Als horrorliefhebber ken je natuurlijk het verhaal van Dracula. Er zijn talloze verhalen gebaseerd op deze legende, onder andere regisseurs als F.W. Murnau (Nosferatu), Tod Browning (Dracula), Terrence Fisher (Horror of Dracula) en John Badham (Dracula) maakten fantastische films over deze bekende vampier. Deze rol werd onder andere gespeeld door Max Schreck, Bela Lugosi, Christopher Lee en Frank Langella en elk van deze acteurs blies op een andere manier leven in de ondode Graaf.
In 1897 kwam Bram Stoker’s nieuwe boek Dracula uit. Een gothische roman over een Graaf die de liefde van zijn leven verliest en daarmee ook zijn ziel heeft verloren. Ondanks de vele verfilmingen zijn er, tot mijn verbazing, weinig versies van Dracula die het verhaal van Bram Stoker exact volgen. Zo zijn sommige personages vaak weggelaten of worden ze samengevoegd tot één. Zo worden Harker en Redfield vaak één personage, hetzelfde geldt voor Wilhemina ‘Mina’ en Lucy.
Oscarwinnende regisseur Francis Ford Coppola besloot het boek zo trouw mogelijk te verfilmen, echter zijn er nog steeds een aantal elementen anders dan in het boek. Screenwriter James V. Hart heeft wat meer sex toegevoegd dan dat in het boek omschreven staat. Ook heeft hij een een proloog toegevoegd over Vlad the Impaler, waar toch wat historische foutjes in zitten. Toch is Coppola’s verfilming van Bram Stoker’s Dracula een meesterwerk en naar mijn mening de allerbeste verfilming van Dracula tot nu toe. Deze klassieker is nu op blu-ray met vele extra’s beschikbaar.
Ondanks dat het verhaal hier en daar wat steekjes laat vallen is de film is een lust voor het oog; mooie mensen, sensuele scènes, prachtige kostuums en decors. De film heeft dan ook drie Academy Awards gewonnen (beste kostuums, beste geluidseffecten en beste make-up). Mocht je de film nog nooit gezien hebben, even een korte samenvatting:
Wanneer Graaf Dracula terugkeert van een veldtocht hoort hij dat zijn geliefde zelfmoord heeft gepleegd omdat zij dacht dat hij gesneuveld was. Vier eeuwen later wordt Jonathan Harker uitgenodigd op het kasteel van de Graaf. Op een avond ziet Dracula het portret van de verloofde van Jonathan. Het meisje vertoont een opvallende gelijkenis met Dracula’s dode liefde..
Gary Oldman speelt Graaf Dracula en is niet de standaard slechterik in een horrorfilm. Stoker’s verhaal maakt hem een rijke en vooral ook charmante graaf uit Transsylvanië die elk vrouwenhart weet te veroveren. Hij heeft zelfs een duidelijk achtergrond verhaal, waardoor je zijn motivatie beter begrijpt. Hij wordt bijna menselijk. Oldman laat in zijn rol alle gezichten van Dracula zien (wolf, vleermuis, ratten, oud en jong) en zet een knap staaltje werk neer.
Sir Anthony Hopkins vervult de rol van Abraham van Helsing, een Nederlandse professor die maar al te graag een einde maakt aan alle vampiers in de wereld. Deze rol speelt hij vol overdaad en erg over de top. Winona Ryder is Mina, een jonge vrouw met eigenlijk twee karakters. Enerzijds is ze een bescheiden Victoriaanse vrouw uit de middenklasse, anderszijds is ze modern en staat ze te trappelen om de wereld te ontdekken. Ryder zet haar rol goed neer, echter laat ze geen diepe indruk achter. Lucy wordt gespeeld door Sadie Frost, die overtuigend een energieke, wulpse dame neerzet die mannen graag om haar vingers wind. Lezers van het boek zullen hier misschien wat geshockeerd zijn, want ze komt zeker sexier over in deze versie. Minder goed is helaas de rol van Keanu Reeves als Jonathan Harker. Hij heeft vaak een nietszeggende blik en uit totaal geen emotie. Coppola gaf al aan dat hij vooral aangenomen is voor deze rol om tienermeisjes naar de bioscoop te lokken. Wat overigens goed gelukt is.
Het production design en art direction is geweldig in deze film. Het kasteel van Graaf Dracula is een naargeestige plek waar geen hoop meer lijkt te bestaan. Coppola bedacht dat in het bijzijn van Dracula vele wetten van de wetenschap niet meer gelden; er zijn vreemde schaduwen in het Escher-achtige kasteel, waar ook water omhoog druppelt en ratten op de kop kunnen lopen. Lucy’s huis daarintegen is een warme plek met veel kleur; een fijn huis waar je veilig bent. Totdat Graaf Dracula dichterbij komt en rozen doet verwelken en zwart laat kleuren en er voor zorgt dat je zelfs thuis niet meer veilig bent.
Coppola is een liefhebber van klassieke horrorfilms, in de film zitten dan ook kleine odes aan andere bekende horrorfilms. Zo zien we Gary Oldman bijna hetzelfde accent gebruiken als Bela Lugosi, echter doet hij dit zo goed dat het geen parodie word. Het schaduwspel in Dracula’s kasteel verwijst naar Nosferatu. Zodra Dracula in London aankomt neemt hij het uiterlijk aan van een wolf dat sterk doet denken aan The Howling. Zodra vampier Lucy bloed spuwt denk je toch gelijk aan The Exorcist. En ja, de bloedscène is wel heel erg The Shining.
Bonusmateriaal
De blu-ray disc bevat naast de film veel bonusmateriaal en dat zien we graag! Naast een video introductie en audiocommentaar van Francis Ford Coppola vinden we daarop de volgende interessante documentaires:
The Blood is the Life: The making of Dracula (28min)
In de making of krijgen we een kijkje achter de schermen. De cast en crew komen aan het woord en vertellen wat zij van de productie vonden.
Coppola legt uit waarom hij zo graag Bram Stoker’s Dracula wilde verfilmen. Coppola wilde het verhaal weergeven, exact zoals werd verteld in het boek. Samen met alle acteurs heeft hij het boek gelezen (gezellig in een kringetje) waarbij elke acteur zijn input kon geven over zijn of haar rol. Om elke acteur zich helemaal op zijn gemak te laten voelen werkte Coppola veel met pantomime en deden ze veel gekke geluidenspelletjes.
The Costumes are the Sets: The design of Eiko Ishioka (14min)
Coppola koos er voor een groot deel van zijn budget te besteden aan kostuums, hiervoor trok hij production/kostuum designer Eiko Ishioka (The Cell, Immortals, The Fall) aan. In deze documentaire vertelt Eiko waardoor ze geïnspireerd werd om de kostuums voor Bram Stoker’s Dracula te maken (slangen, armadillo’s, insecten en hagedissen.) De uitbundige kostuums maakten het acteren soms lastig. De kostuums waren niet altijd even draagbaar en gemakkelijk om in te bewegen. Hierdoor hebben zich een aantal script wijzigingen plaatsgevonden.
In Camera: The naïve visual effects of Dracula (19min)
In Bram Stoker’s Dracula zijn alle visual effects afkomstig uit de begintijd van de film. Er zijn geen CGI of digitale effecten aan de film toegevoegd. Alle effecten zijn gemaakt doormiddel van klassieke goocheltrucs of creatief gebruik van de camera. Dit gebeurde onder andere door iets te filmen en het andersom af te spelen waardoor het beeld er ietwat vreemd uit ziet of door het te spelen met schaduwen. Ook maakte Coppola gebruik van oude camera’s waardoor het beeld een mooie vintage look kreeg. Coppola’s zoon Roman was verantwoordelijk voor deze effecten en het gebruik van de sets. Door deze documentaire sta je versteld en wil je eigenlijk de film nog eens bekijken om te zien hoe de scènes er ook al weer precies uitzagen.
Method and Madness: Visualizing Dracula (12min)
Deze documentaire laat zien hoe Coppola Graaf Dracula en zijn omgeving vorm gaf. Er zijn 6 storyboards gebruikt om het script juist weer te geven. Het eerste script was gebaseerd op kunstwerken waardoor Coppola geïnspireerd werd. Hierop kon je werken van Gustav Klimt, Jan Toorop, Gustave Dore en zelfs scènes uit Beauty and the Beast zien. Ook vreemde dansen en stemacteurs werden als inspiratiebron gebruikt.
Verwijderde scenes
Op de disc staan 12 verwijderde scènes die over het algemeen ook niet voor niets verwijderd of ingekort zijn.
Trailers
Ook de theatrical trailer en de teaser trailer kun je zien. Beiden totaal verschillend!
Door het zien van al het bonusmateriaal wil je eigenlijk de film nog een keer bekijken. Bram Stoker’s Dracula laat ziet dat de ware aard van de vampier zien; charmant, sexy, slim, maar ook gevaarlijk en monsterlijk. Deze klassieker kan in geen enkele filmcollectie ontbreken. Zoals Coppola zelf al het beste omschrijft: ‘Bram Stoker’s Dracula is a dark erotic nightmare.’
Koop Bram Stoker’s Dracula op blu-ray bij Bol.com
Mooi extra’s! Is zeker de aanschaf waard denk ik.
Ik was in de eerste instantie niet erg geinteresseerd in weer een Dracula film, maar als ik lees dat het production design en art direction er zo goed uitzien, ben ik toch wel benieuwd. Toch even checken dus.
Weer een Dracula film.. deze is alweer uit 1992 😉 ..en t is 1 van de betere ..als je em nog nooit geien hebt moet je em echt gaan kijken! 🙂
Dit is echt mn favo Dracula film. Op de halloweenparty vorig jaar was iemand verkleed als deze Dracula en ik stond m maar aan te staren. Geweldig was het!
Ik zag de film een keer voor de tweede maal. Dacht dat ik hem goed vond. Maar die Keanu Reeves…waarom?! Tienermeisjes? Als er één film rijp is voor een remake, is het wel deze dracula. Want hij is erg goed, maar Reeves verpest het met zijn…accent…van…ja, wat voor taal moet dat eigenlijk voorstellen?