Recensie: De Vierde Dag (Sarah Lotz)
Het klinkt zo idyllisch: een paar weken lang bivakkeren op een cruiseschip, wat van alle luxe gemakken is voorzien. En met een naam als ‘The Beautiful Dreamer’ kan er weinig meer mis gaan. Maar wanneer het schip om onbekende redenen midden op zee stil komt te liggen, blijkt een tochtje op een luxueus vaartuig toch niet zo plezierig als het lijkt. En wie is dan je ergste vijand: je medemens of de spookachtige schimmen in de donkere gangen?
‘Drie dagen lang genieten honderden mensen van een tropische cruise aan boord van de Beautiful Dreamer. Op de vierde dag valt het schip midden op zee stil. Er is geen elektriciteit, en radio en telefoon doen het niet. Er is geen enkele manier om hulp te vragen, maar iedereen gaat ervan uit dat er snel reddingswerkers ter plaatse zullen zijn. Dan raken de leidingen verstopt en begint het voedsel op te raken. Als ook nog het levenloze lichaam van een vrouw wordt gevonden, raken de passagiers in paniek. Er is een moordenaar aan boord, en het vermoeden rijst dat iemand wil voorkomen dat de Beautiful Dreamer ooit weer land ziet.’
‘De Vierde Dag’ valt allereerst op door de prachtige en mysterieuze omslag van een schip in zee, omhult door een soort mist. Dit vertoont gelijkenissen met een eerder boek van haar, getiteld ‘Drie’, wat onterecht suggereert dat het een vervolg is. Alhoewel ‘De Vierde Dag’ eveneens als ‘Drie’ zich afspeelt in een vervoersmiddel, waarbij iets misgaat. Ook ademen de boeken dezelfde onheilspellende sfeer uit. Niet verrassend is, dat auteur en scenarioschrijver Sarah Lotz een grote liefhebber is van het macabere. Ze is in haar geboorteland Zuid-Afrika hierdoor immens populair.
Per hoofdstuk wisselt de auteur van personage. Elk hoofdstuk bevat een scriptische titel, die het desbetreffende personage omschrijft. Dit levert vooral in het begin wat verwarring op. In een korte periode worden een flink aantal personen geïntroduceerd, waardoor je soms niet weet, wie welke rol speelt in het verhaal. Verderop in het boek, wanneer je wat bekender raakt met deze verschillende mensen, is de wisseling van personages juist een toevoeging aan het verhaal. Je beleeft als lezer de verschrikkelijke gebeurtenissen door verschillende ogen. Daarbij hebben de verschillende persoonlijkheden elk hun eigen karakteristieken. Door hun keuze in gedragen leer je hoe hun binnenwereld eruit ziet.
Lotz bewijst met ‘De Vierde Dag’ dat het stilvallen van een cruiseschip een hoop horrorachtige taferelen oplevert. Er is hierbij grote aandacht voor spoken, geesten en zelfs bezetenheid. Maar misschien is de grootste rol hierin is wel weggelegd voor de mens. We kennen allemaal immers de uitdrukking uit de Romeinse tijd, dat de we de mensen ‘Brood en Spelen’ moeten geven. In ‘De Vierde Dag’ is niets minder waar. De mensen op het schip merken dat er iets mis is en gaan er in eerste instantie vanuit dat het wel weer goed komt. Wanneer de feiten wijzen op iets anders, beginnen ze erg vervelend te worden. De mens kent dan geen schaamte meer. En als er dan ook nog een virus uitbreekt, levert dit soms walgelijke situaties op, waarbij Lotz de details niet schuwt.
De bovennatuurlijke elementen zijn goed verweven in het verhaal. Je vraagt je namelijk constant af, of de vreemde figuren die waargenomen worden, verzonnen zijn of echt bestaan. Daarbij leer je ook de werkelijke aard van de mensheid kennen. Vlucht je in zo’n situatie weg of vecht je terug en help je anderen? Het einde van het boek geeft deels wel antwoord op de vragen over de oorzaak van de gebeurtenissen, maar laat ook wel wat in het midden. Je blijft als lezer dan toch met vragen achter.
Concluderend is ‘De Vierde Dag’ een heerlijk spannend boek voor op vakantie of op een luie nazomeravond. De wisseling tussen de verschillende personages is in het begin verwarrend, maar levert ook een boeiend en driedimensionaal verhaal op. Voor liefhebbers van het bovennatuurlijke genre.
‘De Vierde Dag’ is geschreven door de Zuid-Afrikaanse Sarah Lotz en gepubliceerd door Uitgeverij Cargo. Het boek is verkrijgbaar bij de betere Nederlandse boekhandel en webwinkel.
[yasr_overall_rating size="--" postid="53685"]
Meer over: Boeken, Recensies