Recensie: Deliver us from Evil (Scott Derrickson, 2014)

DeliverusfromevilBij het kijken naar ‘Deliver us from evil’ vraag je je af waar je eigenlijk naar aan het kijken bent. Een film natuurlijk, maar is het een politiefilm of ligt de nadruk toch op exorcisme? En hoe serieus moeten we het ‘Based on true events’ aan het begin van de film nemen. Het lijkt wel of alles waar gebeurd is tegenwoordig…

Een politieagent uit New York, Ralph Sarchie, onderzoekt een serie onverklaarbare bizarre en gruwelijke misdaden. Als hij erachter komt dat ze van bovennatuurlijke aard zijn, moet hij samenwerken met een onorthodoxe priester. Deze is opgeleid in de rituelen van het exorcisme en samen gaan ze de vele zaken van ijzingwekkende en demonische bezetenheid die hun stad overnemen, bestrijden. Deze film is gebaseerd op het boek met Sarchie’s griezelige en waargebeurde zaken.

De film komt traag op gang. Dat is ook één van de redenen, waarom we ons vragen stellen over het soort film waarnaar we aan het kijken zijn. Het begin van de film legt voornamelijk de nadruk op agent Ralph Sarchie en misdaden die hij moet oplossen. Omdat de film omschreven wordt als een thriller/horror, verwacht je toch een verhaal, dat zich sneller ontwikkelt en meer spannende gebeurtenissen. Daarbij is het verhaal helaas niet erg origineel. Er zijn diverse films verschenen over exorcisme en dergelijke en deze film biedt op dat vlak geen vernieuwende inzichten. Het gevaar is hierbij dat je vooral aan het eind de film gaat vergelijken met ‘De Exorcist’.

deliverus2Maar waar het verhaal inlevert aan spanning en snelheid, biedt het meer in de zin van karaktervorming en ontwikkeling. ‘Deliver us from Evil’  bevat namelijk diverse interessante personages, die geloofwaardige ontwikkelingen doormaken. De nadruk op de karakters is terug te vinden in de diverse dialogen tussen bijvoorbeeld Ralph Sarchie en Mendoza. Namelijk Ralph Sarchie (Eric Bana) is gebaseerd op een werkelijk bestaand personage (tevens schrijver van boek ‘Beware the night’, Red.), die worstelt met zijn eigen demonen en in feite in een soort spirituele crisis zit. Vooral zijn nuchterheid en zijn kijk op de gebeurtenissen vallen op. Een andere persoonlijkheid, die opvalt is Santino, die neergezet wordt door acteur Sean Harris (Prometheus, The Borgias). Aan Harris de klus om een personage neer te zetten, dat bezeten is door de duivel. Dat doet hij op indrukwekkende wijze en dit is alleen al de moeite van het kijken waard. Ten slotte is er Mendoza (Edgar Ramirez), de priester die een grote rol speelt in het verhaal. Verfrissend is dat het een Latijns-Amerikaanse priester betreft, die vooral als mens wordt neergezet in plaats van een persoon zonder zonden. Hij worstelt duidelijk zelf met verslavingen uit het verleden. Dit maakt zijn rol als een priester ook veel  geloofwaardiger.

Ook is er de symboliek, die op diverse punten in de film naar voren komt. De in spiegelschrift geschreven teksten op de muren, de stigma die op het lichaam verschijnt en de teksten die over het lichaam van Santino verspreid zijn. Dit is ook terug te vinden in de spannende delen van de film. Bijvoorbeeld de scene in de dierentuin, waar de leeuwen gehypnotiseerd worden door de duivel. Of de diverse verwijzingen naar nummers van ‘The Doors’  en een onschuldige knuffeluil, die in een heel ander daglicht komt te staan. Binnen het verhaal wordt door Mendoza een onderscheid gemaakt tussen primair kwaad (door de duivel verricht) en secundair kwaad (door de mens verricht). Om al deze verwijzingen en symbolen volledig te begrijpen, zal het nodig zijn om de film meerdere keren te bekijken.
1175917 - DELIVER US FROM EVIL

Extra’s

De blu-ray heeft een aantal extra’s, die samen ongeveer 45 minuten beslaan:

  • Bevrijd ons van demonen
  • De twee sergeanten
  • De demon rechercheur
  • Illumination Evil: Het maken van ‘Deliver us from Evil’. (alleen op blu-ray)
  • Audiocommentaar van de regisseur (alleen op blu-ray)
  • Previews

De extra’s zijn zeker de moeite van het kijken waard en zorgen ervoor dat je de film beter gaat begrijpen. Allereerst maak je kennis met de ‘echte’ Ralph Sarchie, waarop het boek gebaseerd is. Je leert meer over het doel van de film en het realistische karakter ervan. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de special effects, die gebruikt worden bij de demonen. Ten slotte wordt de omgeving waarin de film zich afspeelt (The Bronx) uitgebreid beschreven. Dit is ook de daadwerkelijke plek, waar het autobiografische verhaal ‘Beware the night’ zich afspeelt.

deliverus4De film moet dus niet zozeer bekeken worden als een thriller, maar meer als een politiefilm met bovennatuurlijke elementen of bijna een soort semi-documentaire. Ondanks het gemis van de originaliteit en het feit dat de film traag op gang komt, maken de interessante personages en het gebruik van symboliek veel goed. De film zal niet iedereen aanspreken, maar als diepgaande personages en symboliek je aanspreken, is deze film de moeite van het kijken waard.

‘Deliver us from Evil’  is nu verkrijgbaar bij de betere dvd/blu-raywinkel of webshop.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Deliver us from Evil (Scott Derrickson, 2014)”

  1. Gezien in de bios en toen vond ik het best een gave film. Dat het meer een politieverhaal is dan een horrorfilm vind ik juist gaaf en wat mij betreft had het zelfs nog wel wat langer mogen duren voor dat Sarchie de hulp krijgt van een priester. Het horrorgedeelte viel me wat tegen, omdat ze op enkele punten na net zo goed achter een psychopaat aan konden hebben gezeten (die gelooft dat ‘ie bezeten is of zo). Wat mij betreft hadden ze nog wel wat verder mogen gaan. Ik ben zelf vrij sceptisch over het “gebaseerd op een waargebeurd verhaal”-labeltje, want in hoeverre is het niet de echte Sarchie zelf die gelóóft dat hij achter demonen aan zit, terwijl het mensen met een stoornis zijn. Mensen kunnen zichzelf heel goed voor de gek houden en sterk gaan geloven in iets wat er niet is 😛 (Zelf ben ik een agnost pur sang, dus ik weet nooit wat ik ervan moet geloven, maar vind het toch eng, want stel dat… :P)

    Beantwoorden

Plaats een reactie