Recensie: De Lifter (Dean Koontz)

‘De Lifter’ is alweer het vijfde boek in de ‘Odd Thomas’ serie, die gaat over de paranormaal begaafde snelbuffetkok. Odd Thomas kan geesten zien en heeft daarnaast zo nu en dan voorspellende dromen en visioenen. Met een combinatie van lef en naïviteit zet hij deze gaven in om zijn medemens te helpen. Onderweg komt hij vaak eigenaardige, maar daardoor niet minder fascinerende personages tegen.

de lifter - dean koontz‘De Sig Sauer kaliber 45 met geluiddemper verscheen in zijn hand zoals een duif in de hand van een kundige goochelaar: vanuit het niets. Dat de man dicht bij me stond en het wapen op mijn kruis richtte, verontrustte me. Ik zou er minder last van hebben gehad als het een duif was geweest.’ Odd Thomas
Hoe zorg je ervoor dat een misdaad die nog niet heeft plaatsgevonden, ook nooit zal worden gepleegd in de toekomst? Dat is de vraag die Odd Thomas bezighoudt als hij verwikkeld raakt in een kat-en-muisspel met een moordgrage vrachtwagenchauffeur, die hem maar al te graag het zwijgen oplegt.  Odd Thomas is een gewone jongen met een bijzondere gave. Hij kan de doden zien en begrijpt wat ze zeggen. Maar hij weet dat elke gave een prijs heeft.’

Het eerste wat opvalt, is de omslag van het boek. Het gaat hier om een plaatje van Odd Thomas, die uitkijkt op een weg in de woestijn, waarbij het asfalt letterlijk te voelen is. Dit geeft al een duidelijke sfeer aan het boek, die zich grotendeels afspeelt in het woestijngebied in het westen van de Verenigde Staten.

Het verhaal begint rustig, wanneer Odd Thomas op weg gaat om kleren te kopen. Maar zoals Annemaria hem al voorspelde, keert hij niet direct terug van dit tripje. Hij komt in aanraking met een ‘kitsch’ cowboy, waarbij hij een visioen krijgt. In dit visioen ziet hij dat een aantal kinderen in brand worden gestoken. En Odd Thomas zou Odd Thomas niet zijn, wanneer hij een poging zou doen deze kinderen te redden.

Ook in dit boek is Odd Thomas weer op zijn best. Spanning en suspense worden afgewisseld met een flinke dosis humor en filosofische overpeinzingen. Hij komt onderweg bijvoorbeeld Edie Fischer tegen, die hij stug ‘Mevrouw’ blijft noemen, terwijl ze hem keer op keer blijft vertellen, dat hij haar Edie moet noemen. In Odd zijn overpeinzingen wordt regelmatig teruggegrepen naar zijn verleden, Annemaria en het verlies van zijn grote liefde. In Edie Fischer vindt de lezer weer een nieuw interessant personage, die vele vragen oproept. Waarom heeft ze het bijvoorbeeld steeds over ‘blauw en gladgestreken’? Een deel van deze vragen worden gaandeweg het verhaal beantwoord.

Ook in dit boek wordt aan de wereld waar Odd Thomas zich voortbeweegt, weer diverse elementen aan toegevoegd. Denk hierbij aan parallelle werelden, praktijken rondom sektes en criminelen met paranormale gaven. Hierdoor wordt Odd Thomas geconfronteerd met tegenstanders die ook soortgelijke gaven hebben en daarnaast zijn angst om te veranderen in een moordmachine, om onschuldige mensen te kunnen redden. Zijn worsteling hiermee en de persoonlijke ontwikkelingen die hij hierdoor doormaakt, wordt door Koontz op overtuigende wijze beschreven. Ook krijgt Odd hulp uit onverwachte hoek, door de geest van Hitchcock. Dit leidt tot onder andere verwijzingen naar de diverse films van Hitchcock. Hitchcock heeft de taak om Odd te leiden naar de redding van de kinderen.

De filosofie en een flink dosis humor is karakteristiek in de boeken van Odd Thomas, maar halen op sommige momenten de vaart enorm uit het verhaal, wat de spanningsopbouw in het boek beïnvloedt. Wel neemt Koontz hierdoor de tijd om zijn personages uit te diepen en leren we meer over Odd Thomas en degenen waar hij op dat moment in aanraking komt.

Concluderend is ‘De Lifter’ een combinatie van thriller en horror met een flinke dosis humor en filosofie. Wel haalt juist dat laatste soms de vaart wat uit het verhaal. ‘De Lifter’ interessant leesvoer voor de liefhebbers van Odd Thomas en de lezers die van diepgaandere thriller- en horrorverhalen houden.

‘De Lifter’ is geschreven door Dean Koontz en het vijfde deel in de ‘Odd Thomas’ serie. Het boek is gepubliceerd door Uitgeverij Luitingh en verkrijgbaar bij de betere Nederlandse boekhandel.

 

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: De Lifter (Dean Koontz)”

  1. Ik ga hem sowieso halen, al was het maar om de serie compleet te houden. Vanaf het begin volg ik deze serie al (net als alle andere boeken van Koontz overigens) en deze serie spreekt me erg aan. Leuke recensie, ik krijg er zin van om te gaan lezen!

    Beantwoorden
  2. Ben er nu in bezig en is zeker weer de moeite waard. Ik kom nu op een punt in het boek wat ik zowel jammer als storend vind. De Bodachs worden ineens Kobolds genoemd….

    Beantwoorden
  3. Zeker ook weer een aanrader. Ben er nu mee bezig. Echter wat ik zowel teleurstellend als vervelend ervaar, is dat de Bodachs ineens Kobolds genoemd worden….

    Beantwoorden

Plaats een reactie