Recensie: Alice in Zombieland [The White Rabbit Chronicles] (Gena Showalter)
Een spannend, duister, huiveringwekkend, romantisch en humoristisch verhaal in de wereld van Lewis Carroll met een zombiesausje.
Inmiddels zijn er op de markt diverse hertellingen verschenen. Dit zijn oude klassiekers, die in een nieuw (horror)jasje worden gestoken. Een voorbeeld hiervan is ‘Dawn of the Dreadfull’ en ‘Pride, Prejudice and Zombies’. Gena Showalter (vooral bekend van de boekenreeks ‘Lords of the Underworld’, Red.) waagt zich aan de geliefde boeken van Lewis Carroll en bestrooit ze met een zombiesausje. En wat je dan krijgt…
‘Zodra ze je zien, komen ze achter je aan... Als iemand tegen Alice had gezegd dat haar hele leven binnen een seconde totaal zou veranderen, dan zou ze hard hebben gelachen. Toch was er niet meer voor nodig. Eén seconde. Eén keer met je ogen knipperen, één keer ademhalen, één hartslag, en alles wat ze kende, iedereen van wie ze hield, was verdwenen. Haar vader had gelijk. De monsters bestaan echt. En nu is ze haar hele familie kwijt. Zogenaamd door een auto-ongeluk, maar zij weet wel beter. De zombies hebben haar ouders en zusje vermoord. En hun moordlust kent geen grenzen. Om uit handen te blijven van die griezels, moet Alice leren hoe ze tegen ze moet vechten. En hiervoor moet ze haar leven toevertrouwen aan de grootste bad boy van school, Cole Holland...’
Wie een enge variant van ‘Alice in Wonderland’ verwacht, komt eigenlijk bedrogen uit. ‘Alice in Zombieland’ komt namelijk weinig overeen met het oorspronkelijke verhaal. Showalter laat het verhaal namelijk draaien om een tienermeisje, die haar gehele familie verliest bij de tragisch ongeluk. Of was het wel een ongeluk? Haar vader beweerde namelijk dat de wereld vol zat met monsters…Alhoewel het boek qua verloop niet lijkt op de oorspronkelijke verhalen van Carroll, zijn er diverse ‘Alice in Wonderland’ elementen aan het verhaal toegevoegd. Denk hierbij aan de wolken, die vormen aannemen van konijnen. Of de titels van de hoofdstukken, die verwijzen naar elementen uit ‘Alice in Wonderland’.
Dat Showalter van oorsprong schrijver is van romantische fantasy, is aan het begin duidelijk te merken. Wanneer Alice na het ongeluk moet wennen op een nieuwe school, verliest ze gelijk de eerste dag haar hart aan gevaarlijke jongen Cole Holland. Maar voor wie bang is voor de zoveelste ‘Twilight’, geen paniek! Showalter zet Alice namelijk neer als eigenwijze en sympathieke persoonlijkheid, die haar vrouwtje wel staat. Dit zorgt voor veel humor in het verhaal en maakt de ontwikkelingen tussen de verschillende personages geloofwaardig. En juist deze elementen maken dat je gemakkelijk gegrepen wordt door het verhaal en de personages.
We kennen allemaal het fenomeen zombie en over dit monster is al veel lees- en kijkmateriaal te vinden. Toch weet Showalter met de ‘Rabbit Chronicles’ een eigen draai te geven aan dit schepsel. Ze leven bijvoorbeeld in een andere wereld dan de mensen en er zijn maar enkele manieren om ze dood te krijgen. Ook kan niet iedereen ze zien. Alice is dan ook samen met enkele anderen uitverkoren om deze monsters te zien. Door dit soort aspecten kan het verhaal bijvoorbeeld vergeleken worden met ‘Buffy the Vampire Slayer’ of de boeken van Kim Harrison. Interessant hierbij is de link die wordt gelegd met Alice haar vader en zijn verleden. Op een gegeven moment vindt Alice een dagboek, die haar meer verteld over wie ze is. Hetzelfde dagboek roept veel vragen op en opent nieuwe openingen naar het tweede deel van de serie.
Wat rest is een spannend, duister, huiveringwekkend, romantisch en humoristisch verhaal, dat zich afspeelt in een wereld die weleens de onze zou kunnen zijn. Dit alles is verpakt in een adembenemend mooie omslag in een luxe hardcover uitvoering. Voor liefhebbers van Kim Harrison, Charlaine Harris en Kelley Armstrong.
Alice in Zombieland is geschreven door Gena Showalter en het eerste deel van de ‘White Rabbit Chronicles’. Het boek is een uitgave van Harlequin en verkrijgbaar bij de betere Nederlandse boekhandel. Het vervolg ‘Door de Zombiespiegel’ ligt eind april in de winkels.
[yasr_overall_rating size="--" postid="39594"]
Meer over: Boeken, RecensiesRead more
Horrorgids: week 1
Op een griezelig goed 2025! Direct in de eerste week van dit jaar is er genoeg te doen en te zien. Dus pak je agenda!
Overzicht Horrorfilms 2025 in de bioscoop met trailers
Traditiegetrouw publiceert Nederlands populairste horrorwebzine op 1 januari het overzicht van alle horrorfilms die dit jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Wordt 2025 een mooi voor horrorfilms?
Dit is de horrortop 3 2024 van de redactie
Het einde naakt! Het einde van 2024 welteverstaan. Vol goede moed slepen we onszelf de diepten van 2025 in, nog niet wetende aan welke verschrikkingen we onszelf weer gaan blootstellen.
Recensie: Nosferatu, een moderne ode aan klassieke horror
Honderd jaar na zijn eerste verschijning jaagt Nosferatu opnieuw angst aan voor een nieuw publiek. Robert Eggers brengt deze eerste Dracula-verfilming nieuw leven in.