‘The Mortal Instruments: City of Bones’ zeker een aanrader.
‘The Mortal Instruments: City of Bones’ draait vanaf vandaag, 22 augustus, in de bioscoop.
Leuke review. Ik was een beetje bang dat dit een (te) hoog Twilight-gehalte zou hebben, maar als ik dit zo lees, denk ik dat ik dit wel een kans moet geven, misschien zelfs het boek moet lezen.. Maar de film kijken gaat sneller 🙂