Recensie: Diabolik (Tom Thys)

‘Stille wateren hebben diepe gronden’. Dit is wel een gezegde dat van toepassing is op auteur Tom Thys. In tegenstelling tot zijn collega-auteurs geeft hij aan zichzelf niet als een marktkoopman te zien. En tel daarbij op dat hij aangeeft, dat zijn nieuwe verhalenbundel grotendeels autobiografisch is. Het ziet ernaar uit dat de angstaanjagend fantasie van deze schrijver nog lang niet uitgeput is.

‘De catwalk was een brug van beenderen, gespannen over een rivier van tranen en bloed. In de hemel erboven fonkelden sterren, wit en blauw, en ze waren zodanig gepositioneerd dat ze als een spot elk detail van elk model accentueerden. Langs de rivier rezen kale, dode bomen uit de modder. Wie de verkiezing wilde bijwonen, moest zich ophangen aan een van de takken. Het moment tussen leven en dood, waarop alle gedachten en alle zuurstof wegvloeiden, volstond om zoveel schoonheid te aanschouwen dat zelfmoord plots geen opoffering meer was, maar een geschenk. Diabolik is een afspiegeling van onze duistere verlangens, onze verborgen obsessies, de ware kleur van onze ziel, zonder maskers, zonder grenzen. Deze observatie valt uiteen in twaalf verhalen waarin de personages in een neerwaartse spiraal van geweld, seks, middelenmisbruik en normvervaging terechtkomen. Kunst en expressie blijken telkens de drijfveer die hen naar de afgrond van de samenleving dwingt.’

Het is wel duidelijk dat Thys onder andere het doel heeft om zijn lezers te shockeren. Hij gaat in de verhalenbundel ‘Diabolik’ verder dan ooit om zijn doel te bereiken. Besneden lijken als kunst? Het vermoorden van iemand om vervolgens zijn bloed te drinken? Dozen waarin je ziet, hoe je gaat sterven? Mishandelde dieren? Met de nodige gruwelijke details en veel bloed komt de lezer dit allemaal tegen in deze verhalenbundel. Mooi hierbij is dat de schrijver ook gebruik maakt van een flinke dosis realiteit, waardoor de verhalen zo maar echt gebeurd kunnen zijn.

Een mooi voorbeeld hiervan is ‘Dokter Z’. In dit verhaal heeft een man ontzettende kiespijn, waar geen arts iets aan kan doen. Op een gegeven moment komt hij terecht bij een psychiater, die hem zou moeten genezen van deze pijn. Het verhaal wordt met zulke details verteld, dat je je zo kan voorstellen, dat dit de schrijver zelf overkomen is. Ook ‘Pandaemonium’, een verhaal over een horrorschrijver, die haar boek op gruwelijke wijze tot leven ziet komen, lijkt een knipoog te zijn naar Thys zelf, die immers ook een wat teruggetrokken schrijver is.

Thys durft ook wel wat kritiek op de huidige maatschappij in zijn verhalen te verwerken. Neem bijvoorbeeld ‘Catwalk der Kadavers’, die het huidige schoonheidsideaal van dunne afgetrainde modellen op de schop neemt. Het laat zien, wat mensen er voor over hebben, om een wel heel afschuwelijk schoonheidsideaal na te streven. Gerelateerd hieraan, laten andere verhalen uit de bundel zien hoe ver mensen gaan om succesvol te zijn of het meest unieke kunststuk te produceren. Mooi hierbij is, dat bepaalde personages in verschillende verhalen terugkomen. Dit maakt dat de verhalen in de bundel niet op zichzelf staan, maar met elkaar verbonden zijn.

Ten slotte laat Thys zien, dat horror ook uit pure liefde kan ontstaan. Het verhaal ‘-&+’ toont namelijk op bijzondere wijze, hoe ver mensen kunnen gaan om elkaars onderwerp van opwinding te kunnen zijn. De verhalenbundel eindigt uiteindelijk met ‘Diabolik’, die genomineerd was voor de ‘Edge Zero Award’. (Maar deze award spijtig genoeg net niet won, Red.). Het geheel aan verhalen is in een mooi jasje gestoken met mist en bomen, wat gelijk een mooi beeld geeft, van wat je kunt verwachten.

Concluderend bewijst Tom Thys met de bundel ‘Diabolik’ opnieuw dat hij één van de betere horrorschrijvers van het moment is. Interessante en diverse verhalen met veel gruwelijke details, die niet anders dan een verscheidenheid aan emoties oproepen bij de lezer. Ben je een liefhebber van gore, monsters en kunst, dan is dit boek zeker wat voor jou. Lezers met een zwakke maag, kunnen beter een ander boek zoeken.

‘Diabolik’ is het tweede boek van Tom Thys en is gepubliceerd bij Uitgeverij Zilverspoor. De bundel is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en webwinkel. De auteur werkt momenteel aan zijn derde boek.

Sterren: 5 / 5

Interessant artikel?

6 gedachten over “Recensie: Diabolik (Tom Thys)”

Plaats een reactie