Uitgeverij Luitingh-Sijthoff komt ter ere van het verschijnen van de nieuwe Stephen King wel met een heel bijzondere editie. Naast de gebruikelijke genummerde hardcover ligt er ook een zeer bloederige paperback van De Eerlijke Vinder in de winkels. Naast de smaakvolle kaft in primaire kleuren, zijn de zijkanten van het boek besmeurd met bloedspetters en -vegen. Een leuk extraatje voor de echte horrorliefhebber.
John Rothstein, een legendarische schrijver van een serie boeken, heeft al decennia lang niets gepubliceerd. Morris Bellamy is woedend. Niet alleen omdat Rothstein met schrijven is gestopt, maar ook omdat diens serie niet naar zijn smaak eindigde. Bij een inbraak in het huis van Rothstein neemt Bellamy alle cash uit de kluis mee, en als hoofdprijs een stapel aantekenboekjes met ongepubliceerd materiaal. Morris verbergt zijn buit – maar dan wordt hij gearresteerd voor een andere misdaad. Tientallen jaren later vindt een jongen, Pete Saubers, de kist en nu is het Pete en zijn familie die door Bill Hodges, Holly en Jerome gered moeten worden van de inmiddels nog krankzinniger en wraakzuchtige Bellamy, die na 35 jaar vrijkomt uit de gevangenis.
Menig liefhebber van Stephen King zal bovenstaande bekend voorkomen. We denken dan gelijk aan ‘Misery’. Het boek, waarin een fan diep teleurgesteld raakt, wanneer een schrijver haar favoriete personage laat sterven. Ze gijzelt de auteur en dwingt hem om de desbetreffende fictieve karakter weer tot leven te wekken. Met alle gevolgen van dien…
De vraag die ‘Eerlijke Vinder’ daarom oproept, is of dit verhaal een herhaling van ‘Misery’ is. Ook in ‘Eerlijke Vinder’ is een lezer boos, omdat een serie van een schrijver anders loopt dan hij had gehoopt. Maar deze elementen, waar het verhaal in ‘Misery’ om draait, is in Kings nieuwste boek één van de vele verhaallijnen. En juist de combinatie van verschillende verhaallijnen is één van de redenen waarom ‘Eerlijke Vinder’ één van Kings betere boeken is.
Aan de ene kant is het verhaal van schrijver Rothstein, die besluit te stoppen met schrijven en kluizenaar wordt. Hij wordt geconfronteerd met Bellany, die inbreekt in zijn huis en het ongepubliceerde materiaal meeneemt. Aan de andere kant maakt de lezer kennis met de jonge Pete Saubers. Zijn gezin staat onder druk door een afschuwelijke gebeurtenis en alles wat Saubers wil is zijn familie helpen. En op de achtergrond speelt mr. Mercedes een onmisbare rol, die het hele verhaal op zijn eigen wijze beïnvloedt.
Stephen King neemt ruimschoots de tijd om het verhaal op te bouwen en soms had dit best wat korter gekund. Wel bevat het boek een goede spanningsopbouw en goed uitgediepte en interessante personages. Je krijgt als lezer begrip voor de keuzes van de jonge Pete en zelfs Bellany kan op wat meeleven rekenen. Je raakt ook steeds nieuwsgieriger naar het ongepubliceerde materiaal. Kluizenaar Rothstein fascineert en roept vragen op. Ergens werd gesuggereerd of King hierbij geïnspireerd was door kluizenaar en niet meer publicerende schrijver J.D. Salinger (‘The catcher in the rye’), die in dezelfde streek woont.
‘Eerlijke Vinder’ is niet zozeer een vervolg van ‘Mr. Mercedes’, maar meer een verhaal dat zich (deels) gelijktijdig afspeelt. Wat King hierbij indrukwekkend beschrijft, is de invloed die de daad van Mr. Mercedes op verschillende levens heeft. Ook is mooi te zien, hoe de afzonderlijke mensen hun rol spelen en hun keuzes maken en de auteur dit naadloos in elkaar laat overvloeien. Vooral aan het einde van het boek, waarbij King toeschrijft naar een conclusie, wordt er steeds gewisseld tussen de verschillende personages, totdat het tot een confrontatie komt. Dit alles met een flinke dosis horror met gore details. King heeft met ‘Eerlijke Vinder’ weer een knap, spannend en interessant verhaal weten te creëren!
‘Eerlijke Vinder’ is geschreven door Stephen King en uitgegeven door Luitingh Sijthoff. De speciale bloederige editie is onder andere te vinden bij de Librisboekhandels.
Goed boek, maar zeker geen 5 sterren! Dit ondat Stephen King net iets te vaak complete passages uit zijn eerdere werk lijkt te “copy pasten” in zijn nieuwe werk. De finale in dit boek is vrijwel identiek aan de finale in Misery. Zéér storend en onbegrijpelijk, vind ik!
Dit verhaal zou ook zo weer verfilmd kunnen worden. Jammer alleen dat het ook op Misery lijkt! Een boek met bloedspetters erop aan de zijkanten heb ik nog nooit gezien, erg gaaf!
Een paar jaar geleden las ik mijn eerste Stephen King, het boek over de moord op Kennedy. Eerder zag ik wel al vele verfilmingen. Ik vind het een fijne schrijver die goed kan plotten. Ik geloof meteen dat hij zo nu en dan in de herhaling valt: een schrijver heeft nu eenmaal zijn stokpaardjes en King produceert ook wel heel veel. Deze wil ik in ieder geval gaan lezen, met Revival heb ik me ook prima vermaakt laatst.